US Open: Ο τελικός Set by Set

04:50 9/9/2019 - Πηγή: Tennis24
Στα πέντε σετ κρίθηκε ο πανέμορφος τελικός του Αμερικανικού Όπεν, με τον Ράφαελ Ναδάλ να κατακτά το 4ο US Open της καριέρας του μετά από απίθανη μάχη κόντρα στον Ντανίλ Μεντβέντεφ. Διαβάστε παρακάτω, την εξέλιξη του τελικού…

Ήταν ένας υπέροχος τελικός, ανάμεσα στους δυο πιο φορμαρισμένους τενίστες του πλανήτη αυτή την περίοδο, αλλά μόνο ένας θα μπορούσε να είναι ο νικητής και κατ’ επέκταση ο θριαμβευτής του φετινού Αμερικανικού Όπεν.

Μπορεί

ο Ντανίλ Μεντβέντεφ να μόχθησε, να έφτασε στα όριά του, παίζοντας φοβερό τένις κατά περιόδους, όμως ο ανυπέρβλητος Ράφαελ Ναδάλ ήταν για ακόμη μια φορά ο τενίστας που του χάλασε τα όνειρα σε έναν τελικό.

Ο Ισπανός θρύλος, είχε τις λύσεις όταν το μπαλάκι ζύγιζε… τόνους και παρά την εξαιρετική απόδοση του 23χρονου Ρώσου, κέρδισε με 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4 τον Μεντβέντεφ, κατακτώντας έτσι το 19ο Grand Slam τρόπαιο του.

Στις κρίσιμες στιγμές, είναι πάντα ο καλύτερος

Στις λεπτομέρειες κρίθηκε το εναρκτήριο σετ του τελικού. Ο Ναδάλ έπρεπε να κάνει το τέλειο παιχνίδι για να γίνει το αφεντικό του ματς, αλλά όπως έχει δείξει πολλάκις και στο παρελθόν, αυτό είναι που τον εξιτάρει περισσότερο.

Είναι ο άνθρωπος για τις δύσκολες καταστάσεις και το απέδειξε και το βράδυ της Κυριακής στο Arthur Ashe.

Αν κι έμεινε πίσω με μπρέικ (1-2), μιας και ο Μεντβέντεφ εκμεταλλεύτηκε το δεύτερο μπρέικ πόιντ του νωρίς στον αγώνα, ο Ισπανός επέστρεψε άμεσα και κατέκτησε με το κλειστό 7-5, το πρώτο κομμάτι της αναμέτρησης.

Ο Ράφα κέρδισε 23/32 πόντους στο σερβίς του, κι αν εξαιρέσει κανείς τα πρώτα δυο, πολύ απαιτητικά σέρβις-γκέιμς του, δεν απειλήθηκε από τον Μεντβέντεφ, τελειώνοντας παράλληλα το πρώτο σετ, με 2/6 ευκαιρίες για μπρέικ.

Αφού πήρε γρήγορα το μπρέικ του Μεντβέντεφ πίσω (2-2), έχασε τρεις ευκαιρίες για να πάρει κεφάλι στο σκορ στο 4-4, μέχρι που “έσπασε” τελικά το σερβίς του Ρώσου στο 6-5, κι έκανε το 1-0 εκμεταλλευόμενος το δεύτερο σετ πόιντ που είχε στα χέρια του.

Επίθεση, επίθεση, επίθεση

Αυτή, φάνηκε να ήταν η δύσκολη δουλειά για τον Ισπανό, που μετά την κατάκτηση του πρώτου σετ, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, έγινε πολύ πιο επιθετικός και αποβάλλοντας το όποιο άγχος είχε πάνω του, έφτασε με άνεση στο 2-0.

Στο δεύτερο σετ, ήταν εμφανέστατη η αλλαγή της φιλοσοφίας του, μιας και αύξησε κατά πολύ την επιθετικότητά του, αναγκάζοντας τον αντίπαλό του να φτάσει στα όριά του, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

Αφού έσωσε ένα μπρέικ πόιντ του Μεντβέντεφ στο πρώτο γκέιμ του σετ, ο Ναδάλ πήρε καθαρό προβάδισμα μετά το 2-2. Κερδίζοντας τρία σερί γκέιμς, μετέτρεψε την ισοπαλία σε 5-2 υπέρ του και έφτασε μια ανάσα από το 2-0 στα σετ.

Το κρίσιμο μπρέικ έγινε στο 3-2, κι αφού πρώτα ο Ισπανός είχε πετάξει στα σκουπίδια τέσσερα μπρέικ πόιντς στο 2-1 (τα τρία ήταν συνεχόμενα).

Το μόνο που κατάφερε ο Ρώσος ήταν να μειώσει σε 5-3, πριν ο Ναδάλ τελειώσει και το δεύτερο κομμάτι του αγώνα με ένα πολύ καλό γκέιμ από το σερβίς του, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω με 15-30.

Παράταση στέψης χάρις σε μαγικό κρεσέντο

Στο τρίτο σετ του τελικού, παίχτηκε μακράν, το πιο όμορφο τένις του τελικού, με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ να επιστρέφει από πολύ δύσκολη θέση (2-3 πίσω με μπρέικ), στέλνοντας το ματς σε τέταρτο σετ!

Ο Ράφα, αν και μέχρι το 7-5, 6-3, 3-2 φαινόταν άτρωτος στο court, δεν μπόρεσε να βρει λύσεις κόντρα στον 100% συγκεντρωμένο και αφοσιωμένο στο παιχνίδι Ρώσο, ο οποίος έβγαζε… φωτιές από τη μέση του σετ κι έπειτα, χάνοντας έτσι τεράστια ευκαιρία να “κλείσει” τον τελικό με straight sets νίκη.

