Ναδάλ – Τζόκοβιτς: Τιτανομαχία Νο58 (vids)

Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς θα μπουν στην “αρένα” του Philippe Chatrier στον ημιτελικό του Roland Garros στην 58η μεταξύ τους μάχη. Ναι, μπορεί τα τελευταία 5 παιχνίδια να μην έγειραν σχετικά εύκολα προς τη μία ή την άλλη μεριά, αλλά δεν παύουν να είναι σεμιναριακά από πλευράς ποιότητας. 

Μπορεί οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι να έχουν κατακτήσει σχεδόν τα πάντα στην καριέρα τους, ωστόσο τα κίνητρα παραμένουν ισχυρά και για τους δύο κάτι που συμβαίνει και στο φετινό Roland Garros

Ο

Σέρβος, ο οποίος μετά από την ήττα του Ντανιίλ Μεντβέντεφ στα προημιτελικά από τον Στέφανο Τσιτσιπά, “πέταξε” από πάνω του το όποιο άγχος είχε στο να παραμείνει στο Νο1 του κόσμου μετά από τον Παρίσι.

Ωστόσο, ο 34χρονος θέλει διακαώς την πρόκριση στον τελικό έτσι ώστε να φτάσει στη διεκδίκηση του του τίτλου (19) που θα του επιτρέψει να πλησιάσει ακόμη περισσότερο τους Ράφα Ναδάλ (20) και Ρότζερ Φέντερερ (20), ενώ παράλληλα θα γίνει και ο παίκτης που θα φτάσει στους 6 τελικούς στο Παρίσι κάτι που έχει κάνει (εκτός του Ναδάλ) ο Μπιορν Μποργκ. 

Φυσικά, το μεγαλύτερο κίνητρο-και όχι μόνο του Τζόκοβιτς-είναι να νικήσει τον Ναδάλ ουσιαστικά μέσα στο “σπίτι” του κάτι που έχει κάνει μόλις μια φορά (2016) σε σύνολο 8 (1-7). 

Από την άλλη ο “βασιλιάς” της χωμάτινης επιφάνειας και κάτοχος 13 τίτλων στο Παρίσι, με μια πιθανή πρόκριση θα φτάσει μία νίκη μακριά από τον 21ο τίτλο Grand Slam κάτι που σημαίνει ότι θα ξεπεράσει τον Ρότζερ Φέντερερ στη σχετική λίστα και θα γίνει ο πολυνίκης στην εποχή των όπεν. 

Υποφέρει στο χώμα…

Μπορεί ο Νόβακ Τζόκοβιτς να προηγείται κατά μία νίκη στο πιο αμφίρροπο H2H (29-28), από την άλλη όμως ο Σέρβος υποφέρει αρκετά από τον Ισπανό όποτε τον συναντάει σε χωμάτινη επιφάνεια. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε συνολικά 26 αναμετρήσεις ο Ναδάλ μετράει 19 νίκες(!) (19-7) με την πιο πρόσφατη νίκη του Τζόκοβιτς να είναι εκείνη στα προημιτελικά της Ρώμης (2016). Έκτοτε ο Ναδάλ έχει κερδίσει 5 σερί φορές τον Τζόκοβιτς στο χώμα, έχοντας αυξήσει συντριπτικά τις νίκες τους στη συγκεκριμένη επιφάνεια. 

Ο Ναδάλ έχει την ελαφριά υπεροχή και σε επίπεδο ημιτελικών, έχοντας μία νίκη παραπάνω από τον Τζόκοβιτς (10-9) έχοντας όμως ηττηθεί στον τελευταίο που συναντήθηκαν, στο Wimbledon του 2018, σε ένα από τα πλέον συγκλονιστικά παιχνίδι που κράτησε 5 ώρες και 15 λεπτά με τον Σέρβο να παίρνει την πρόκριση στα 5 σετ

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο Νο1 του κόσμου πέρασε δύσκολες στιγμές τις τελευταίες 2 φορές που βρέθηκε αντιμέτωπός με τον Ναδάλ. Μάλιστα στον περσινό τελικό του Παρισιού δέχθηκε bagel στο 1ο set, χάνοντας και τα υπόλοιπα 2 σχετικά εύκολα. 

