ΧΑΝΙΑΣ | Οι «πέντε» και οι… άλλοι

Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο τυχερός στην τελευταία φάση του τελικού, καθώς ο Παπανικολάου αστόχησε στο τρίποντο και πήρε μετά από δυο χρόνια το κύπελλο.

Σε ένα κακό από πλευράς μπάσκετ παιχνίδι, αλλά καταπληκτικό σε διακύμανση και έκβαση, οι «πράσινοι» διαχειρίστηκαν όπως ξέρουν καλά τις ειδικές καταστάσεις σε άμυνα και επίθεση και έφτασαν στην επικράτηση.

Εκείνο που χαρακτήρισε το παιχνίδι και των δυο ομάδων είναι ότι έπαιρναν διαφορές, αλλά δεν τις κρατούσαν. Ο Παναθηναϊκός

στην αρχή, ο Ολυμπιακός στη συνέχεια, ώσπου το παιχνίδι πήγε στα ίσια και εκεί μέτρησαν οι λεπτομέρειες. Στην τελευταία περίοδο οι «πράσινοι» δυνάμωσαν την άμυνά τους, με «παγίδες» υποχρέωναν τον Σπανούλη να δίνει τη μπάλα και να μένει ουσιαστικά «ανενεργός» στην επίθεση, ενώ με τον Τσαρτσαρή, τον Διαμαντίδη και τον Μπατίστ μέσα στη ρακέτα δεν άφηναν κανέναν να πλησιάσει, αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να κάνει επιθέσεις με πολύ κακές προϋποθέσεις. Στην τελευταία φάση, αφού «απέσπασαν» τη μπάλα από τον Σπανούλη, προσπαθούσαν να «διαβάσουν» την αντίδραση των υπολοίπων. Η ολιγωρία του Μάντζαρη έκανε «σύμμαχό» τους το χρόνο και… περίμεναν να χτυπήσει στεφάνη το σουτ του Παπανικολάου.

Στην απέναντι ρακέτα, «πάγωσαν» το ρυθμό, πήγαν το παιχνίδι σε επιθέσεις «πέντε εναντίον πέντε», χρησιμοποίησαν σωστά το μπόνους των βολών για να έχουν… εύκολους πόντους επιδιώκοντας την επαφή. Συνεχόμενα πικ εν ρολ με Μπατίστ και Διαμαντίδη, που δεν είχαν όμως κατάληξη στον Αμερικανό, αλλά πότε στον Τσαρτσαρή, πότε στον Σάτο. Ο ένας έβαλε το τρίποντο, ο άλλος το έχασε…

Στο τελευταίο πεντάλεπτο, ο Ομπράντοβιτς πέρασε στο παρκέ πέντε «μπαρουτοκαπνισμένους» σε τέτοιες καταστάσεις (Διαμαντίδη, Γιασικέβιτσιους, Σάτο, Μπατίστ, Τσαρτσαρή) και άφησε κατά μέρος τις… πειραματικές πεντάδες που νωρίτερα είχαν μεταμορφώσει τον Παναθηναϊκό σε αυτοκίνητο με χαλασμένο καρμπιρατέρ.

Στη θετική αποτίμηση της επιτυχίας αυτής συγκαταλέγονται μια νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου σε ματς που έκρινε τίτλο, γεγονός που θα τους βοηθήσει σημαντικά στον ψυχολογικό τομέα και την τόνωση της αυτοπεποίθησης ενόψει των πολύ δύσκολων αγώνων με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η σωστή αντίδραση του Μάριτς σε όσα το προπονητικό τιμ του ζήτησε και κυρίως η… αναγέννηση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός έβγαλε απίστευτη ενέργεια, όταν όλη η ομάδα «κατρακυλούσε», την κράτησε όρθια και μετά εξαντλημένος ζήτησε μόνος του αλλαγή!

Εκείνα που πρέπει να τους προβληματίσουν είναι το «μπλακ άουτ» της δεύτερης περιόδου και κυρίως το ξεκίνημα του τρίτου δεκάλεπτου, όπου μέχρι να καταλάβουν ότι ξεκίνησε το δεύτερο μέρος βρέθηκαν να χάνουν με δέκα πόντους. Ανέκαθεν ο Παναθηναϊκός στηριζόταν στη διάρκεια που είχε η απόδοσή του μέσα στο ματς με την τρίτη περίοδο να είναι θεωρητικά η καλύτερή του. Φέτος έχει απίστευτες μεταμορφώσεις ανά πεντάλεπτα ακόμα και αυτό οφείλεται στο αναγκαστικό ροτεϊσον του Ομπράντοβιτς. Αρκετοί από τους παίκτες που έρχονται από τον πάγκο είναι πολύ κάτω του αναμεν
Keywords
Τυχαία Θέματα