Galaxy S5: η νέα ναυαρχίδα της Samsung

Είναι όμως το νέο smartphone της εταιρείας αρκετά πρωτοποριακό;

Μπορεί την περασμένη χρονιά η Samsung να διοργάνωσε ανεξάρτητο «Unpacked» event για την παρουσίαση του Galaxy S4, ωστόσο φέτος αποφάσισε να πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια της νέας της ναυαρχίδας στο πλαίσιο του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη. Με περισσότερα από 200 εκατομμύρια smartphones

της οικογένειας Galaxy να έχουν διατεθεί διεθνώς, ήταν αναμενόμενο οι fans της εταιρείας να έχουν ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών τους αρκετά ψηλά. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της νέας αυτής συσκευής.

Το Galaxy S5, λοιπόν, βασίζεται στο τετραπύρηνο SoC Snapdragon 801 της Qualcomm χρονισμένο στα 2.5GHz. Οι ουσιαστικές διαφορές σε σύγκριση με το Snapdragon 800 εντοπίζονται κυρίως στον υψηλότερο χρονισμό της CPU αλλά και της GPU, ενώ παράλληλα η συχνότητα των διαύλων της μνήμης έχει ανέβει από τα 800 στα 933MHz. Κατά τα άλλα, το Galaxy S5 διαθέτει 2GB RAM (όπως ακριβώς και το Galaxy S4), 16GB ή 32GB αποθηκευτικού χώρου που μπορεί να επεκταθεί με κάρτες microSD χωρητικότητας έως 128GB και αφαιρούμενη μπαταρία χωρητικότητας 2.800mAh. Όσο για την οθόνη, η διαγώνιός της σκαρφάλωσε στις 5,1 ίντσες, χωρίς να επηρεάσει τις διαστάσεις της συσκευής σε σύγκριση με το Galaxy S4. Μιλάμε και πάλι για ένα Super AMOLED πάνελ με ανάλυση 1080p –άσχετα με το που θα οδηγήσουν οι εξελίξεις αυτή τη χρονιά, θεωρούμε πως οτιδήποτε περισσότερο σε ένα smartphone είναι σπατάλη πόρων.

Μια απ’ τις μεγαλύτερες αλλαγές στο Galaxy S5 είναι η νέα του κάμερα, με τον αισθητήρα να μετράει πλέον 16 megapixel. Χάρη στον τελευταίας γενιάς επεξεργαστή, το Galaxy S5 μπορεί να πραγματοποιήσει λήψη Ultra HD βίντεο, ενώ υποστηρίζει επίσης HDR σε πραγματικό χρόνο, τόσο κατά τη λήψη φωτογραφιών, όσο και κατά τη λήψη βίντεο. Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν διαφορετικό σημείο εστίασης αφότου τραβήξουν μια φωτογραφία και η εταιρεία υπόσχεται πως οι λήψεις θα είναι αστραπιαίες.

Στο Galaxy S5 κάνει πρεμιέρα επίσης και ο σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων της εταιρείας, που είναι ενσωματωμένος στο κεντρικό πλήκτρο του smartphone, όπως δηλαδή και στο iPhone 5S. Εκτός από το να ξεκλειδώνεις τη συσκευή (μπορεί να αποθηκεύσει τα δαχτυλικά αποτυπώματα έως και τριών χρηστών), η Samsung αξιοποιεί την τεχνολογία για ασφαλή πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να έχεις αποθηκευμένα στο smartphone, καθώς και για την πραγματοποίηση online αγορών και πληρωμών σε συνεργασία με το PayPal.

Πέρα όμως από την αναγνώριση δαχτυλικών αποτυπωμάτων, το Galaxy S5 μπορεί να μετρήσει και τους παλμούς της καρδιάς σου, με την βοήθεια ενός αισθητήρα που βρίσκεται τοποθετημένος ακριβώς κάτω από την κάμερα στην πίσω πλευρά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να τοποθετήσεις στο συγκεκριμένο σημείο το δάχτυλό σου για λίγα δευτερόλεπτα.

Φυσικά το Galaxy S5 υποστηρίζει NFC, 4G LTE, Bluetooth 4.0 BLE/ANT+ και μπορεί να λειτουργήσει και σαν τηλεχειριστήριο υπερύθρων για τις οικιακές σου συσκευές. Το ραδιόφωνο FM για ακόμη μια φορά λάμπει δια της απουσίας του, ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως πλέον μιλάμε για μια συσκευή ανθεκτική στο νερό και τη σκόνη, με πιστοποίηση IP67. Θεωρητικά, το Galaxy S5 μπορεί να αντέξει έως και μισή ώρα σε νερό βάθους 1μ.

Σχεδιαστικά βέβαια, το Galaxy S5 δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από την φιλοσοφία της σειράς Galaxy S, θυμίζοντας κάτι μεταξύ Galaxy S2 και Galaxy S4. Είναι και πάλι κατασκευασμένο από πλαστικό, ενώ η πίσω πλευρά του σύμφωνα με τη Samsung μοιάζει με δέρμα –αν και πρακτικά φέρνει στο νου περισσότερο την πρώτη γενιά των tablets Nexus 7 των Google και Asus.

Εν κατακλείδι, είναι εμφανές πως η Samsung αποφάσισε να μη ρισκάρει στην περίπτωση του Galaxy S5, ακολουθώντας μια συνταγή που μέχρι σήμερα κερδίζει. Σχεδιασμός με τον οποίο οι καταναλωτές είναι εξοικειωμένοι και μερικά ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά όπως η νέα, ισχυρότερη κάμερα, ο σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων και ο αισθητήρας μέτρησης των καρδιακών παλμών (τον τελευταίο, οι περισσότεροι χρήστες ίσως και να μην τον χρησιμοποιήσουν ποτέ). Αν για παράδειγμα δεν είχε λανσάρει την περασμένη χρονιά και το αδιάβροχο Galaxy S4 Active, τότε σίγουρα το νέο Galaxy S5 θα έδειχνε πολύ πιο πρωτοποριακό και αναβαθμισμένο σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Δεν μένει παρά να δούμε τι έχει να μας παρουσιάσει και η HTC τον επόμενο μήνα, ενώ το παζλ για το 2014 θα συμπληρωθεί αργότερα μέσα στη χρονιά, με την ανακοίνωση του LG G3. Πάντως η ανακοίνωση μιας ακόμα high-end συσκευής από τη Samsung μετά το καλοκαίρι δεν φαντάζει πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας...

*Το παγκόσμιο λανσάρισμα του Galaxy S5 θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα