ΑΦΙΕΡΩΜΑ | Πάει ο παλιός ο χρόνος... (pics)

Το 2014 είναι προ των πυλών και το superbasket.gr κάνει έναν απολογισμό των ομάδων της Α1 για τη χρονιά που μας αποχαιρετά.

Πανιώνιος: Στα χνάρια των "αιωνίων"



Ο Πανιώνιος είναι μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Α1 έχοντας καθιερωθεί στην πρώτη τριάδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά και το 2013 που υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Σφαιρόπουλου

τερμάτισε 3ος τόσο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος όσο και στα πλέι οφ. Ο Πανιώνιος έχοντας συγκεκριμένη φιλοσοφία και ταυτότητα σαν ομάδα κατάφερε να τερματίσει με 20 νίκες και μόλις 6 ήττες, ενώ στην προημιτελική φάση απέκλεισε τον Αρη με 2-1 νίκες. Τα ημιτελικά τον έφεραν απέναντι στον Παναθηναϊκό από τον οποίο και αποκλείστηκε με 3-0. Στα παιχνίδια της τρίτης θέσης επικράτησε του Ρεθύμνου με 3-1 και έτσι ήταν εκείνος που για 2η συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στο Eurocup. O "Ιστορικός" και στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου και παρά τη φυγή παικτών όπως ο Νίκος Παππάς, ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, ο Γιάννης Αθηναίου, ο Γιώργος Μπόγρης και ο Δημήτρης Αγραβάνης, κατάφερε να μην αλλοιώσει τη δυναμική και τη φιλοσοφία του. Αποχαιρέτησε το 2013 με νίκη επί του Ρεθύμνου (2η θέση της Α1) και έχοντας φέτος για πρωταγωνιστές τους ΜακΚόλουμ, Ντούβνιακ και Κάρτερ.

Ρέθυμνο: Παράδειγμα προς μίμηση



Είναι πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η επαρχία διψάει για μπάσκετ. Ο ΑΓΟΡ είναι η επαρχιακή ομάδα πρότυπο του ελληνικού πρωταθλήματα τόσο σε θέματα οργάνωσης όσο και σε θέματα αγωνιστικά, καθώς δείχνει να ακολουθεί κατά γράμμα τον τρόπο παιχνιδιού που επιβάλλει το σύγχρονο μπάσκετ. Οι Κρητικοί έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια της ομάδας του Ρεθύμνου που υπό την καθοδήγηση του θανάση Γιαπλέ κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες και του πιο αισιόδοξου φιλάθλου της. Ο ΑΓΟΡ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τερμάτισε στην 5η θέση με 17 νίκες και 9 ήττες, ωστόσο στα προημιτελικά κατάφερε να αποκλείσει τον ΠΑΟΚ με 0-2. Στα ημιτελικά έπεσε πάνω στον Ολυμπιακό (3-0), ενώ στο μικρό τελικό έχασε από τον Πανιώνιο με 3-1 και κατέλαβε την 4η θέση που αποτελεί και την κορυφαία επίδοση στην ιστορία του συλλόγου. Οι βασικοί άξονες του παιχνιδιού του όπως ο Πέτγουεϊ, ο Ντούβνιακ και ο Κάρτερ, μετακόμισαν εντός των συνόρων, ενώ ήρθαν παίκτες όπως ο Τζάστιν Χαρτ, Ο Αλεξάντερ Κουάμε, ο Ανδρέας Κανονίδης. Το Ρέθυμνο αποχαιρετά το 2013 από την 6η θέση του πρωταθλήματος έχοντας 5 νίκες και 6 ήττες, ενώ αποτελεί και πάλι ομάδα ρυθμιστή για την εξέλιξη της Α1.

ΠΑΟΚ: Στο δρόμο προς την εξυγίανση



Ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα που έχει ανάγκη το ελληνικό πρωτάθλημα να είναι δυνατή και πρωταγωνίστρια προκειμένου να ανεβάσει το επίπεδό του και να συναγωνιστεί αυτά της Ισπανίας και της Τουρκίας. Με τον Μπάνε Πρέλιεβιτς στην προεδρία και τον Σούλη Μαρκόπουλο στο τιμόνι δείχνει να βαδίζει στο σωστό δρόμο της δυναμικής επανόδου. Ο ΠΑΟΚ την περσινή αγωνιστική σεζόν τερμάτισε στην 4η θέση της κανονικής περιόδου με 17 νίκες και 7 ήττες, ωστόσo αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον ΑΓΟΡ. Στα θετικά του δικεφάλου συγκαταλέγεται το γεγονός πως κατάφερε να διατηρήσει το βασικό κορμό Ελλήνων παικτών στο ρόστερ του και να προσθέσει παίκτες όπως ο Ντι Τζει Κούπερ, ο Γιώργος Μπόγρης και ο Μαρκ Πέιν. Η μέχρι στιγμής πορεία του στο τρέχον πρωτάθλημα (4ος, 6-5) δείχνει αν μη τι άλλο μία σταθερότητα τη οποία έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ προκειμένου να μπορέσει να προσπεράσει και να επιλύσει λάθη του παρελθόντος.

Αρης: Ονομα βαρύ σαν ιστορία



Ο Αρης μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Βαγγέλη Αγγέλου άρχισε να αποκτά συγκεκριμένη φιλοσοφία που ερχόταν πολύ κοντά σε αυτή που έχει ο Πανιώνιος τα τελευταία χρόνια. Οι Ελληνες να παίκτες αποτελούν το βασικό κορμό της ομάδας. Τζέρεμι Χαντ και Μοχάμεντ Πάσαλιτς αποτελούσαν τους μοναδικούς ξένους σε μία χρονιά που η κανονική περίοδος τον βρήκε στην 6η θέση με 13 νίκες και 13 ήττες, ενώ στην 6η θέση τερμάτισε και μετά τα πλέι οφ όπου και αποκλείστηκε από τον Πανιώνιο με 2-1. Η ομάδα του Αρη κράτησε σταθερό τον κορμό της και τη φετινή αγωνιστική περίοδο ενώ πρόσθεσε τους Νίκο Γκίκα, Γιάννη Αθηναίου και Στέλιο Πουλιανίτη. Ο Βαγγέλης Αγγέλου αποφάσισε να δουλέψει με Ελληνες παίκτες και μονασικό ξένο τον Τζέρεμι Χαντ. Μία απόφαση που μόνο λάθος δεν αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του, καθώς ο Αρηςβρίσκεται ήδη στον τελικό Κυπέλλου αποκλείοντας τον Πανιώνιο στο Αλεξάνδρειο, ενώ αποχαιρετά το 2013 από την 8η θέση του πρωταθλήματος έχοντας 5 νίκες και 6 ήττες. Η δουλειά του Αγγέλου έτυχε της αναγνώρισης και εκτός σθυνόρων με αποτέλεσμα να μεταβεί στην Τουρκία για λογαριασμό της Αναντολού Εφές, τη στιγμή που ο Αρης θα πορευτεί με νέο προπονητή το 2014.

Ικαρος: Στην Χαλκίδα για ένα καλύτερο μέλλον



Η ομάδα του Ικάρου έχοντας ως έδρα την Καλλιθέα τερμάτισε στην 7η θέση της κανονικής περιόδου της Α1, όμως στα προημιτελικά έπεσε στον Παναθηναϊκό (2-0) όπου και αποκλείστηκε. Στην συνέχεια αποφασίστηκε από τη διοίκηση η συγχώνευση του Ικάρου Καλλιθέας με τη Χαλκίδα και η μετακόμισή του σε αυτή προκειμένου να έχει μεγαλύτερη στήριξη από τους φιλάθλους. Οι Χαλκιδαίοι αγκάλιασαν με το "καλημέρα" την προσπάθεια της ομάδας του Γιώργου Καλαφατάκη, με την παρουσία τους στο γήπεδο. Οι πολλές αλλαγές που πραγματοποίησε στο ρόστερ του ο σύλλογος (έφυγαν: Μουχάμεντ Φαγιέ (Πανελευσινιακός), Ζόραν Βρκιτς (Μπιλμπάο), Βασίλης Σίμτσακ (Πανιώνιος), Ντάνιελ Γκίμπσον, Αλέξης Κυρίτσης (Πανιώνιος), Ανδρέας Οικονομόπουλος (Απόλλων Πατρών), Λάζαρος Αγαδάκος, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Σόλομον Αλάμπι, Μπράντον Μακ Νάιτ), έφεραν μία μικρή ανισορροπία η οποία στοίχισε τη θέση του Καλαφατάκη. Ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Αρης Λυκογιάννης ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή. Ο Ικαρος χαλκίδας αποχαιρετά το 2013 όντας στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με 3 νίκες και 8 ήττες.

Απόλλων Πατρών: Ηρθε για να μείνει



Ο Απόλλωνας Πάτρας ήταν η μία από τις δύο ομάδες που ανέβηκαν στην Α1 την περασμένη αγωνιστική σεζόν. Αλλη μία επαρχιακή ομάδα που τυγχάνει της αμέριστης συμπαράστασης των φιλάθλων της, καθώς σε κάθε εντός έδρας αγώνα το γήπεδο είναι γεμάτο. Ο Απόλλωνας από την πρώτη κιόλας χρονιά κατάφερε να τερματίσει 8ος στην κανονική διάρκεια της Α1 έχοντας 11 νίκες και 15 ήττες, υπό την καθοδήγηση ενός παλιού παίκτη του, του Νίκου Βετούλα. Στα προημιτελικά αποκλείστηκε με 2-0 από τον Ολυμπιακό. Ο Νίκος Βετούλας παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας, ωστόσο κάποια σημαντικά γρανάζια της ομάδας όπως οι ΜακΚόλουμ, Κίτον Γκράντ και Λάρι Τέρνερ έφυγαν από την Πάτρα. Τη θέση τους πήραν οι Ντεμάριους Μπολντς, Λένι Ντάνιελ, Τζέρεμι Ουίλσον και Πολ Χιλ. Η ομάδα της Πάτρας είναι από τις πλέον σταθερές της Α1 αποδεικνύοντας πως ήρθε για να μείνει. Ο Απόλλων μετράει 4 νίκες και 7 ήττες στο πρωτάθλημα, ενώ βρίσκεται στη 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

ΚΑΟΔ: Εκλεισε με "μπαμ" το 2013



Ηταν αρχές Φεβρουαρίου του 2013 όταν ο Νέναντ Μάκοβιτς αναλάμβανε πρώτος προπονητής στην ομάδα του ΚΑΟΔ. Η ομάδα της Δράμας άρχισε να βρίσκει ισορροπία και αγωνιστική ταυτότητα με τον Βόσνιο στον πάγκο της, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει με υποβιβασμό. Αντί αυτού στάθηκε και άτυχη καθώς τερμάτισε στην 9η θέση του πρωταθλήματος έχοντας ισοβαθμίσει με τον Απόλλωνα Πάτρας, με αποτέλεσμα να μη συμμετέχει στα πλέι οφ. Παίκτες όπως οι Κέλβιν Πάλμερ, Γκάι Μαρκ Μισέλ και Νεμάνια Ράντοβιτς έφυγαν το καλοκαίρι για άλλες πολιτείες, ωστόσο ο ΚΑΟΔ ενισχύθηκε με τους Κόβαν Μπράουν, Τζούλιαν Βον, Λάρεζιτς Τζόουνς, ενώ κράτησε και τον διεθνή Βόσνιο, Εντιν Μπάβτσιτς. Ο ΚΑΟΔ στο φετινό πρωτάθλημα αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη μέχρι στγμής, καθώς ισοβαθμεί στην 4η θέση με τον ΠΑΟΚ, έπειτα από τη σπουδαία νίκη του επί του Πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακού στο τελευταίο παιχνίδι για το 2013.

Κολοσσός Ρόδου: Αντέχει με το σπαθί του



Η ομάδα του Κολοσσού Ρόδου αποτελεί από τις πλέον σταθερές τα τελευταία χρόνια στην Α1, ωστόσο τελευταία φορά που πρωταγωνίστησε ήταν τη σεζόν 2011-2012 που τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο. Το ξεκίνημα του 2013 βρήκε τον Κολοσσό να παλεύει για την παραμονή του στην κατηγορία, πράγμα το οποίο κατάφερε υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Φραγκιά, καθώς τερμάτισε στην 10η θέση έχοντας 8 νίκες και 18 ήττες. Το καλοκαίρι η ομάδα υπέστη ολικό "ρεκτιφιέ" με τους περισσότερους παίκτες να βλέπουν την πόρτα της εξόδου (Εφυγαν: Φάνης Κουμπούρας (ΑΓΟΡ), Γιάννης Καλαμπόκης (ΑΓΟΡ), Γιώργος Καλαϊτζής (σταμάτησε), Κέβιν Λάνγκφορντ (Πανιώνιος), Μάρκους Χάτεν, Αλεξ Βουγιούκας. Ο Αγγελος Τσάμης επέστρεψε στη Ρόδο, ενώ οι Ματ Ραμ, Τέιλορ Σμιθ και Τρέβις Σίμσον έριξαν άγκυρα στο "Σμαραγδένιο νησί". Ο Κολοσσός δεν ξεκίνησε καλά το φετινό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί ο κόουτς Φραγκιάς από τον Δημήτρη Πρίφτη μόλις πριν από ένα μήνα. Το τέλος του 2013 βρίσκει τον Κολοσσό στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α1 έχοντας 3 νίκες και 8 ήττες.

Πανελευσινιακός: Γεννημένοι μαχητές



Ηταν 30 Μαρτίου του 2013 όταν η νίκη του Πανελευσινιακού επί του Ικάρου Καλλιθέας εξασφάλιζε και μαθηματικά την παραμονή του στην κατηγορία, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Σκαραφίγκα. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο νυν παίκτης της Ρόμα Καλίστους Εζιούκου ήταν ο κορυφαίος της Ελευσίνα με 20 πόντους και 13 ριμπάουντ. Η 11η θέση είχε κλειδώσει και οι της Ελευσίνας έκαναν ήδη σχέδια για τη νέα χρονιά στην Α1. Ο βασικός κορμός των Ελλήνων έμεινε (Μαγκουνής, Νίκου, Δημάκος , Αβραμίδης), ενώ απέκτησε και τους Παπαμακάριο, Μελισσαράτο, Μάντζαρη. Οι ξένοι της ομάδας παρέμειναν όλοι με τον Μουχάμεντ Φαγιέ να αποτελεί το υπερόπλο για την Ελευσίνα. Το τέλος της φετινής χρονιάς βρίσκει τον Πανελευσινιακό στη 10η θέση της Α1, έχοντας ως κύριο στόχο του την όσο το δύνατόν πιο γρήγορη αξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία.

Ηλυσιακός: Πολύ σκληρός για να "πεθάνει"



Το 2013 ξεκίνησε με τον Γιώργο Ζευγώλη στον πάγκο του Ηλυσιακού και τους Αλοϊσιους Αναγκόνιε και Μάικ Κρίπι να έρχονται στην ομάδα. Η ήττα στα Ιλίσια από τον ΚΑΟΔ ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Γιώργου Ζευγώλη στον πάγκο του Ηλυσιακού καθώς με νίκη εξασφάλιζε την παραμονή στην κατηγορία. Τα κλειδιά δόθηκαν στον Δημήτρη Λιόγα όπου είχε 2 αγωνιστικές προκειμένου να κρατήσει την ομάδα στην Α1. Μαζί με τον Λιόγα ήρθε στα Ιλίσια και ο Τζεϊτόρνα Γουίσε. Στο ματς της χρονιάς με το Περιστέρι, ο Ηλυσιακός ηττήθηκε από το Περιστέρι με 83-82 στην παράταση, ωστόσο προστάτεψε τη διαφορά των 3 πόντων που είχε από τον 1ο γύρο και παρέμεινε στην κατηγορία. Το φετινό πρωτάθλημα αποτελεί στοίχημα για τον Ηλυσιακό που θέλει για μία ακόμα χρονιά να πετύχει τον στόχο του που δεν είναι άλλος από την παραμονή στην κατηγορία. Παρελθόν από την ομάδα αποτέλεσε το βαρύ πυροβολικό, Τερέλ Στόγκλιν, αλλά και ο Αλούσιους Αναγκόνιε. Κέβιν Αντερσον, Τσέικχ Μποντζ, Ντι Τζέι Στέφενς λαι Μάρλαντ Σμιθ αποτελούν τους ξένους παίκτες της ομάδας του Δημήτρη Λιόγα. Ο Ηλυσιακός αποχαιρετά το 2013 από την 12η θέση της βαθμολογίας έχοντας 3 νίκες και 8 ήττες.

ΑΕΝΚ: Το τρένο σφύριξε...



Η νεοφώτιστη ομάδα της Νέας Κηφισιάς ανέβηκε σαν τρένο της κατηγορίες και μοιάζει σαν έτοιμη από πάντα να "μπαστακωθεί" και να πρωταγωνιστήσει στα μεγάλα σαλόνια. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας για 7η συνεχόμενη χρονιά και δείχνει ικανός από την μέχρι τώρα πορεία του να καθιερώσει την ΑΕΝΚ στην πρώτη κατηγορία. Στην Κηφισιά έμεινε ο βασικός κορμός της ομάδας (Δημήτρης Μενουδάκος, Χρήστος Πετροδημόπουλος, Θοδωρής Σιούτης, Γιάννης Ψαθάς, Σπύρος Διαμαντόπουλος, Γιάννης Χατζηνικόλας), ενώ πλαισιώθηκαν από πολύ καλόυς ξένους παίκτες όπως οι Στέφεν Αντγκμπόγιε, Σάσα Βασίλιεβιτς, Τόνι Κρόκερ, Τόνι Γουντς και Ντάριους Γκάρετ αλλά κι έμπειρους Ελληνες (Κακιούζης, Μπάρλος, Κομποδιέτας). Το 2013 μοιάζει ιδανικό για την Κηφισιά καθώς τους βρίσκει στην 7η θέση με 5 και 6 ήττες, καθώς μπορούν να ατενίζουν το 2014 με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Τρίκαλα: Προσοχή "δαγκώνει"



Ο Κώστας Φλεβαράκης ανέλαβε τα Τρίκαλα μετά το πέρασμά του από τη Γερμανία και τη Μπράουνσβάϊγκ, σε μία χρονιά που τα Τρίκαλα έκαναν ολοκληρωτικό λίφτινγκ στο ρόστερ τους. Ο μόνος παίκτης που ενώνει το παρελθόν με το παρόν είναι ο Γιώργος Φούντας o οποίος υπηρετεί το Τρικαλινό μπάσκετ ανελλιπώς πάνω από 20 χρόνια και με εξαίρεση μία σεζόν που αγωνίστηκε στον Αίαντα Ευόσμου. Οι Πάτρικ Γιούϊν, Κρις Ενβανς, Ούρος Πέτροβιτς, Στεφάν Περούνιτσιτς, Τζέρεμι Γκρέιντζερ και Χαλίντ Μουτακαμπίρ αποτελούν τις επιλογές των ξένων παικτών για την ομάδα των Τρικάλων. Οι νεοφώτιστοι έχουν την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και στην έδρα τους αποτελούν έναν αντίπαλο που όποιος τον υποτιμήσει θα έχει πρόβλημα. Οι 4 νίκες σε 11 αγωνιστικές φέρνουν τα Τρίκαλα στην 9η θέση της Α1, κάνοντάς τους να ατενίζουν το 2014 με περίσσια αισιοδοξία.

Περιστέρι: Εχασε σε έναν τελικό που νίκησε

To Περιστέρι τελείωσε την σεζόν 2012-13 έχοντας 7 νίκες, οι οποίες δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να παραμείνει στην Α1. Θα έφταναν, αν κάλυπτε την διαφορά των δύο πόντων (66-64) που είχε ηττηθεί από τον Ηλυσιακό. Το Περιστέρι στην τελευταία «στροφή» της Α1 της σεζόν για το 2012-13 επικράτησε στην παράταση (κ.α 76-76) του Ηλυσιακού, ο οποίος αν και... ηττημένος κέρδισε την «μάχη» της παραμονής. Οσον αφορά την φετινή σεζόν, το Περιστέρι επέλεξε αντί της Α2 να αγωνιστεί στην Β' Εθνική.

*Οσον αφορά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκο, μείνετε συντονισμένοι...

Keywords
χρονος, superbasket, πανιωνιος, eurocup, μπογρης, ΠΑΟΚ, ολυμπιακος, αρης, ονομα, χαλκιδα, πατρα, καοδ, μπαμ, καλοκαιρι, αλεξ, ματ, ραμ, συγκεκριμένο, νέα, περιστερι, αενκ, τρικαλα, παναθηναικος, γιωργος φουντας, Ελιζαμπεθ Τειλορ, σασα σταματη, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τζουλια αλεξανδρατου 2012, αλλαγη ωρας 2012, γερμανια, δουλεια, εδρα, εθνικη, ηττα, ιλισια, κηφισια, μπασκετ, οικονομοπουλος, παιχνιδια, περιοδος, ρεθυμνο, αγκυρα, αενκ, αισιοδοξια, αλεξ, αξονες, απολλων, βρισκεται, γεγονος, γηπεδο, γιωργος μπογρης, γραμμα, διοικηση, δειχνει, εξελιξη, ερχονται, ηλυσιακος, θοδωρης, ισορροπια, καοδ, κηφισιας, κορμος, λαθη, λαθος, λιφτινγκ, μαθηματικα, ματ, μικρο, μοχαμεντ, νικη, νικο, ξεκινημα, ομαδα, παντα, ονομα, οντας, πορτα, πρωταγωνιστες, ραμ, ρομα, ρολο, σαλονια, σεζον, συγκεκριμένο, συνεχεια, σιουτης, συγχρονο, σχεδια, ταυτοτητα, τειλορ, τουρκια, τονι, τρενο, φυγη, φορα, χρηστος, δημητρης, ετοιμη, eurocup, γκικα, ιδανικο, κολοσσος, κωστας, λαζαρος, μεινει, μοιαζει, ομαδες, παιχνιδι, ροδο, σπυρος, superbasket, σωστο, θεματα, θετικα, βοηθος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα