Παρανοϊκός τρομοκράτης από το Χάρβαρντ


Η δράση του Unabomber και τα μεγάλα ερωτήματαΓια 17 ολόκληρα χρόνια, ο Τζον Κατζίνσκι (Theodore John Kaczynski), ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως Unabomber, ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος τρομοκράτης των ΗΠΑ. Ο πρώην καθηγητής μαθηματικών του Χάρβαρντ είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος της πανεπιστημιακής κοινότητας με τα δέματα-βόμβες που έστελνε ταχυδρομικώς.

Το γεγονός ότι αφορμή για τις
τρομοκρατικές επιθέσεις του, όπως ο ίδιος έλεγε, ήταν η καταστροφή της φύσης από την αστική ανάπτυξη και την τεχνολογία, δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τη δράση του. Πολλοί τον χαρακτήρισαν συνωμοσιοπαρανοϊκό τρομοκράτη, παρανοϊκό, ενώ άλλοι τον ονόμασαν προφητικό φιλόσοφο.Το σίγουρο είναι ότι δημιουργήθηκε ένας μύθος γύρω από το όνομά του, που συντηρείται μέχρι σήμερα, αν και έχουν περάσει 15 χρόνια από τη σύλληψή του.



Από τις επιθέσεις του σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν 23 τραυματίες. Ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής Διογένης Αγγελάκος, πρώην διευθυντής του εργαστηρίου hλεκτρονικής στο Μπέρκλεϊ. Το 1982 ο δρ. Αγγελάκος τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι και το πρόσωπο από την έκρηξη βόμβας. Κατάφερε να αναρρώσει σχεδόν πλήρως από τα τραύματά του και πέθανε το 1997 από καρκίνο του προστάτη.

Η τρομοκρατική δράση του Unabomber ξεκίνησε στις 25 Μαΐου του 1978 όταν ένας καθηγητής του πανεπιστημίου Νορθουέστερν του Ιλινόις δέχθηκε ένα δέμα το οποίο υποτίθεται πως ο ίδιος είχε αποστείλει σε άγνωστο παραλήπτη και του είχε επιστραφεί. Ο καθηγητής κάτι υποψιάστηκε και το παρέδωσε στην ασφάλεια του πανεπιστημίου. Ωστόσο ο φύλακας που το άνοιξε τραυματίστηκε σοβαρά. Στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμα 12 επιθέσεις.



Στις 11 Δεκεμβρίου του 1985 μια βόμβα εκρήγνυται έξω από κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών σκοτώνοντας τον ιδιοκτήτη του Χιου Κάμπελ Σκράτον, που είναι και ο πρώτος νεκρός του Unabomber.

Το δεύτερο θύμα του σκοτώνεται στις 10 Δεκεμβρίου του 1994. Πρόκειται για τον Τόμας Μοζέρ, στέλεχος δημοσίων σχέσεων στη Νέα Υόρκη. Στις 10 Δεκεμβρίου του 1994 ένα ακόμη ταχυδρομημένο δέμα-βόμβα φθάνει στην οικία του Τόμας Μοζέρ, στελέχους δημοσίων σχέσεων του δήμου της Νέας Υόρκης. Όταν εκείνος το άνοιξε το δέμα εκρήγνυται και τον σκοτώνει. Ήταν ο δεύτερος νεκρός.

Με δέμα-βόμβα σκοτώθηκε το τρίτο και τελευταίο θύμα του, στις 24 Απριλίου του 1995, τον Γκίλμπερτ Μάρεϊ, πρόεδρο του σωματείου υλοτόμων της Καλιφόρνια.

Προτού ωστόσο συλληφθεί από το FBI πρόλαβε να δημοσιεύσει το «Μανιφέστο» του, σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και περιοδικά των ΗΠΑ.



Το Μανιφέστο του Unabomber

Το Μανιφέστο του Unabomber ήταν ένα κείμενο 35.000 λέξεων με αναφορές στην πολιτική, στην ιστορία, στην κοινωνιολογία και στην επιστήμη, που κριτίκαρε όλες τις μορφές της σύγχρονης τεχνολογίας και καταδίκαζε τη βιομηχανική κοινωνία.Μέσα σ’ αυτό το κείμενο ο βομβιστής-συγγραφέας χαρακτήριζε πάντα τον εαυτό του ως «τρομοκρατική ομάδα FC».

Τα αρχικ
Keywords
Τυχαία Θέματα