20.000 ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες

23:57 8/1/2012 - Πηγή: 24wro
Ιστορίες για ναυάγια. Λέξη συνώνυμη με ...την καταστροφή, την αποτυχία, την μη ολοκλήρωση, τον θρήνο για τις ψυχές που χάθηκαν για πάντα στην υγρή, θαλασσινή αγκαλιά.

Όμως τα ξερά κουφάρια τους παραμένουν εκεί όπως κάθε υλικό στοιχείο άλλωστε, να μάς θυμίζουν, να μάς ταξιδεύουν και γιατί όχι να μάς εξάπτουν την φαντασία με μύθους και πλανέματα κάποιων αλλοτινών χρόνων και εποχών…
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 20.000 ναυάγια υπολογίζεται ότι βρίσκονται κάτω από την θαλάσσια επιφάνεια της όμορφης και νησιωτικής χώρας μας.

Τα πλοία αυτά καλύπτουν χρονικά μια περίοδο 4.500 χρόνων
ναυτικής ιστορίας, μιας και ποτέ δεν μάς έλειψε ούτε η ιστορία ούτε η ναυτική παράδοση. Ας περιπλανηθούμε μαζί στον βυθό, θαυμάζοντας την ανεκτίμητη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Όσοι και όσες από εσάς έχετε κάνει το ταξίδι στα.. Αντικύθηρα να ξέρετε ότι στις βραχονησίδες Θυμωνιές, δίπλα στο ακρωτήρι Γλυφάδα, εντοπίστηκε το γνωστό, ιστορικό ναυάγιο των Αντικυθήρων του 120-80 π.Χ.
Ενώ στον όρμο της πανέμορφης Πύλου η Capitana Bey, ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, καθρεφτίζει το κόκκινο λιοντάρι της πρύμνης της, όταν είναι ήρεμα τα νερά.

Ένα πλοίο φάντασμα, μιας και ο ιδιοκτήτης του δεν βρέθηκε ποτέ είναι αραγμένο στην παραλία της Σελινίτσας, κοντά στο Γύθειο, σε απόσταση περίπου 5χλμ
Πρόκειται για το φημισμένο ναυάγιο Δημήτριος. Οι φήμες λένε ότι ήταν ένα από τα πολλά παράνομα τσιγαράδικα της εποχής και φυσικά ανήκει στην πρόσφατη ιστορία. Απλά, το συγκεκριμένο ναυάγιο αποτελεί πόλο έλξης για τουριστικούς καθαρά λόγους.

Συνεχίζοντας την περιπλάνηση μας, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θαλάσσιο υποβρύχιο, αρχαιολογικό πάρκο, αφού, χωρίς υπερβολή, τα ναυάγια στη νήσο Σαπιέτζα, στα νότια της περήφανης Μεθώνης, είναι αναρίθμητα πολλά.

Η ανακήρυξή της, το 2008, στην 4η καλύτερη παραλία του κόσμου από διάσημο τουριστικό έντυπο, έχει κάθε λόγο να κάνει υπερήφανους τους Ζακυνθινούς. Να λοιπόν που ένα «Ναυάγιο» μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για μια παραλία ονειρική και ονειρεμένη!
Οι άσπρες βραχώδεις πλαγιές, σε συνδυασμό με τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου και την πλούσια άμμο, οφείλουν το όνομα τους σε ένα μεταγενέστερο ναυάγιο ενός λαθραίου τσιγαράδικου που ο καπνός των τσιγάρων του «έσβησε» πριν καν ανάψει το 1983!
28.000 χάλκινα νομίσματα, ένας αμφορέας, τρεις μυλόπετρες και μια άγκυρα από μολύβι, ήρθαν στην επιφάνεια το καλοκαίρι του 2000, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αστυπάλαιας. Το ποσό ρεκόρ των αρχαίων νομισμάτων ανέσυραν Καλύμνιοι σφουγγαράδες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το σημαντικότερο ναυάγιο χρηματαποστολής με ημερομηνία βύθισης … το 288 μ.Χ.!!!
Έτσι λοιπόν δεν είναι τυχαίο που η θαλάσσια περιοχή αυτού του όμορφου νησιού της Δωδεκανήσου έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογική, μιας και δύο χρόνια μετά και, συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2001 εντοπίστηκαν άλλα τέσσερα ναυάγια που χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ έως τον 3ο μ.Χ αιώνα!
Και ολοκλ
Keywords
Τυχαία Θέματα