Αν και ο Ισπανός έδειξε να τελειώνει την υπόθεση τίτλο, με το μπρέικ που έκανε δικό του και προηγήθηκε με 3-2, ο Μεντβέντεφ απάντησε αμέσως!

Βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και στο επόμενο γκέιμ εκμεταλλεύτηκε μερικά αβίαστα λάθη του αντιπάλου του, ισοφαρίζοντας γρήγορα-γρήγορα σε 3-3. Έδειξε έτσι, ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Αυτό, το κατάλαβε και στη συνέχεια του τελικού ο Ναδάλ. Ο Νο5 τενίστας του ταμπλό, έσωσε δυο πολύ σημαντικά μπρέικ πόιντς του Ισπανού στο 4-4 και λίγες στιγμές αργότερα “χτύπησε” εκεί που έπρεπε.

Όταν ο Ράφα σέρβιρε για να στείλει το σετ σε τάι-μπρέικ (5-6), ο 23χρονος έπαιξε το καλύτερο γκέιμ του στον τελικό. Απίστευτες επιστροφές και ψυχική δύναμη σπουδαίου πρωταθλητή. Αποτέλεσμα ; Μπρέικ και 5-7!

Αναγεννημένος Μεντβέντεφ και… πέμπτο σετ

Η αντεπίθεση του 23χρονου δεν σταμάτησε εκεί. Ο Μεντβέντεφ συνέχισε να βγάζει το καλύτερό του πρόσωπο στο court, ξέχασε κούραση, συνεχόμενους αγώνες και… αντίπαλο, φτάνοντας τον σπουδαίο τελικό σε πέμπτο σετ!

Ποιος να το περίμενε, ότι τα δυο χαμένα μπρέικ πόιντς του Ράφα στο 2-2 του τέταρτου σετ, θα μπορούσαν να του στερήσουν μέχρι και το τρόπαιο του πρωταθλητή στη Νέα Υόρκη.

Ο Μεντβέντεφ κρατήθηκε με νύχια και με δόντια στη μάχη του τίτλου, βγήκε ζωντανός από τα πέντε σέρβις-γκέιμς του και κάνοντας ένα παρόμοιο γκέιμ υποδοχής, με το 12ο του προηγούμενου σετ, έστειλε τον τελικό σε decider.

Ο Ρώσος προηγήθηκε με 4-5 και ανάγκασε για ακόμη μια φορά τον Ναδάλ να σερβίρει για να μείνει στο σετ. Εκείνος, όμως, ούτε τότε μπόρεσε να βγει αλώβητος. Επιστρέφοντας δυο συνεχόμενα σερβίς, σε άπιαστα σημεία, ο Ρώσος μετέτρεψε το 30-30 σε σετ!!

Ηλεκτροσόκ και… 19 αστέρια

Αν και το μομέντουμ έδειχνε Μεντβέντεφ, ο Ράφα έμοιαζε κουρασμένος και… θολωμένος από την κατακόρυφη άνοδο του αντιπάλου του στο court, η ψυχή του κορυφαίου τενίστα των τελευταίων ετών, μίλησε.

Δείχνοντας πως είναι φτιαγμένος από ατσάλι και για να τον λυγίσει κανείς πρέπει να κάνει θαύματα, γλίτωσε από την παλικαρίσια εμφάνιση του Ρώσου, κατακτώντας το 4ο τρόπαιο του στο Flushing Meadows.

Ο Ναδάλ έσωσε τρία (!) μπρέικ πόιντς του Μεντβέντεφ στο 1-1 του πέμπτου σετ και έκτοτε δεν κοίταξε ξανά πίσω του.

Όπως ακριβώς έγινε και στο δεύτερο κομμάτι του τελικού, το 2-2 μετατράπηκε σε 5-2 και η υπόθεση τίτλος έφτανε στο τέλος της. Δυο σερί μπρέικ έκανε ο Ισπανός στο σερβίς του 23χρονου, ο οποίος είχε προηγηθεί με 40-0 στο 2-2 και με 30-0 στο 4-2.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ισπανός βρήκε τον τρόπο να γυρίσει τα γκέιμς και πήρε τις μπάλες στα χέρια του, για να σερβίρει για την κατάκτηση του τροπαίου (5-2).

Η παράταση στέψης όμως, συνεχίστηκε κι εκεί. Ο Μεντβέντεφ δεν παρέδιδε τα όπλα με τίποτα και ο Ράφα όντας νευρικός στο σερβίς του, δέχθηκε μπρέικ (5-3), δίνοντας στον αντίπαλό του εκ νέου ελπίδες ανατροπής.

Στο αμέσως επόμενο γκέιμ, ο Ρώσος έδειξε ξανά κρύο αίμα. Αφού έσωσε δυο ματς πόιντς του Ναδάλ, κράτησε το σερβίς του (5-4) και μετέφερε την πίεση και πάλι στον 33χρονο, που κλήθηκε να ξανασερβίρει για το τουρνουά.

Πάλι, ο Μεντβέντεφ μπήκε φοβερά. Προηγήθηκε με 0-15, στη συνέχεια με 15-30 και δημιούργησε μπρέικ πόιντ για να κάνει το 5-5!

Κάπου εκεί, τα πρώτα σερβίς του Ράφα, ήρθαν. Στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ο Ισπανός βρήκε μερικά τεράστια σερβίς και κέρδισε τρεις σερί πόντους, για να ολοκληρώσει την πανδαισία στο Arthur Ashe, πανηγυρίζοντας έξαλλα τον 19ο Major τίτλο του.

US OPEN MEN’S DRAW | OOP

Δημήτρης Χαλιάπας

The post US Open: Ο τελικός Set by Set appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα