ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ | Διακοπές Χριστουγέννων

Χριστούγεννα σε μια εβδομάδα. Αρκετοί από μας θα ξεκουραστούμε κάποιες μέρες, κάποιοι δυστυχώς όχι. Όπως οι δύο μεγάλοι του Ελληνικού μπάσκετ. Τέτοιες μέρες σημαίνουν δουλειά στο παρκέ, προπονήσεις και βελτιώσεις ατομικές και ομαδικές σε συστήματα και αντιδράσεις.


Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έχει περίπου τρεις εβδομάδες για την επόμενη αγωνιστική του πρωταθλήματος, δέκα μέρες έως το ταξίδι στη Βιτόρια

για τη πρώτη αγωνιστική του TOP 16 και εμβόλιμο στις 22 του μήνα, το ταξίδι στη Καβάλα για τον ημιτελικό του κυπέλλου.

Το προπονητικό επιτελείο λοιπόν του Ολυμπιακού, θα επικεντρωθεί στην αφομοίωση των συστημάτων από τον Πάουελ, σε ποσοστό 100%. Ο Αμερικανός έχει ταιριάξει στον Ολυμπιακό και αν βελτιώσει την αντίδρασή του στην άμυνα, όπου θα πρέπει να βγαίνει και μπροστά από τον παίκτη καθώς και την αλληλοκάλυψη στις αλλαγές, θα κάνει τον περυσινό Ντόρσεϊ να ξεχαστεί.

Ο Γκετσεβίτσιους, επίσης θα δουλέψει, προκειμένου να βελτιωθεί στα αμυντικά του καθήκοντα ενώ αν προσέθετε και τη διείσδυση στο επιθετικό του ρεπερτόριο θα ήταν υπερπολύτιμο όπλο για τον πρωταθλητή.

Σε ομαδικό επίπεδο θα δουλευτούν τα νεκρά διαστήματα σε κάποια λεπτά. Η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης τα χαρακτηρίζει και σίγουρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει αυτά να τείνουν στο μηδέν όσο περνάει ο καιρός. Το όπλο για την αντιμετώπισή τους είναι η άμυνα , αφού μόνο με αυτή κάνεις εύκολα καλάθια και ανεβάζεις την ψυχολογία.

Ο Παναθηναϊκός μετά από την αναταραχή που πέρασε με τις δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, βρήκε μέσω των εμφανίσεων στο Ελληνικό πρωτάθλημα ξανά τον δρόμο του. Περίπου ίδιες ημέρες προπόνησης έχει με τον Ολυμπιακό. Ίδιες μέρες μέχρι την 11η αγωνιστική Α1, στις 22 υποδέχεται για τον ημιτελικό κυπέλου τον ΚΑΟΔ, ενώ σε δέκα μέρες υποδέχεται την Ζαλγκίρις για την πρεμιέρα του TOP16.

Πρώτιστα, όπως είναι φυσικό θα ασχοληθούν με την ενσωμάτωση του Καπόνο στην ομάδα. Δε θα είναι εύκολο μια και ο Αμερικανός εκτός της αποχής του, έχει φονικό σουτ αλλά στο γρήγορο μπάσκετ και όχι στο σετ παιχνίδι. Θα χρειαστεί επομένως κάποιο χρόνο για να προσαρμόσει τα προσόντα του στο Ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού.

Το θέμα στον Παναθηναϊκό είναι κομμάτια του ρόστερ του, που μένουν αναξιοποίητα. Ο Ούκιτς κατ’ αρχάς. Ο Κροάτης scoring guard δεν έχει βρει τον ρόλο του στα συστήματα του Πεδουλάκη. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ο κόουτς Άρτζι θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του στο σκοράρισμα ειδικά στο ένας εναντίον ενός.

Ο Κίτσεν είναι επίσης ένα θέμα για τον Παναθηναϊκό. Δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και δεδομένης της ζήτησής του, ίσως θα πρέπει να εξετάσουν οι πράσινοι την περίπτωση αυτή. Έστω τον δανεισμό του αν επιμένουν στο ταλέντο του.

Αν καταφέρει όμως σε αυτό το διάστημα ο Αμερικανός να μεταμορφωθεί σε Μπάνκς, τότε θα τρίβουν τα χέρια τους στον Παναθηναϊκό.

Ο Γιαννόπουλος απέδειξε ότι είναι χαρισματικός σουτέρ αλλά μόνο αυτό δεν αρκεί. Ασταθής μέχρι τώρα στα αμυντικά του καθήκοντα, άτολμος κάποιες φορές, ακόμα και στο σουτ. Εκτός λοιπόν των εντατικών στα αμυντικά καθήκοντα χρήζει και τόνωσης αυτοπεποίθησης από το προπονητικό επιτελείο.

Τέλος, ο Ξανθόπουλος, προερχόμενος από την καλύτερή του χρονιά (κλήθηκε και στην Εθνική) δεν έχει ακόμα κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πεδουλάκη στα δύσκολα.

Ίσως και να έχει αδικηθεί. Όμως ενώ στον Πανιώνιο είχε αρχίσει να τελειώνει τις φάσεις, εδώ το αποφεύγει. Φανερή έλλειψη αυτοπεποίθησης που κατά τη γνώμη μου είναι παράλογη. Πιθανά να θέλει ακόμα χρόνο για το βάρος της φανέλας. Είναι κρίμα, γιατί ο καλός Ξανθόπουλος είναι δυνατό εργαλείο για κάθε ομάδα.

Φυσικά και στις δύο ομάδες, οι πρωταγωνιστές θα πάρουν ανάσες, οι τραυματίες θα αποθεραπευθούν και οι αντίπαλοί τους θα μελετηθούν.

Τι κι αν έρχονται Χριστούγεννα λοιπόν. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν είναι μαθητές σχολείου για να τις χαρούν. Είναι οι πρεσβευτές της χώρας μας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ήταν και είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης και τόσο η παραμονή όσο και η διεκδίκηση αυτού του θρόνου θέλει θυσίες και ιδρώτα στα παρκέ.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα