Το Ινδικό Σάρι

Το περίφημο, υπέροχο ινδικό σάρι, συνυφασμένο με τη χάρη και την ομορφιά, έχει την ιστορία του. Και ξεκινάει στην πόλη Kanchipuram. Και ναι, είναι όσο εξωτική ακούγεται!

Τα σάρι φοριούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τόσο στην Ινδία, όσο και στο Πακιστάν, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στο Νεπάλ. Και ο τρόπος που δημιουργούνται είναι πιο μαγευτικός ακόμα και από τα ίδια τα σάρι και αυτά που αντιπροσωπεύουν!

This is where magic happens:

στη πολη Kanchipuram, της Ινδίας. Εδώ, επεξεγάζονται το μετάξι και το βαμβάκι.

Εδώ γίνεται το πλύσιμο, σε τρεχούμενο νερό...

...και έπειτα το στύψιμο σε ειδικούς μοχλούς, χειροκίνητους. Σειρά έχει το στέγνωμα στον ήλιο και η βαφή.

Και έτσι ξεκινάει η ομορφιά: πρώτα βράζουν νερό σε καζάνια, σε φωτιά με ξύλα, και βάζουν τα χρώματα.

Μετά, βουτάνε το μετάξι τυλιγμένο σε “κούκλες”, το κρατάνε με ξύλα,

και το αφήνουν μέσα στη βαφή λίγη ώρα, ανάλογα με το πόσο έντονο χρώμα θέλουν να πάρει. Έπειτα, το στεγνώνουν στον ήλιο.

Τα σχέδια σχεδιάζονται από ειδικούς σε χαρτί μιλιμετρέ, με τετραγωνάκια δηλαδή ανά χιλιοστό ύφανσης,

τα οποία θα πάρουν αυτοί που θα υφάνουν στον αργαλιό, για να τα ακολουθήσουν πιστά.

Πολλές φορές, εκεί δουλεύουν έφηβοι με τρομερή ευελιξία στα χέρια. Πολλά από τα σχέδια είναι μοναδικά, και δημιουργούνται με χρυσές κλωστές (αληθινό χρυσάφι!). Αυτά είναι πανάκριβα για τα δεδομένα των Ινδών. Τα πιο απλά και τα βαμβακερά είναι σε τιμές που αντέχει μια μεσαία οικογένεια.

Συνήθως μάλιστα, πάει όλη η οικογένεια μαζί να διαλέξουν τα σάρι της κοπέλας που παντρεύεται, καθισμένοι γύρω γύρω σε στρώματα, και στη μέση η κοπέλα, που της δοκιμάζουν οι υπάλληλοι τα σάρι.

Όλες οι φωτογραφίες είναι της ταξιδιωτικής φωτογράφου Κλαίρης Μουσταφέλλου, της οποίας τη δουλειά μπορείς να δεις στο επίσημο site της, εδώ!

Keywords
Τυχαία Θέματα