Ζισκάρ ντ' Εστέν: «Αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει»


Δήλωση σοκ του βετεράνου πολιτικού και φιλέλληνα στην Les Echos«Οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση», δήλωσε στην εφημερίδα Les Echos ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.

« Τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους πρέπει
να αναλαμβάνουν το κόστος, όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Ζισκάρ ντ' Εστέν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες που θα είχε η πτώχευση ενός μέλους του ευρώ - και εν προκειμένω της Ελλάδας - ο Ζισκάρ ντ΄ Εστέν απαντάει πώς: «Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της». «Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε. όχι όμως και για την υπόλοιπη ευρωζώνη».

Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες σε Γαλλία και Γερμανία, γιατί εμπόδισαν την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας τα προηγούμενα χρόνια.

Ο γάλλος πολιτικός δεν βλέπει γενίκευση της κρίσης του ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ! Το ενιαίο νόμισμα αποδίδει και για ορισμένους μάλιστα αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που δεν είχαμε προβλέψει ήταν οι κανόνες του παιχνιδιού σε περίπτωση που ένα μέλος, όπως η Ελλάδα, κηρύξει πτώχευση».
Keywords
Τυχαία Θέματα