ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ | Ο νόμος του Γκιστ και ο λιθουανικός "θησαυρός"

Πολύ σκληρός για να πεθάνει πρόωρα αποδείχτηκε ο Παναθηναϊκός, που παρά την πλημμύρα του πρώτου ημιχρόνου και τις... υπόνοιες νέου εντός έδρας "στραπάτσου" κατάφερε με υπομονή και επιμονή να γυρίσει από την κόλαση του -13 και να κάμψει την αντίσταση της Λιέτουβος Ρίτας. Βέβαια, τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την "σφραγίδα" του απολαυστικού Τζέιμς Γκιστ!

Με εμφάνιση βγαλμένη από... άλλο πλανήτη, ο "μέτριος"

για τα κυβικά της Φενέρμπαχτσε και της Μάλαγα, Αμερικανός φόργουορντ, δείχνει να έχει βρει την... Ιθάκη του στον "εξάστερο" και η επιστροφή στο ΟΑΚΑ τον βοήθησε να "εκραγεί" σαν ηφαίστειο και να κάψει ό,τι βρήκε μπροστά του, αφήνοντας άναυδο τον Ντιρκ Μπάουρμαν. Ό,τι και να έκανε η άμυνα των Λιθουανών για να τον σταματήσει, ο "πάνθηρας" δεν... ένιωθε τίποτα και το μόνο που τον ένοιαζε ήταν πώς θα συνδεόταν με το αντίπαλο καλάθι.

Ο Γκιστ δεν διακρίνεται για το ταλέντο και την υψηλού επιπέδου τεχνική του. Αυτά είναι στοιχεία που δεν υπάρχουν στο "ρεπερτόριό" του, όμως οι συγκεκριμένες ελλείψεις καλύπτονται και με το παραπάνω από τα "τρομακτικά" του αθλητικά προσόντα και το αστείρευτο πάθος που βγάζει πάνω στο παρκέ.

Βασική προϋπόθεση για να κάνει τη διαφορά είναι να βρει ρυθμό, καθώς δεν είναι μετρ του στατικού μπάσκετ. Όταν γίνει... on fire, τότε οι αντίπαλοι είναι δύσκολο να τον σταματήσουν, εκτός κι αν τον ξεπερνούν σε δύναμη και άλμα.

Οι παίκτες της Λιέτουβος Ρίτας, όμως, δεν είχαν αυτή την "πολυτέλεια" ούτε το απαιτούμενο πείσμα για να φτάσουν μέχρι τέλους και να πετύχουν ένα διπλό εκτός προγράμματος. Το κοινό του ΟΑΚΑ ήταν "καυτό" και μαζί με τον Γκιστ... παρέσυραν και τους υπόλοιπους στην ανατροπή του δευτέρου μέρους.

Κι αν ο Γκιστ ήταν ο μεγάλος σταρ της βραδιάς, σημειώνοντας τους 21 από τους 24 πόντους του στο τρίτο και στο τέταρτο δεκάλεπτο, τι να πει κανείς για την απόδοση του Γιόνας Ματσιούλις;

Ο "αθόρυβος" Λιθουανός φόργουορντ ήταν ίσως ο μοναδικός που διασώθηκε από το "ναυάγιο" του πρώτου ημιχρόνου και όχι μόνο αυτό, καθώς συνέχισε μέχρι την κόρνα της λήξης να δίνει λύσεις με την ίδια συνέπεια και αυταπάρνηση.

Ο Ματσιούλις αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για το συγκρότημα του Αργύρη Πεδουλάκη, καθώς ειναι... ευγενικός χορηγός θετικής ενέργειας για τους συμπαίκτες του, ακόμα κι όταν οι περισσότεροι εξ' αυτών παραπαίουν.

Παίζει άμυνα για... πέντε, μετουσιώνει σε καλάθια την πλειονότητα των επιθέσεων που αναλαμβάνει χωρίς να κάνει υπερβολές και πάνω απ' όλα κάνει ό,τι του ζητάει ο προπονητής του. Τι άλλο να ζητήσει μια ομάδα από τον ρολίστα της;

Σίγουρα ο κόσμος περιμένει περισσότερα από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, όμως οι αυστηροί "κριτές" του θα πρέπει να αντιληφθούν πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που διανύει το 33ο έτος της ηλικίας του και όχι για... ρομπότ.

Η κλάση του είναι τεράστια, κι οταν θα έρθει η ώρα που θα κρίνονται όλα, να είστε σίγουροι πως θα δηλώσει βροντερό "παρών". Εξάλλου, ακόμα και τώρα που δεν κάνει "όργια", προσφέρει καθαρό μυαλό και σωστές επιλογές.

Ένα από τα προβλήματα που εντοπίζονται μέχρι στιγμής, είναι το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του προερχόμενου από τραυματισμό, Ρόκο Λένι Ούκιτς, που δεν βοηθάει τον "3D" όσο πρέπει, ενώ ο Πεδουλάκης περιμένει περισσότερα και από τον κάπως ανεβασμένο χθες, Ραμέλ Κάρι.

Πολλά χαμόγελα σκόρπισε η παρουσία του Αντώνη Φώτση, που βρίσκει σταδιακά τον εαυτό του και μαζί με τον Γκιστ κάλυψε στο έπακρο την απουσία του Λάσμε, παρά τη μέτρια παρουσία των Λουκά Μαυροκεφαλίδη και Μάικ Μπατίστ...

Η υπομονή και η σωστή διαχείριση του... συναγερμού που είχε ηχήσει μετά από την ήττα στο Τελ Αβίβ, αποδείχτηκε... χρυσός για τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Οι παίκτες των "πρασίνων" πήραν "αναίμακτα" αυτό που ήθελαν κόντρα στη Λιέτουβος Ρίτας και πλέον κοιτάζουν μόνο μπροστά με βασικό ζητούμενο τη διάρκεια στην απόδοσή τους και την αφύπνιση κάποιων σημαντικών παικτών τους...

Keywords
Τυχαία Θέματα