Σταν Σμιθ: Ο πρώτος κάτοχος του ATP Finals το 1970!

Έχοντας μπροστά μας τους Nitto ATP Finals που διεξάγονται στο Λονδίνο, θα πάμε αρκετά χρόνια πίσω, για την ακρίβεια στη πρώτη διεξαγωγή αυτού του κορυφαίου τουρνουά, με τον πρώτο κάτοχο της, να είναι ο Σταν Σμιθ το 1970.

Διανύοντας το τέλος του 2020, μιας ιδιαίτερης χρονιάς ελέω πανδημίας, το τένις θα λάμψει για τελευταία φορά φέτος σε κορυφαίο επίπεδο, με τους καλύτερους αυτής της σεζόν να βρίσκονται στους ATP Finals του Λονδίνου.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και πηγαίνοντας στη πρώτη διοργάνωση των τελικών,

θα φτάσει κάποιος στο 1970, εκεί που για πρώτη φορά έλαβαν χώρα στο Τόκυο της Ιαπωνίας. Φυσικά, ο κάτοχος του πρώτου τίτλου των Nitto ATP Finals, ήταν ο Σταν Σμιθ.

Ο Αμερικανός τενίστας, γεννημένος στις 14 Δεκεμβρίου του 1946, υπήρξε άλλοτε Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ είναι και κάτοχος δύο grand slam. Φυσικά, δεν μπορεί να παραβλέψει κανένας το γεγονός ότι συνυπήρξε στα διπλά με τον Μπομπ Λουτζ, αποτελώντας ένα εκ των πιο πετυχημένων «δίδυμων» στην ιστορία του τένις.

Είναι μεγαλωμένος στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας και στο μεγαλύτερο διάστημα είχε ως προπονητή του τον Πάντσο Σεγκούρα. Ο Σταν Σμιθ έπαιξε κολεγιακό τένις στο Πανεπιστήμιο της Νότια Καλιφόρνια (USC), υπό τις οδηγίες του Τζορτζ Τόλει.

Το 2005, ο Σταν Σμιθ σε ένα αφιέρωμα που του έγινε από το TENNIS Magazine, κατατάχθηκε στους κορυφαίους 40 τενίστες όλων των εποχών. Ο Τζακ Κράμερ ένας άλλος σπουδαίος τενίστας, στην αυτοβιογραφία του, κατέταξε τον συμπατριώτη του ως έναν εκ των 21 καλύτερων.

Ο Σταν Σμιθ σήμερα διατηρεί τη δική του ακαδημία τένις μαζί με τον Μπίλι Στεμς, στο Hilton Head, που βρίσκεται στη Νότια Καρολίνα.

Ολοκληρώνοντας, δεν μπορεί κάποιος να μην αναφερθεί και στα παπούτσια «Stan Smith» στα οποία η adidas έδωσε το όνομα του σπουδαίου αυτού τενίστα προς τιμήν του και από το 1978 όταν και πρωτοβγήκαν, αποτελούν σταθερή αξία στη μόδα της υπόδησης.

Δημήτρης Τσαπνίδης

The post Σταν Σμιθ: Ο πρώτος κάτοχος του ATP Finals το 1970! appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα