Το NVIDIA Tegra 4 είναι το ταχύτερο SoC του σήμερα

12:23 7/1/2013 - Πηγή: i-TECH4U

Με τετραπύρηνη CPU Cortex A15 και GPU 72 πυρήνων.

Είναι γεγονός πως η NVIDIA δεν κατάφερε να κρατήσει μυστικές τις πληροφορίες για το Tegra 4 –slides με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είχαν διαρρεύσει στο Internet πριν λίγες εβδομάδες. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια ωστόσο πραγματοποιήθηκαν πριν μερικές ώρες στην έκθεση CES και το Tegra 4 έχει την τιμή να είναι το ταχύτερο SoC (System on a Chip) του κόσμου –τουλάχιστον μέχρι τους επόμενους

μήνες να δούμε κάτι ακόμα πιο γρήγορο.

Πιο αναλυτικά, το chip διατηρεί την αρχιτεκτονική 4-plus-1 του προκατόχου του και είναι κατασκευασμένο με λιθογραφία 28nm –κάτι που σημαίνει πως θα είναι ενεργειακά αποδοτικότερο. Επιπλέον, είναι το πρώτο τετραπύρηνο chip με πυρήνες Cortex A15, ενώ διαθέτει επίσης GPU 72 πυρήνων. Από πλευράς επιδόσεων, τα παραπάνω μεταφράζονται σε 2,6 φορές ταχύτερο web browsing και κορυφαίες ταχύτητες στην εκτέλεση εφαρμογών, καθώς και σε 6 φορές καλύτερες επιδόσεις στα γραφικά σε σύγκριση με το Tegra 3. Η NVIDIA μάλιστα ισχυρίζεται ότι υπό κανονικές συνθήκες χρήσης, το Tegra 4 καταναλώνει έως και 45% λιγότερη ενέργεια από το Tegra 3 και υπόσχεται έως και 14 ώρες αναπαραγωγής HD βίντεο σε smartphones.

Παρότι, βέβαια, το Tegra 4 υποστηρίζει 4G LTE ταχύτητες, δεν διαθέτει ενσωματωμένο modem, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να πρέπει να χρησιμοποιούν πρόσθετες λύσεις, όπως για παράδειγμα το Icera i500 Soft Modem που παρουσίασε η NVIDIA.

Στο κομμάτι της φωτογραφίας, η νέα «Computational Photography» αρχιτεκτονική του Tegra 4 υπόσχεται ακόμα ταχύτερη λήψη φωτογραφιών (η εκτέλεση των απαραίτητων αλγορίθμων γίνεται 10 φορές πιο γρήγορα απ’ τις ανταγωνιστικές πλατφόρμες). Έτσι, στα smartphone με Tegra 4 θα μπορείς αν θέλεις να έχεις πάντα ενεργοποιημένο το HDR χωρίς να ανησυχείς για θολές φωτογραφίες, ενώ παράλληλα το chip υποστηρίζει HDR κατά τη λήψη βίντεο, σε συνεχόμενες λήψεις (burst), αλλά και με χρήση του LED φλας. Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος είναι σταδιακά οι κάμερες των φορητών συσκευών να γίνουν πιο ισχυρές από τις DSLR (κάτι που υποθέτουμε θα αργήσει να συμβεί).

Τέλος, το Tegra 4 υποστηρίζει αναπαραγωγή βίντεο ανάλυσης 4Κ, ενώ η πρώτη συσκευή που θα βασίζεται σε αυτό επίσημα, είναι η φορητή Android παιχνιδομηχανή Shield της ίδιας της NVIDIA. Αν όχι στην έκθεση CES, σίγουρα θα δούμε πολλές περισσότερες συσκευές με Tegra 4 στο Mobile World Congress, στα τέλη περίπου του Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα