«Περαίωση ή έλεγχος» για 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Οι επιτηδευματίες θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2009 με την πληρωμή πρόσθετων φόρων που θα κυμαίνονται κατ' ελάχιστον από 300 έως 1.000 ευρώ για κάθε ανέλεγκτη χρήση, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ημερησία".

Αυτή τη φορά για να πεισθούν οι φορολογούμενοι, το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης θα έρθει μαζί με την ειδοποίηση για έλεγχο και θα δίνεται προθεσμία πέντε ημερών ώστε να δεχθούν το ποσό που προκύπτει με τη διαδικασία της περαίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση η Εφορία θα προχωρά σε φορολογικό έλεγχο με διαδικασίες
- εξπρές.

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με «ανοιχτές» φορολογικές υποθέσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η νέα περαίωση αφορά:
Φορολογούμενους που «γύρισαν την πλάτη» στην αρχική ρύθμιση του 2010 και δεν αποδέχθηκαν να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους εισοδήματος και Φ.Π.Α. που ανέγραφαν τα ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης.

Φορολογούμενοι που εντάχθηκαν στην αρχική ρύθμιση αλλά μόνο για ορισμένες από τις εκκρεμείς φορολογικές χρήσεις των ετών 2000-2009. Τώρα θα κληθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να περαιώσουν και τις υπόλοιπες χρήσεις.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ και εξαιρέθηκαν την αρχική ρύθμιση.

Επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και έως 40 εκατ. ευρώ καθώς και οι εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο που είχαν εξαιρεθεί από την αρχική ρύθμιση.

2. Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στη νέα ρύθμιση θα λάβουν ειδοποιητήρια για φορολογικό έλεγχο στα οποία θα έχουν επισυναφθεί και τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης. Με τα ειδοποιητήρια θα καλούνται να αποδεχθούν εντός 5 ημερών τα σημειώματα περαίωσης και εάν δεν το πράξουν θα τους γίνει έλεγχος. Ο έλεγχος θα γίνεται με διαδικασίες -εξπρές.

3. Όσοι δεν λάβουν ειδοποιητήρια και εκκαθαριστικά σημειώματα θα μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους τα σημειώματα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα ετοιμάσει ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα για τον αυτόματο υπολογισμό και την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος περαίωσης.

4. Περαιώνεται υποχρεωτικά, η πρώτη κατά σειρά ανέλεγκτη και οι συνεχόμενες με αυτή ανέλεγκτες υποθέσεις που υπάγονται στη ρύθμιση. Υπό την επιφύλαξη να είναι συνεχόμενες και να περιλαμβάνεται η πρώτη ανέλεγκτη χρήση, επιτρέπεται η περαίωση ορισμένων μόνο από τις ανέλεγκτες υποθέσεις που υπάγονται στη ρύθμιση.

5. Κάθε ανέλεγκτη υπόθεση περαιώνεται με την καταβολή πρόσθετου φόρου που υπολογίζεται ως εξής:

Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2%.
Το ποσό που θα προκύπτει μετά τον πολλαπλασιασμό των ακαθαρίστων εσόδων με έναν από τους παραπάνω συντελεστές, κατά περίπτωση, θα πολλαπλασιάζεται στη συνέχεια με συντελεστή προοδευτικότητας (Σ.Π.) κλιμακούμενο από 1 έως 1,30,
Keywords
Τυχαία Θέματα