Η αναγέννηση των BlackBerry

BlackBerry Z10 και Q10, με BlackBerry 10 OS.

Η μεγάλη στιγμή για τη RIM έφτασε. Πρόκειται μάλιστα για μια τόσο μεγάλη στιγμή για την εταιρεία, που την έκανε να αλλάξει το όνομά της: από εδώ και στο εξής η Research In Motion θα ονομάζεται «σκέτο» BlackBerry. Τα πρώτα BlackBerry

10 smartphones είναι γεγονός και μάλιστα θα κυκλοφορήσουν άμεσα στις μεγαλύτερες αγορές, ξεκινώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και πολλοί πιστεύουν πως πλέον είναι αδύνατο η BlackBerry να καταφέρει να ανταγωνιστεί το Android, το iOS και τα Windows Phone, η αλήθεια είναι πως η εταιρεία έχει βάλει τα δυνατά της και ίσως τελικά να έχουμε εκπλήξεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από τις ίδιες τις συσκευές.

BlackBerry Z10

Το BlackBerry Z10 είναι το smartphone με πλήρη οθόνη αφής της εταιρείας –μια κατηγορία στην οποία μέχρι τώρα η BlackBerry δεν είχε καταφέρει να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο. Τα πράγματα βέβαια φαίνεται πως αλλάζουν με το λανσάρισμα του Ζ10. Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, το smartphone διαθέτει οθόνη αφής 4,2 ιντσών με ανάλυση 768x1280 pixels (δηλαδή 356 ppi) και έχει πάχος 9,2 χιλιοστά.

Το σώμα του είναι κατασκευασμένο από συνδυασμό πλαστικού και αλουμινίου και στην «καρδιά» του βρίσκεται ένας διπύρηνος επεξεργαστής Snapdragon S4 Plus στα 1,5 GHz, 2GB RAM, αποθηκευτικός χώρος 16GB (επεκτάσιμος μέσω καρτών microSD), NFC, Bluetooth, Wi-Fi και LTE συνδεσιμότητα ανάλογα με την αγορά. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 1.800mAh, ενώ η κάμερα των 8 megapixel στην πίσω πλευρά, συνοδεύεται από μια δεύτερη στην 2 megapixel στην πρόσοψη για κλήσεις βίντεο.

Το BlackBerry Z10 είναι ήδη διαθέσιμο από σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα στον Καναδά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στις Η.Π.Α. θα κάνει την εμφάνισή του στα καταστήματα τον ερχόμενο Μάρτιο. Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο το πότε θα κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά –έτσι κι αλλιώς η πρώην RIM μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες καθυστερήσεις.

BlackBerry Q10

Στην περίπτωση του BlackBerry Q10 δεν έγιναν γνωστά όλα τα τεχνικά του χαρακτηριστικά εκτός από τα βασικά, μιας και η συσκευή θα λανσαριστεί στην αγορά τον Απρίλιο. Αυτά που γνωρίζουμε σίγουρα ωστόσο, είναι πως η συσκευή διαθέτει κανονικό QWERTY πληκτρολόγιο στα πρότυπα του Bold, ποιοτική κατασκευή και οθόνη αφής 3,1 ιντσών με ανάλυση 720x720 pixels. Διαθέτει επίσης 2GB RAM, διπύρηνο επεξεργαστή και το πάχος του είναι λίγο μεγαλύτερο –στα 10,3 χιλιοστά.

Κατά τα άλλα…

Η BlackBerry έχει επενδύσει πολλά στο multitasking, κάτι που γίνεται εμφανές από το BlackBerry 10, αφού υπόσχεται ταχύτατη εναλλαγή μεταξύ των ανοιχτών εφαρμογών και πολύ εύκολη μετάβαση από τη μία στην άλλη. Κεντρικός άξονας του νέου λειτουργικού συστήματος είναι το BlackBerry Hub. Όσο για το εικονικό πληκτρολόγιο του νέου OS, τα πρώτα reviews κάνουν λόγο για το καλύτερο stock εικονικό πληκτρολόγιο σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Φυσικά από το νέο BlackBerry 10 δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το θρυλικό BlackBerry Messenger, που πλέον υποστηρίζει και κλήσεις βίντεο –πέρα απ’ τα γραπτά μηνύματα και τις φωνητικές κλήσεις. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν ενώ βρίσκονται σε κλήσεις βίντεο να μοιράζονται την οθόνη τους με τον άλλο χρήστη, για να τους βοηθήσει για παράδειγμα σε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις ρυθμίσεις. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο browser του BlackBerry 10 υποστηρίζει Flash. Μοναδική παραφωνία προς το παρόν φαίνεται πως είναι οι χάρτες, που χαρακτηρίστηκαν χειρότεροι και από τους χάρτες της Apple.

Οι εφαρμογές

Ένα mobile λειτουργικό σύστημα στις μέρες μας δεν μπορεί να περιμένει πολλά, αν δεν παρέχει στους χρήστες του τις απαραίτητες εφαρμογές. Αυτή ήταν και μια ευχάριστη έκπληξη από την BlackBerry, αφού ανακοίνωσε ότι το BlackBerry World διαθέτει ήδη περισσότερες από 70 χιλιάδες εφαρμογές. Πραγματικά εντυπωσιακό για μια νέα πλατφόρμα. Αυτό όμως που έχει περισσότερη σημασία, είναι πως ανάμεσα σε αυτές τις εφαρμογές, βρίσκονται και μερικές από τις σημαντικότερες της αγοράς όπως οι παρακάτω:

Angry Birds Star Wars (δωρεάν για το πρώτο ένα εκατομμύριο downloads)SkypeTwitterFacebookWhatsAppLinkedInEvernoteAccuweatherFoursquareJetpack JoyrideWhere's my Water? / Where's my Perry?EA Games: Monopoly, NBA Jam, Dead SpaceShadowgunAsphalt 7BoxFruit NinjaDropBoxTuneInWSJAmazon KindleCut the RopeHP PrintPlants vs ZombiesShark Dash

Σύμφωνα με το The Verge μάλιστα, το Instagram αναπτύσσεται ήδη για την πλατφόρμα.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως όλα τα BlackBerry PlayBook (τα tablets της πρώην RIM που δεν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία), θα αναβαθμιστούν στο λειτουργικό σύστημα BlackBerry 10 σύντομα. Την δήλωση έκανε ο ίδιος ο Thorsten Heins μετά το τέλος της επίσημης παρουσίασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα