ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ | Κυρίαρχη και (πιο) έτοιμη για Σλοβενία

Η Ελλάδα νίκησε με 80-62 τη Λιθουανία, έκανε το δύο στα δύο στο Τουρνουά Ακρόπολις και έδειξε έτοιμη, απέναντι σε μια ανταγωνιστική ομάδα και παραδοσιακή δύναμη, για το Ευρωμπάσκετ στη Σλοβενία (4-22/9).

Οι Σπανούλης, Μπράμος, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Μπουρούσης ήταν οι πρώτοι "πέντε" που ξεκίνησαν το ματς, ενώ Ίαν Βουγιούκας πήρε τη θέση του Βασίλη

Καββαδά στη 12αδα.

Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι είχε ένα πολύ καλό ξεκίνημα στην πρώτη περίοδο, δείχνοντας ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, καθώς μετά το 4' όπου είχε δεχτεί 7 πόντους, επέτρεψε στους Λιθουανούς άλλους 6 μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου. Ήδη πέντε ασίστ μετρούν οι διεθνείς μας.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε "εκρηκτικά" για τη γαλανόλευκη καθώς με πολύ καλό επιθετικό μπάσκετ αλλά και πιεστική άμυνα, έκανε επιμέρους σκορ 12-3 μέχρι στο 15'. Κάπου εκεί μίλησαν οι Λιθουανοί που μετέτρεψαν την άμυνα του σε ζώνη και οι διεθνείς μας "έσπασαν" τη στεφάνη έξω από τα 6/75 (1/10 συνολικά το πρώτο ημίχρονο), αν και τα σουτ ηταν σχεδόν όλα υπο καλές προυποθέσεις. Οι φιλοξενούμενοι βρήκαν την ευκαιρία και μείωσαν το σκορ, αφού μετά τα άστοχα σουτ της Ελλάδας,"έτρεχαν" σε πρωτεύοντες και δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς, παραγματοποιόντας το δικό τους επι μέρους σκορ 5-16, ισορροπώντας ελαφρως την αναμέτρηση.

Η Λιθουανία έδειξε να έχει ξυπνήσει για τα καλά στο δεύτερο ημίχρονο, ζορίντας αρκετά στην άμυνα και έχοντας αρκετά καλές επιλογές στην επίθεση, απόρροια των διαδρόμων που άφησαν οι Έλληνες διεθνείς. Η εικόνα άλλαξε στα τελευταία δυο λεπτά της περιόδου όπου δυο συνεχόμενα κλεψίματα (28'), οδήγησαν τον Πρίντεζη να σκοράρει 4 πόντους από ασιστ του Ζήση και με δυο βολές λίγο μετά, "σπάζοντας" τη ζώνη που έπνιγε τους Έλληνες (1/14 στα τρίποντα).

Μετά το 64-57 στο 34' οι φιλοξενούμενοι έπαψαν να έχουν τη μικρή επαφή στο σκορ, με τους διεθνείς μας να πατούν το γκάζι και να προσφέρουν θέαμα και ουσία στο κοινό του ΟΑΚΑ. Η διαφορά αυξανόταν με γοργούς ρυθμούς και παρά τα 2/18 τρίποντα των διεθνών, η Ελλάδα πήρε μια πειστική νίκη για τη συνέχεια της πορείας τους προς τα επίσημα ματς.

Ο Γιώργος Πρίντεζης με 23 πόντους (9/13 διπ.) και ο Βασίλης Σπανούλης με 12 πόντους (7 ασίστ) ήταν οι πρώτοι σκόρερ για την Ελλάδα, ενώ για τους Λιθουανούς που έκαναν την πρώτη τους ήττα στα φιλικά προετοιμασίας (9/9 νίκες), ο Μάντας Καλνιέτις και Μαρτίνας Πότσιους με 13 και 11 πόντους αντίστοιχα "τράβηξαν" το κουπί.

Την Πέμπτη η Εθνική αντιμετωπίζει στο τελευταίο της φιλικό εν όψει Ευρωμπάσκετ την Ιταλία στις 21:00. Στις 18:30 θα προηγηθεί το παιχνίδι Λιθουανία-Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Διαιτητές: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Σώμος (Ελλάδα), Γκόντας (Ελλάδα)

Δεκάλεπτα: 20-13, 39-31, 60-51, 80-62

Ελλάδα (Τρινκέρι): Μπουρούσης 9 (5 ρίμπ.), Ζήσης 9, Σπανούλης 12 (7 ασίστ), Περπέρογλου 4, Φώτσης 2, Παπανικολάου 7 (1 τρ. 7 ρίμπ), Μαυροκεφαλίδης 6, Βουγιούκας 6, Καϊμακόγλου 2, Μπράμος, Πρίντεζης 23 (1 τρ. 5 ρίμπ.), Σλούκας.

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Πότσιους 11 (1), Καλνιέτις 13 (3), Γιουσκεβίτσιους, Ματσιούλις 9, Σεϊμπούτις 2, Κλέιζα 7 (1 τρ.5 ρίμπ.) , Κ. Λαβρίνοβιτς , Γιαφτόκας 4, Βαλαντσιούνας 6, Τσιζάουσκας 1, Κουζμίνσκας 3, Μοντεγιούνας 6.

Keywords
Τυχαία Θέματα