Ο γίγαντας "Tiny" και το ντεμπούτο του Τσάμπερλεϊν (vid)

Όταν ακούς το όνομα Tiny (σ.σ μικροσκοπικός), η αλήθεια είναι πως δεν περιμένεις να δεις έναν τύπο ύψους 2.38' αλλά... αυτό ακριβώς είναι το όνομα του ψηλότερου Βρετανού μπασκετμπολίστα!

Ο Paul Tiny Sturgess, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, είναι ίσως ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο και ένα από τα νεότερα μέλη μίας από τις διασημότερες ομάδες στον κόσμο. Τους Harlem Globetrotters!

Ποιοι είναι οι Globetrotters;

Πριν από 85 χρόνια στο Σικάγο, ένας 24χρονος επιχειρηματίας με το όνομα Abe Saperstein, σχηματίζει μια μικρή ομάδα μπάσκετ, τους Savoy Big Five.

Ήταν απλώς ένας τρόπος να προωθήσει ένα νυχτερινό κέντρο, το Savoy Ballroom, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια, η ομάδα είχε παίξει πάνω από 1000 παιχνίδια σε όλη τη χώρα και... κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Harlem Globetrotters.

Το 1941, λίγο πριν την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι Globetrotters πρόσθεσαν στο δυναμικό τους τον Reece "Goose" Tatum, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και λάτρη του μπάσκετ, που ανέπτυξε εκπληκτικές κωμικές κινήσεις και άλλαξε την "κατεύθυνση" της ομάδας. Μέχρι το τέλος του πολέμου, οι Globetrotters είχαν παίξει τον απίστευτο αριθμό των 30.000 παιχνιδιών (χάνοντας μόνο 2190) και έγιναν μάλιστα και εξώφυλλο στο περιοδικό Life.

Η ομάδα περιόδευσε ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας πολιτιστικά και κοινωνικά εμπόδια. Ήταν η πρώτη Αμερικανική ομάδα που έπαιξε μπάσκετ στην Ευρώπη.

Το 1950, ένας Globetrotter ονόματι George "Sweetwater" Clifton, έγινε ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός παίκτης που έγινε ντραφτ από το ΝΒΑ. Το 1959, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση ήταν εχθροί στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, οι Globetrotters κατάφεραν να κάνουν sold-out περιοδεία στην Ρωσία!

Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τα παιχνίδια των Globetrotters, συμπεριλαμβανομένων Προέδρων, βασιλιάδων και αλλά και Πάπες.

Από τους Globetrotters έχουν περάσει κάποιες από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκοσμίου μπάσκετ, όπως ο Wilt Chamberlain, που ξεκίνησε το μπάσκετ στους Globetrotters το 1958 και ο Magic Johnson. Οι Globetrotters έχουν εμφανιστεί σε δικές τους ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν προβληθεί σε 120 χώρες και έχουν πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

Οι Harlem Globetrotters είναι απλά η πιο διάσημη ομάδα μπάσκετ στον κόσμο!

Και μια μικρή "γεύση" από τους Harlem Globetrotters:

Keywords
Τυχαία Θέματα