ΕΛΛΑΔΑ | Βασιλακόπουλος: Θα παραμείνει ψηλά το ελληνικό μπάσκετ

Για επαναστατικές αποφάσεις που θα ληφθούν στις συνεδριάσεις της FIBA και θα αλλάξουν πλήρως τη δομή διοίκησης του ευρωπαϊκού μπάσκετ έκανε λόγο ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Εθνική ομάδα θα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα θα τα πάει πολύ καλά, ενώ επιπλέον τόνισε ότι το άθλημα χρειάζεται νέους… Αγγελόπουλους και Γιαννακόπουλους για να επιβιώσει.

Με συνέντευξή

του στο περιοδικό Sportsfan, ο πρόεδρος της ΕΟΚ και επίτιμος πρόεδρος της FIBA Europe μίλησε για την οικονομική κρίση και τις σπατάλες των τελευταίων χρόνων, αλλά παράλληλα υποστήριξε ότι το ελληνικό μπάσκετ διαθέτει τις βάσεις για να συνεχίσει να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

«Είναι ώρες περισυλλογής και προβληματισμού για το διεθνές αθλητικό κίνημα. Είναι κοινή παραδοχή για το διεθνές αθλητικό κίνημα. Είναι κοινή παραδοχή, ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια νέα δομή, αφού η έως τώρα ισχύουσα εξέπνευσε. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν αποτυχημένη, αλλά η πολύ αποκεντρωμένη διοικητική λειτουργία έφτασε στην αναρχία. Ο καθένας δημιούργησε ένα κέντρο αποφάσεων που έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με ένα άλλο κέντρο και έτσι είχαμε ένα διεθνές... κομφούζιο. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις προσεχείς συνεδριάσεις του κεντρικού γραφείου της FIBA θα είναι επαναστατικές και θα αλλάξουν τελείως την δομή διοίκησης του ευρωπαϊκού μπάσκετ», ανέφερε αρχικά ο Βασιλακόπουλος.

Yπάρχουν κάποιες πρώτες σκέψεις προς δημοσιοποίηση;

«Το διεθνές εναρμονισμένο καλεντάρι είναι μια βασική ανάγκη. Δεν γίνεται ο καθένας να φτιάχνει το δικό του με μοναδικό γνώμονα πως θα κερδίσει περισσότερα χρήματα. Δεν γίνεται να μην λαμβάνονται υπ'όψιν οι αγώνες των εθνικών συγκροτημάτων. Πέρα των άλλων, αυτή η πρακτική είναι και καταστροφική για τη διάδοση του αθλήματος. Η Εθνική Ελλάδας έχει από το 2000 να δώσει επίσημο αγώνα εντός έδρας. Το ποδόσφαιρο δίνει τουλάχιστον τρεις ετησίως. Οι Εθνικές ομάδες όμως, φέρουν πολύ κόσμο και κυρίως τη νέα γενιά κοντά στο άθλημα».

Ναι, αλλά η Εθνική μπάσκετ με τις επιτυχίες της, προκρίνεται απ' ευθείας στις μεγάλες διοργανώσεις και γι' αυτό δεν έχει προκριματικές υποχρεώσεις μέσα στη χρονιά.

«Σε αυτό θα συμφωνήσουμε, όμως το αποτέλεσμα είναι αν υπάρχει ζημιά αγωνιστική και οικονομική και αυτό ισχύει για όλες τις προηγμένες χώρες του αθλήματος. Γι' αυτό όμως μιλάω για συγκεκριμένο καλεντάρι, που να προβλέπει διακοπές της Ευρωλίγκας για αγώνες της Εθνικής. Μπορεί να υπάρξει ένα μοντέλο με πρωταθλήματα, 27 μήνες των Εθνικών και ένα γεμάτο μήνα ξεκούρασης των αθλητών. Λένε πολλοί, ότι οι παίκτες πληρώνονται. Υπάρχει κανείς που πληρώνεται για να πεθάνει; Για να τους εξουθενώσουμε;»

Το πλέον σημαντικό πρόβλημα όμως είναι οι οικονομικές συνθήκες, άρα προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται δράσεις.

«Σαφώς και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Οι εταιρίες που έχουμε μόνο μεγάλες ζημιές, πρέπει να γίνουν ελεύθερης πρόσβασης φιλάθλων κατά κάποιο τρόπο λαϊκής βάσης, αλλά φυσικά με οργανωμένο σχέδιο. Έ

Keywords
Τυχαία Θέματα