Το ίδιο έδειχνε να ταλαιπωρείται και στον πρόσφατο τελικό της Ρώμης, παρά το γεγονός ότι κατέκτησε το 2ο set με 6-1, στα υπόλοιπα 2 ηττήθηκε με 7-5 και 6-3

Οι αριθμοί δείχνουν… Τζόκοβιτς

Αναμφίβολα σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι οι αριθμοί και τα στατιστικά έχουν τον… τελευταίο λόγο. Όμως αξίζει να ρίξουμε μια ματιά για να δούμε τι έχουν κάνει οι αποψινοί μονομάχοι μέχρι στιγμής στο Roland Garros

Ο Νο1 του ταμπλό, Νόβακ Τζόκοβιτς, επικράτησε διαδοχικά των Τένις Σάντγκρεν (Νο66), Πάμπλο Κουέβας (Νο92), Ρικάρντας Μπεράνκις (Νο93) στα 3 set, βρέθηκε με 2 set πίσω από τον Ιταλό Λορέντζο Μουζέτι (Νο76) και έχασε set από τον επίσης Ιταλό Ματέο Μπρετίνι (Νο9).

Από την άλλη ο Ράφα Ναδάλ έφτασε στα ημιτελικά κερδίζοντας τους Αλεξέι Πόπιριν (Νο63), Ρισάρ Γκασκέ (Νο53), Κάμερον Νόρι (Νο45), Γιανίκ Σίνερ (Νο19) χωρίς να παραχωρήσει set, ενώ στον προημιτελικό νίκησε μεν τον Αργεντινό Ντιέγκο Σβάρτσμαν (Νο10) χάνοντας ωστόσο το πρώτο σετ, μετά από 36 νικηφόρα, από τον τελικό του 2019 κόντρα στον Ντόμινικ Τιμ.

Ωστόσο, οι αριθμοί στη μέχρι τώρα πορεία των δύο ημιφιναλίστ, δείχνουν τον Νόβακ Τζόκοβιτς ισχυρότερο σε αρκετές στατιστικές κατηγορίες. 

Μπορεί το σερβίς να μην είναι και το μεγαλύτερό τους “όπλο” ωστόσο ο Τζόκοβιτς έχει σημειώσει 40 άσους έναντι 23 του Ναδάλ, όμως το οξύμωρο είναι ότι ο Σέρβος έχει μόλις 11 διπλά λάθη, την ίδια ώρα που ο Ισπανός έχει 20…

Ο Ναδάλ είναι ελαφρά καλύτερος στους κερδισμένους πόντους στο 1ο service (79,5%-78,8%), ενώ ο Τζόκοβιτς κερδίζει περισσότερους πόντους από τον Ισπανό στο 2ο (57%-55,3%). 

Ο Σέρβος έχει σημειώσει συνολικά 192 winners και 122 αβίαστα λάθη, με τα αντίστοιχα νούμερα του Ναδάλ να είναι 165-134. 

Η παραμονή του Σέρβου στο κορτ είναι συνολικά 12 ώρες και 34 λεπτά με τον Ναδάλ να έχει παραμείνει 11 ώρες και 46, ωστόσο το πιο σημαντικό στατιστικό στοιχείο είναι στους break-points. 

Εκεί ο Τζόκοβιτς έχει καταφέρει, για την ώρα στο τουρνουά, να σώσει το 86,4%(!) από τους break-points που έχουν απειλήσει το service του (19/22), ενώ ο Ναδάλ το 50% (11/22). Μεγάλη είναι η διαφορά-υπέρ του Τζόκοβιτς-και στους break-points που εκμεταλλεύεται με τον Σέρβο να ολοκληρώνει το 63% (29/46) και τον Ναδάλ το 49,3% (33/67). 

Ένας ημιτελικός blockbuster. Πάντα θα είναι παρά τα 69 χρόνια που θα δούμε να αγωνίζονται στο χωμάτινο κεντρικό κορτ του Roland Garros, γιατί από την άλλη θα δούμε και 38 Grand Slam να αγωνίζονται με το ίδιο πάθος για τη νίκη. 

Μια από τις τελευταίες παραστάσεις, μια από τις τελευταίες τιτανομαχίες που σε πολύ λίγα χρόνια θα τις νοσταλγούμε στα βιντεάκια στο διαδίκτυο. Για την ώρα ας την απολαύσουμε…

ROLAND GARROS MEN’S DRAW | WOMEN’S DRAW | OOP (-1h)

The post Ναδάλ – Τζόκοβιτς: Τιτανομαχία Νο58 (vids) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα