Ο ιδρυτής του WhatsApp δεν θέλει να κάνει κακό στους παρόχους

10:02 7/4/2012 - Πηγή: i-TECH4U

Παρ’ όλο που οι χρήστες του στέλνουν υπερβολικά λιγότερα SMS.

 

Η κυκλοφορία του WhatsApp (και άλλων αντίστοιχων εφαρμογών) κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα στο mobile messaging, αφού ένας μεγάλος αριθμός κατόχων smartphones έχει ξεχάσει πλέον τι είναι το SMS. Όχι άδικα κατά την
άποψη μας, αφού το κόστος για την αποστολή του πολύ μικρού αυτού πακέτου δεδομένων ήταν –και είναι ακόμα και σήμερα– εξωφρενικά υψηλό.Ωστόσο σε μια σπάνια συνέντευξη στο Reuters, ο ιδρυτής του WhatsApp Brian Acton δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι έχει κάνει κακό στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Η κοινή λογική λέει βέβαια ότι τα δύο δισεκατομμύρια μηνύματα που ανταλλάσουν οι χρήστες του WhatsApp σε καθημερινή βάση, σημαίνουν πολύ λιγότερα έσοδα για τις εταιρείες από τα SMS. Αντιθέτως, ο Acton πιστεύει πως το WhatsApp έστρεψε περισσότερους χρήστες στα προγράμματα δεδομένων, που αποτελούν πλέον σημαντική πηγή εσόδων για τους παρόχους.Με δεδομένο πως το WhatsApp μέχρι σήμερα είναι αρκετά «σφιχτό» στη δημοσιοποίηση στοιχείων όπως για παράδειγμα ο αριθμός των χρηστών του, είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια πόσο πολύ έχει πλήξει τους παρόχους. Για παράδειγμα η εταιρεία αναλύσεων Ovum υποστηρίζει σε πρόσφατη μελέτη της ότι οι πάροχοι θα έχουν απώλειες ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012 λόγω της ανάπτυξης του λεγόμενου “social messaging”. Η εταιρεία Like Action βέβαια, βλέπει τα πράγματα λίγο διαφορετικά: σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία το κέρδος των παρόχων από τα SMS στις ανεπτυγμένες χώρες είχε ελαχιστοποιηθεί, καθώς οι περισσότερες εταιρείες πρόσφεραν στους συνδρομητές τους μεγάλα πακέτα SMS μηνυμάτων σε πολύ χαμηλό κόστος.

Η κυκλοφορία του WhatsApp (και άλλων αντίστοιχων εφαρμογών) κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα στο mobile messaging, αφού ένας μεγάλος αριθμός κατόχων smartphones έχει ξεχάσει πλέον τι είναι το SMS. Όχι άδικα κατά την άποψη μας, αφού το κόστος για την αποστολή του πολύ μικρού αυτού πακέτου δεδομένων ήταν –και είναι ακόμα και σήμερα– εξωφρενικά υψηλό.

Ωστόσο σε μια σπάνια συνέντευξη στο Reuters, ο ιδρυτής του WhatsApp Brian Acton δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι έχει κάνει κακό στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Η κοινή λογική λέει βέβαια ότι τα δύο δισεκατομμύρια μηνύματα που ανταλλάσουν οι χρήστες του WhatsApp σε καθημερινή βάση, σημαίνουν πολύ λιγότερα έσοδα για τις εταιρείες από τα SMS. Αντιθέτως, ο Acton πιστεύει πως το WhatsApp έστρεψε περισσότερους χρήστες στα προγράμματα δεδομένων, που αποτελούν πλέον σημαντική πηγή εσόδων για τους παρόχους.

Με δεδομένο πως το WhatsApp μέχρι σήμερα είναι αρκετά «σφιχτό» στη δημοσιοποίηση στοιχείων (όπως για παράδειγμα τον αριθμό των χρηστών του), είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια πόσο πολύ έχει πλήξει τους παρόχους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η εταιρεία αναλύσεων Ovum υποστηρίζει σε πρόσφατη μελέτη της πως οι πάροχοι θα έχουν απώλειες ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012 λόγω της ανάπτυξης του λεγόμενου “social messaging”. Η εταιρεία Like Action βέβαια, βλέπει τα π

Keywords
Τυχαία Θέματα