Κίνδυνος να χαθούν 14 τουρνουά από το φετινό Tour

Η ATP Tour έχει ήδη, επίσημα, ακυρώσει τη διεξαγωγή επτά διοργανώσεων της, ενώ ακόμα επτά φαντάζει πολύ δύσκολο να διεξαχθούν δεδομένων των τωρινών συνθηκών…

Σοβαρός κίνδυνος να μην δούμε το 22% (14/63) των τουρνουά του φετινού Tour ενυπάρχει στον ορίζοντα του παγκόσμιου τένις αυτή τη στιγμή.

Επτά διοργανώσεις έχουν επίσημα ακυρωθεί για φέτος και είναι οι εξής: Indian Wells, Miami, Χιούστον, Μαρακές, Μόντε Κάρλο, Βαρκελώνη και Βουδαπέστη

και εμπίπτουν στην “καραντίνα” των έξι εβδομάδων που έχει επιβάλει το Tour.

Οι επτά λοιπόν σίγουρα “χαμένες” διοργανώσεις είναι μόνο η αρχή καθώς ακολουθούν, μέχρι και το τέλος της χωμάτινης περιόδου, άλλα επτά τουρνουά που είναι πολύ πιθανό να μην διεξαχθούν φέτος αν η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθήσει με αμείωτους ρυθμούς την επέκτασή της.

Πάμε να δούμε ποια τουρνουά κινδυνεύουν με ακύρωση:

Μόναχο (27/4-3/5): Είναι το πρώτο χρονικά τουρνουά μετά την τωρινή καραντίνα του τουρ. Παρόλα αυτά, με την ανακοίνωση της καγκελαρίου Μέρκελ ότι μέχρι και το 70% του γερμανικού πληθυσμού (ήτοι 58 εκ. άνθρωποι) μπορεί να κολλήσουν τον κορονοϊό, η διεξαγωγή ενός τουρνουά τένις στη χώρα σε έξι εβδομάδες μοιάζει με… θαύμα.

Εστορίλ (27/4-3/5): Ακριβώς την ίδια εβδομάδα με το Μόναχο, διεξάγεται το χωμάτινο τουρνουά του Εστορίλ στο οποίο μάλιστα υπερασπίζεται τον τίτλο ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έχει αποκαλέσει τον κορονοϊό ως “απειλή για την επιβίωση μας” ενώ έχει ακυρώσει τις συναθροίσεις άνω των 5.000 ανθρώπων μέχρι τις 9 Απριλίου. Αν και η κατάσταση σε σχέση με τη γειτονική Ισπανία είναι πολύ καλύτερη και η Πορτογαλία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα κάποιον θάνατο από τον κορονοϊό, περιμένουν πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα με τη διεξαγωγή του Εστορίλ να είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Madrid Masters (3/5-10/5): Μετά την πολύπαθη Ιταλία, η Ισπανία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα με τις χειρότερες επιπτώσεις ελέω κορονοϊού. 8.000 άνθρωποι περίπου έχουν νοσήσει με 200 νεκρούς. Μέτρα ανάλογα με της Ιταλίας και ολική απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένονται άμεσα από την ισπανική κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι η κατάσταση στην Κίνα “εκτονώθηκε” τρεις περίπου μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, φαντάζει αδύνατο η Ισπανία να είναι έτοιμη να διεξάγει τουρνουά τένις σε έξι εβδομάδες.

Rome Masters (10/5-17/5): Μπορεί χρονικά να ακολουθεί του Masters της Μαδρίτης, ωστόσο, οι πιθανότητες να διεξαχθεί το Masters της Ρώμης είναι ακόμα λιγότερες και ουσιαστικά μηδενικές. Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί όσο καμία άλλη από την πανδημία με περίπου 18.000 κρούσματα και 1.266 θανάτους, με ρυθμό ακόμα και 250 θανάτων την ημέρα…Σκηνικά που παραπέμπουν σε παγκόσμιο πόλεμο αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα και δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να είναι έτοιμη να διοργανώσει τουρνουά τένις ακόμα και σε δύο μήνες από σήμερα.

Γενεύη (17/5-23/5): Η Ελβετία δεν έχει ακουστεί “δυνατά” στις ειδήσεις όσον αφορά στο θέμα του κορονοϊού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι καλή. Βρίσκεται στην ένατη θέση των χωρών που έχουν τα περισσότερα κρούσματα πίσω από τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία, μία πολύ υψηλή θέση για μια μικρή γεωγραφικά και πληθυσμιακά χώρα. Η κατάσταση στη γειτονική Γαλλία αναμένεται να επηρεάσει τις εξελίξεις με το τουρνουά της Γενεύης να έχει πάντως κάποιες λιγοστές ελπίδες διεξαγωγής.

Λιόν (17/5-23/5): Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρωθυπουργός της Γαλλίας έθεσε άμεσα όλες τις διαστάσεις του ζητήματος: “Η πανδημία είναι μόνο στην αρχή της. Περιμένουμε κλιμάκωση της κατάστασης και ό,τι συνέβη στην Ιταλία μπορεί να συμβεί και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες. Οι εκτιμήσεις του προέδρου λένε ότι η η Γαλλία θα έχει περιορίσει το ζήτημα του κορονοϊού σε περίπου τρεις μήνες. Αρκετά αργότερα από τη διεξαγωγή του τουρνουά της Λιόν.

Ρολάν Γκαρός (24/5-7/6): Και φτάνουμε στο πιο “επίμαχο” τουρνουά, το Ρολάν Γκαρός φυσικά. Φαντάζει αδιανόητο να ακυρωθεί ένα Grand Slam, ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Οι πιθανότητες μοιάζει να είναι στο 50/50 αυτή τη στιγμή, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η κατάσταση δεν θα έχει καταλαγιάσει μέχρι τότε και, ακόμα και αν διεξαχθεί, θα υπάρχουν τενίστες που πιθανώς δεν θα κατέβουν στο τουρνουά για λόγους ασφάλειας της υγείας τους ενώ άγνωστο είναι το τι θα γίνει με τους θεατές (αν θα υπάρχουν και πόσοι θα…ρισκάρουν να πάνε). Πολύ πιθανό η διοργάνωση του 2020 να μπει στην κατηγορία 404 – error not found.

Κώστας Αϊτάκης

The post Κίνδυνος να χαθούν 14 τουρνουά από το φετινό Tour appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα