ΑΦΙΕΡΩΜΑ | Ιπποκράτης, το καμάρι της Κω (pics)

Το καμάρι της Κω είναι από κάθε άποψη ο Ιπποκράτης. Οχι μόνο ο αρχαίος Ελληνας γιατρός, αλλά και η... σύγχρονη ομάδα μπάσκετ του νησιού. Ο Ιπποκράτης Κω ιδρύθηκε το 1978 και 35 χρόνια μετά, το γυναικείο τμήμα έκανε το πιο μεγάλο βήμα στην ιστορία του συλλόγου.

Ανέβηκε στην Α1. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη επιτυχία του μπάσκετ στο νησί. Είναι η πιο μεγάλη στιγμή συνολικά για τον αθλητισμό της Κω, αφού ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έφτασε ομάδα στην πρώτη τη τάξει κατηγορία...

Ο Ιπποκράτης,

λοιπόν, βρίσκεται στην Α1 και πριν καν αρχίσει η σεζόν έχει κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Ατυπος μέν, αλλά πολύ σημαντικός. Είναι η πρώτη ομάδα της περιφέρειας (πρώτη επαρχιακή ομάδα που έλεγαν κάποτε στην ξύλινη ποδοσφαιρική γλώσσα) στο γυναικείο μπάσκετ, αφού όλες οι υπόλοιπες ομάδες εδρεύουν στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκης.

Η Κως συνεπώς έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανη για το μπασκετικό καμάρι της, που δεν έφτασε κατά... λάθος ως την Α1. Δεν έτυχε, αλλά πέτυχε όπως λένε. Κι επειδή πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία κρύβονται οι αφανείς ήρωες, ο Ιπποκράτης έφτασε μέχρι εδώ χάρη στην αγάπη που είχε για τον αθλητισμό μια παρέα ανθρώπων. Οι παλιές αθλήτριες της ομάδας - οι ντόπιες παίκτριες - που με πολλές θυσίες στήριξαν τον Ιπποκράτη στην πορεία μέχρι την Α1, η Διοικούσα Επιτροπή του γυναικείου, αλλά και συνολική το ΔΣ του συλλόγου. Μαζί με τους φίλους της ομάδας που συνάμα είναι και υποστηριχτές - χορηγοί, δημιούργησαν ένα κλαμπ - πρότυπο, που αποδεικνύει ότι ακόμα και σε δύσκολες οικονομικά εποχές στην Ελλάδα, υπάρχει τρόπος για να δημιουργηθεί κάτι υγιές.

"Οι ντόπιες αθλήτριες"

Για να πετύχει μια ομάδα μέσα στο γήπεδο, πρέπει να γίνεται η κατάλληλη δουλειά έξω απ' αυτό. Και η Διοικούσα Επιτροπή - αποτελείται από την Μένη Πασπαρά - παλιά αθλήτρια - και την Ελένη Δρετάκη, τα κάνουν... όλα και συμφέρουν. Η Μένη Πασπαρά εξήγησε ότι "ο Ιπποκράτης είναι υπόθεση όλο του νησιού. Είναι υπόθεση όλων των Δωδεκανήσων για τον γυναικείο αθλητισμό. Νομίζω ότι είναι ένα καλό ξεκίνημα για όλες τις αθλήτριες του νομού, ώστε να ασχοληθούν με το μπάσκετ".

Ποιο είναι το όραμα της Διοικούσας Επιτροπής; "Για φέτος είναι να παραμείνουμε στην κατηγορία και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο. Το θέλουμε όλοι όσοι είμαστε στην ομάδα, η Διοικούσα Επιτροπή, το προπονητικό τιμ, οι παίκτριες, αλλά όσοι έρχονται κάθε χρόνο όλο και πιο κοντά μας. Πρέπει να επισημάνω και τη σημαντική βοήθεια, βέβαια, του Διοικητικού Συμβουλίου του ερασιτέχνη, που δίνει σημαντική υποστήριξη σε όλες τις κινήσεις μας".

Η Πασπαρά θέλησε να τονίσε και κάτι άλλο: "Ο,τι έχουμε πετύχει τα τελευταία τρία χρόνια, να φτάσει δηλαδή η ομάδα στην Α1, το έχει στηρίξει ο κόσμος, αλλά περισσότερο οι ντόπιες αθλήτριες. Αυτός είναι ο κορμός και η εξέλξη του μπάσκετ στην Κω, χωρίς αυτές η ομάδα δεν θα υπήρχε καν. Το βασικό είναι ότι μιλάμε για κορίτσια που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με το μπάσκετ, αλλά έχουν την απαιτούμενη προσήλωση στη φανέλα και στο σύλλογο. Κι αυτό είναι πιο σημαντικό από τον όποιο επαγγελματισμό".



Ο... διπλός πράκτωρ

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα λόγια της Ελένης Δρετάκη, που εκτός από μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, είναι και παίκτρια της ομάδας! "Ο διπλός μου ρόλος ήρθε αναγκαστικά στην αρχή, παράμεινα σε αυτό και τελικά αποδείχθηκε πως έγινε το σωστό. Ναι μεν χάνει η παίκτρια Ελένη, αλλά ο σύλλογος κερδίζει απ' αυτό", λέει και αμέσως ξεχνάει το αθλητικό της κομμάτι και μιλάει για το διοικητικό. "Ο Ιπποκράτης βοηθάει το νησί, το προωθεί κατά μία έννοια, έχει κοινωνικό, αλλά και τουριστικό ρόλο. Μέσω του μπάσκετ, το νησί ακούγεται παντού και μάλιστα θα ακούγεται για πάνω από 8 μήνες. Εχουμε την τύχη να βρισκόμαστε πλέον στο πιο ψηλό σκαλί του γυναικείο μπάσκετ και θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε αυτή την προσπάθειά μας. Οράμά μας είναι να δείξουμε και να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε τυχαία στην Α1, θέλουμε το εγχείρημα να έχει συνέχεια, στο μέλλον να δούμε και τα παιδιά μας να παίζουν στην Α1 με τον Ιπποκράτη. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική, αν και θεωρώ ότι πλέον λόγω της συμμετοχής στην Α1 μπορούμε να κάνουμε και κάτι καλύτερο. Ισως ακόμα να μην έχουν συνειδητοποιήσει όλοι που βρισκόμαστε, ίσως ευθύνεται η τουριστική περίοδος γι αυτό. Αλλά συνολικά υπάρχει στήριξη και βοήθεια από την τοπική κοινωνία. Θα ήθελα και ο Δήμος να είναι ουσιαστικά μαζί μας".

Η Δρετάκη κατέληξε αναφερόμενη κι αυτή στις "ντόπιες αθλήτριες, που μπόρεσαν και ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις που υπήρχαν και βοήθησαν τον Ιπποκράτη να φτάσει ως εδώ. Ηταν και είναι η κεντρική αρτηρία της ομάδας, όχι μόνο γιατί δεν είχαν οικονομικό κέρδος, αλλά βοήθησαν σε όλα τα επίπεδα την ομάδα και η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε αυτές".



"Ο 6ος παίκτης μας"

Ομως ο Ιπποκράτης δεν μένει μόνο σε όσα κατάφερε. Η άνοδος στην Α1 δεν είναι το τέλος μιας πορείας, είναι ίσως η αρχή για ακόμα μεγαλύτερες μέρες. Μόνο που τα μεγάλα λόγια τα αφήνουν στην άκρη όλοι όσοι στελεχώνουν την ομάδα, με πρώτο και καλύτερο τον προπονητή Μιχάλη Καπλανίδη: "Στόχος μας για φέτος είναι να σταθεί ο Ιπποκράτης στην Α1. Να κάνουμε καλή πορεία. Το όραμά μας, βέβαια, είναι να μείνουμε για πολλά χρόνια στην μεγάλη κατηγορία. Είναι μια μεγάλη εμπειρία για μας, είναι μια πρόκληση τούτη η σεζόν. Ολα τα κορίτσια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, έχουν μεγάλη όρεξη, πιστεύω ότι θα το παλέψουμε και θα πάμε καλά". Εννοείται πως σε αυτή την προσπάθεια η ομάδα δεν είναι μόνη της. Ο κόουτς του Ιπποκράτη εξήγησε: "Για πρώτη φορά είμαστε στην Α1, γενικά ομάδα του νησιού βρίσκεται στην ανώτερη κατηγορία. Είμαι σίγουρος ότι όλη η Κως, όλη η τοπική κοινωνία, θα είναι ο 6ος παίκτης μας. Και σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης και σε επίπεδο παρουσίας στο γήπεδο. Το κλειστό ούτως ή άλλως είναι πάντα γεμάτο, το ίδιο θα γίνεικαι φέτος. Και δεν υπάρχουν πολλές γυναικείες ομάδες που γεμίζουν τα γήπεδα".

Φυσικά "δυσκολίες υπάρχουν πολλές λόγω της ακριτικής θέσης του νησιού, το εγχείρημα είναι ούτως ή άλλως δύσκολο, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Πιστεύουμε στην τοπική κοινωνία και με την βοήθειά της, που είναι απαραίτητη, θα έχουμε καλή παρουσία. Ηρθαμε για να μείνουμε, όχι για να είμαστε περαστικοί. Επί τη ευκαιρία θέλω να πω ότι είμαι πολύ υπερήφανος που θα ηγηθώ αυτής της προσπάθειας και θέλω να ευχαριστήσω τους άμεσους συνεργάτες μου στο τεχνικό τιμ, τον Γιάννη Παπούλη, την Καλλιόπη Δανελλάκη και τον Θεοδόση Στεφαδούρο".



"Ευτυχισμένοι για τις επιλογές μας"

Τη σκυτάλη πήρε ο Γιάννη Παπούλης, άμεσος συνεργάτη του Μιχάλη Καπλανίδη, που κατέθεσε τη δική του άποψη για τη νέα εποχή του Ιπποκράτη. "Είναι πρόκληση για μας, αλλά και για ολόκληρο το νησί. Μας δίνει πρόσθετο άγχος, αλλά και μεγάλο κίνητρο να παλέψουμε και να δουλέψουμε για το στόχο μας, που είναι η παραμονή στην Α1. Η προσπάθεια δεν είμαι μόνη δική μας, είναι του νησιού μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε στο πλάι μας όλη την Κω. Ρουτς απλούς φιλάθλους, τους παράγοντες, τον κόσμο, την Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια. Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ θετικές, η προσπάθεια που κάνουμε δείχνει ότι ο έχει αντίκρυσμα και ο κόσμος έχει συνδειδητοποίησει τι ακριβώς συμβαίνει. Τι έχουμε πετύχει. Θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός θα έχουμε όλο και μεγαλύτερη βοήθεια, ας μην ξεχνάμε ότι για την Κω το καλοκαίρι είναι η πιο σημαντική περίοδος του χρόνου. Οσο θα μπαίνουμε στο Φθινόπωρο, η συσπείρωση γύρω από την ομάδα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη".

Σε ό,τι αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Παππούλης τόνισε: "Το κτίσιμο της ομάδας άρχισε με κάποια καθυστέρηση, οι επιλογές ήταν σχετικά λίγες, αλλά θα προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, με παίκτριες που ήταν ελεύθερες από την Α1. Μπορώ να πω ότι είμαστε ευτυχισμένοι με τος επιλογές που κάναμε, αυτό το βλέπουμε και στο γήπεδο. Κάθε μέρα που περνάει αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αλλά το παν είναι να έχουμε την εικόνα που θέλουμε και στο πρωτάθλημα". Και κατέληξε λέγοντας ένα ευχαριστώ "στη Διοικούσα Επιτροπή και στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και σε κάθε φίλαθλο της ομάδας. Τους περιμένουμε όλους στο γήπεδο από τον Οκτώβρη".



"Η καλύτερη διαφήμιση"

Το τρίτο μέλος του τεχνικού τιμ, η Καλλιόπη Δανελλάκη, είναι κάτι παραπάνω από μια προπονήτρια. Είναι το πιο παλιό μέλος του γυναικείου τμήματος, βοηθάει την ομάδα από όλα τα πόστα. Και ξέρει ίσως καλύτερα από όλους στην Κω, πώς έφτασε ο Ιπποκράτης μέχρι εδώ. "Από το 2000 μέχρι σήμερα είμαι στην ομάδα, εδώ και δύο χρόνια είμαι στο τεχνικό τιμ. Τα προηγούμενα χρόνια ο σύλλογος έδειξε συνέπεια, είχε την απαραίτη συνέχεια κι αυτό απέδωσε καρπούς. Δεν είμαστε φωτοβολίδα, είμαστε για τρίτη συνεχή σεζόν σε Εθνική κατηγορία, πλέον είμαστε και στην Α1. Υπάρχει υγεία στην ομάδα και το αποτέλεσμα μας έχει δικαιώσει. Κι όλα αυτά παρότι είμαστε σε μειονεκτική θέση από γεωγραφικής άποψης και ανάμεσα σε όλα τα άλλα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις δυσκολίες στην μετακίνηση. Είναι μεγάλο το κόστος, αλλά με τη στήριξη των χορηγών, των επιχειρηματιών του νησιού και των φιλάθλων, καταφέρνουμε να αντεπεξέλθουμε. Θέλουμε, λοιπόν, να δείξουμε ότι δεν είμαστε περαστικοί από την Α1, θα αντέξουμε και θα έχουμε διάρκεια. Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ θεωρώ ότι θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για την Κω το Χειμώνα και συνάμα θα δώσει την ώθηση στα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ηδη οι Ακαδημίες μπάσκετ γεμίζουν και ο κόσμος βλέπει με διαφορετικό μάτι το άθλημά μας. Αυτή είναι η πρώτη επιτυχία μας, άλλωστε και με βάση τον πληθυσμό, είναι σαφές ότι το μπάσκετ στην Κω προοοδεύει. Πέντε παιδιά από το νησί παίζουν σε Εθνικές ομάδες, το μπάσκετ μας ταιριάζει και γίνεται καλή δουλειά. Γι αυτό και θέλω να επισημάνω την προσπάθεια που έχουν κάνει οι ντόπιες παίκτριες του Ιπποκράτη, που δουλεύουν εδώ και χρόνια ασταμάτητα και έχουν δώσει μεγάλη βοήθεια στο σύλλογο".

"Κανείς δεν περισσεύει"

Ο επίλογος ανήκει στον πρόεδρο του συλλόγου, Ακη Ζωγραφάκη, που βάζει το δικό του λιθαράκι στο γυναικείο τμήμα του Ιπποκράτη. "Είμαστε υπερήφανοι για το γυναικείο τμήμα, που είναι το καμάρι μας. Είμαστε στην Α1 και η Κως δείχνει ότι είναι δυνατή και στον αθλητισμό. Ηρθαμε για να μείνουμε και περιμένω από όλο το νησί να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται. Είμαστε δίπλα στη Διοικούσα Επιτροπή, τους προπονητές, τις παίκτριες και θεωρώ ότι ο στόχος μας θα επιτευχθεί. Κανείς δεν περισσεύει κι αυτό είναι το μήνυμά μου προς κάθε κατεύθυνση. Ολοι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά".

Οι φωτογραφίες είναι από το giafkasports.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα