ΚΟΤΖΙΑΣ | Λέτε να αποτελέσει εξαίρεση στον Ολυμπιακό ο Λοτζέσκι;

Την έκανε την έκπληξή του ο Ολυμπιακός με την απόκτηση του Ματ Λοτζέσκι.

Ο όρος έκπληξη έχει αρκετές έννοιες, όπως εκτός των άλλων ότι

α) ο πολύς ο κόσμος περίμενε ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης θα πάρουν έναν εκ των Καρτιέρ Μάρτιν, Χέρστον και β) δεν περίμενε κανείς ή σχεδόν κανείς ότι οι "ερυθρόλευκοι" θα πήγαιναν σε λύση παίκτη, που αγωνιζόταν σε όχι

πρωτοκλασσάτη λίγκα.

Εκπληξη είναι επίσης και από άλλο πρίσμα: η Μακάμπι πριν από περίπου ένα μήνα είχε ενδιαφερθεί για τον Λοτζέσκι, αλλά τότε είχε αναφερθεί ότι δεν παραχωρείται από την Οστάνδη. Να, όμως, που ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο και τον έκανε δικό του.

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι εστί ο νέος Αμερικάνος του Ολυμπιακού. Τον έχουμε παρακολουθήσει αρκετές φορές, τον είδαμε και live φέτος, στο κλειστό του Ελληνικού, στη ματσάρα με τον Πανιώνιο για το Eurocup. Ο Λοτζέσκι έχει όλο σχεδόν το αγωνιστικό "πακέτο" για αυτό, που έψαχνε ο Μπαρτζώκας: και σουτ έχει και καλά παίζει με τη μπάλα και καλός ριμπάουντερ είναι και ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ είναι ομαδικός. Είναι παίκτης ομάδας, παίκτης του προπονητή. Στην άμυνα δεν είναι ο καλύτερος του κόσμου, αλλά δεν είναι και κακός. Ως παίκτης του προπονητή, ως πειθαρχημένος, που είναι, όμως, την άμυνά του θα την παίξει σε κάθε ματς. Στα μειονεκτήματά του είναι σαφώς ότι έπαιζε χρόνια ολοκληρα σε χαμηλής ποιότητας (Βέλγιο) και αυτό το σημείο είναι το "κλειδί" για το αν θα μπορεί να "πιάσει" στον Ολυμπιακό. Αν, δηλαδή, θα μπορέσει να αντέξει το βάρος της φανέλας μίας ομάδας, που πάνω από όλα κατέκτησε δύο συνεχόμενες Ευρωλίγκες.

Από κει και πέρα αλήθεια είναι ότι στο άκουσμα της απόκτησης του Λοτζέσκι ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν ενθουσιάστηκε και δεν έτρεξε να προλάβει να πάρει διαρκείας. Μεγαλύτερη αλήθεια, όμως, είναι ότι εδώ και μερικά χρόνια η αγαπημένη του ομάδα βαδίζει σε διαφορετικό δρόμο σε σχέση με εκείνο, που πορευόταν στα πρώτα χρόνια των Αγγελόπουλων στη ΚΑΕ. Τα πολλά χρήματα για πραγματοποίηση μεταγραφών έχουν δώσει τη θέση τους σε μία πιο συνετή τακτική, που δεν υπαγορεύτηκε μόνο από την γενικότερη οικονομική κρίση, αλλά και από τη μεγαλύτερη γνώση των Αγγελόπουλων για το αντικείμενο. Και πριν πάρουν τον Ολυμπιακό οι Αγγελόπουλοι ήξεραν μπάσκετ, αλλά ήξεραν ως φίλαθλοι. Ως παράγοντες στην αρχή έκαναν τα λάθη τους (και θα συνεχίσουν να κάνουν όπως κάθε άνθρωπος, που δουλεύει) αλλά στη πορεία αυτά τα λάθη έγιναν πολύ λιγότερα. Και αυτή η γνώση είχε ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να κατακτήσει πανηγυρικά δύο Ευρωλίγκες. Δύο Ευρωλίγκες, που ήρθαν με τα λιγότερα χρήματα και με εξυπνότερες κινήσεις και όχι με τα δις (δραχμές) των Τσίλντρες, Κλέιζα και σία.

Υ.Γ. Για τον νέο Ολυμπιακό, όχι λίγοι φίλοι του Ολυμπιακού, έχουν ενστάσεις. Που έχουν να κάνουν με την απόκτηση των Λοτζέσκι, Σίμονς και Πέτγουεϊ. Στο επόμενο ποστ θα αναφερθούμε σχετικά.

Υ.Γ. (2): Οι περισσότεροι λευκοί Αμερικάνοι (συντριπτική πλειοψηφία), που έχουν πάει στον Ολυμπιακό, έχουν αποτύχει παταγωδώς. Χάουαρντ, ΜακΝαμάρα, Φριτζί και πάει λέγοντας. Για να δούμε αν ο Λοτζέσκι θα αποτελέσει μία από τις εξαιρέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα