Εφιαλτικά σενάρια για χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα

Με τη πλάτη στο τοίχο εμφανίζεται να είναι η Κυβέρνηση

καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, οι πιέσεις και οι απαιτήσεις των δανειστών μας ξεπερνούν, πλέον, μια από τις...... κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς, αφού το νεώτερο τελεσίγραφο αφορά σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα!

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αυτό που διαμηνύουν οι δανειστές μας είναι ότι έχει εξαντληθεί η ανοχή που επέδειξαν το προηγούμενο εξάμηνο στις ελληνικές πρωτοβουλίεςγια το συμμάζεμα του δημόσιου τομέα, όπως αυτές είχαν εκδηλωθεί με το μοντέλο των μετατάξεων
και εσχάτως με την εργασιακή εφεδρεία.

Το ζητούμενο είναι πια η άμεση και δραστική μείωση του Δημοσίου, αφού η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν τα στοιχεία που δείχνουν πως ενώ έχουν γίνει δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι πρωτογενείς δαπάνες του Προϋπολογισμού έχουν υπερβεί το στόχο.

Όπως είναι προφανές, το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης είναι τεράστιο, ξεπερνώντας όσα μέτρα έχει λάβει έως τώρα η Κυβέρνηση. Ωστόσο, στην άλλη μεριά της ζυγαριάς βρίσκεται το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, καθώς από όλες τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στη Πολωνία, προκύπτει ότι εάν η Τρόικα δεν πειστεί για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει ή χρειαστεί να ανακοινώσει η Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, πάντως, ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να δραματοποιήσει τη κατάσταση, έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει πιο εύκολα, τις επώδυνες αλλαγές που έρχονται με το Μισθολόγιο αλλά και τη διεύρυνση της δεξαμενής της εργασιακής εφεδρείας. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι με πρόσχημα το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα, που προκάλεσαν εδώ και καιρό οι παλινωδίες της Κυβέρνησης, έρχονται άμεσης ισχύος περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων- υπάρχουν πληροφορίες για 20% με 25%- πριν προχωρήσει το Νέο Μισθολόγιο, όπως επίσης νέες περικοπές στις συντάξεις, ενώ όσον αφορά στην εργασιακή εφεδρεία, προβλέπουν άμεση εφαρμογή του μετρου σε τουλάχιστον 20.000 υπαλλήλους.

Τα μέτρα αυτά, μαζί με άλλα εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο με κόστος για τα νοικοκυριά περίπου 40 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναμένεται να "κλειδώσουν" μετά τη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, όπου ουσιαστικά η Τρόικα θα δηλώσει πόσα επιπλέον μέτρα απαιτούνται για να εκτελεστεί ο φετινός αλλά και ο επόμενος Προϋπολογισμός.

Προς επίρρωση αυτών των εκτιμήσεων περί δραματοποίησης της κατάστασης, τα συνδικαλιστικά στελέχη επικαλούνται δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που μεταδίδει το πρακτορείο BLOOMBERG, σύμφωνα με τις οποίες καταρρίπτονται τα σενάρια περί στάσης πληρωμών. Ειδικότερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσης αναχρηματοδότησης α
Keywords
Τυχαία Θέματα