Australian Open 1983: Ιστορικός τελικός, ιστορικός τίτλος

Η στήλη “Σαν σήμερα” παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στο τένις που διεξήχθησαν σαν σήμερα 11 Δεκεμβρίου

11 Δεκεμβρίου 1983

Από το 1982 έως το 1985 το πολύπαθο Αυστραλιανό Open διεξαγόταν στα μέσα του Δεκεμβρίου (από το 1987 μέχρι σήμερα διεξάγεται στις αρχές Γενάρη). Λόγω απόστασης, μέσων συγκοινωνίας αλλά και επειδή συνέπιπτε με το τέλος της χρονιάς και τις γιορτές των Χριστουγέννων το τουρνουά αδυνατούσε να προσελκύσει “δυνατά” ονόματα και είτε περιοριζόταν σε “εσωτερική κατανάλωση” (ο

τίτλος πήγαινε σε Αυστραλό) είτε ο τίτλος πήγαινε σε κάποιον λιγότερο διάσημο τενίστα.

Το 1983 αυτό άλλαξε. Στο τουρνουά δηλώνουν συμμετοχή ο Lendl και ο McEnroe αναβαθμίζοντας κατά πολύ το κύρος του. Την παρέα συμπληρώνει, ζητώντας και αποκτώντας wild-card ο 19χρονος Σουηδός Mats Wilander που την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει το Roland Garros και μαζί το παρθενικό του Grand Slam.

Σαν σήμερα στον τελικό, ο Wilander θα επικρατήσει του Lendl 3-0 σετ (6-1, 6-4, 6-4) και μαζί με τον Τσεχοσλοβάκο θα γράψουν ιστορία αφού θα αποτελέσουν τους πρώτους αμιγώς Ευρωπαίους φιναλίστ μετά το μακρινό 1912! Επίσης, ο Wilander θα γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος κάτοχος του τίτλου μετά τον Βρετανό Fred Perry το 1934!

Για την ιστορία ο διεξαχθείς τελικός στο Kooyong Stadium παρόλο που έλαβε χώρα σε γρασίδι δε θύμισε σε τίποτα την εν λόγω επιφάνεια καθώς ο ειδικός στο χώμα Wilander αλλά και ο Lendl συμμετείχαν σε πολλά ράλι 20 χτυπημάτων και πάνω με πολύ περιορισμένα ανεβάσματα, στοιχείο που μαζί με τα προηγηθέντα συνέθεσαν έναν ιδιαίτερο τελικό.

Για τους λάτρεις του Αυστραλιανού Open – που πλησιάζει επικίνδυνα – το τουρνουά του 1983 αποτελεί ορόσημο αφού σηματοδοτεί την αφετηρία μιας σταδιακής αναβάθμισης του τουρνουά και της εξισορρόπησης του με τα άλλα τρία τουρνουά Grand Slam.

Στέλιος “You Shall Not Tsitsipass” Δηλιωρίδης – https://twitter.com/stedilioridis

The post Australian Open 1983: Ιστορικός τελικός, ιστορικός τίτλος appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα