Android Ice Cream Sandwich

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google.

H Google σε συνεργασία με τη Samsung παρουσίασαν σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) το ολοκαίνουριο Samsung Galaxy Nexus,

όμως πέρα απ’ αυτό, η ανακοίνωση που ενδιαφέρει τη μεγαλύτερη μερίδα των Android fans δεν είναι άλλη από το Android 4.0 ή αλλιώς, Ice Cream Sandwich. Ποια είναι λοιπόν τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει η ενοποιημένη για tablets και smartphones έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google;

Σύμφωνα με τον Andy Rubin, «το Ice Cream Sandwich είναι απλό, όμορφο και εφοδιασμένο με όλα όσα προσφέρει η Google στο cloud, 24 ώρες το 24ωρο. Είναι σαν το τηλέφωνο να ενεργεί από μόνο του, ακόμα κι όταν το έχεις στην τσέπη σου». Πιο αναλυτικά, η Google αυτή τη φορά φαίνεται πως «δανείστηκε» μερικά στοιχεία για το περιβάλλον χρήστη από άλλες πλατφόρμες (βλέπε iOS και webOS). Έτσι το Ice Cream Sandwich διαθέτει πλέον φακέλους τύπου iOS, άμεσο ανέβασμα φωτογραφιών στο cloud (μέσω Google+), μια Action Bar που θα αντικαταστήσει τα συμβατικά πλήκτρα, ενώ μπορείς να κλείσεις εφαρμογές με μια κίνηση στην οθόνη που θυμίζει έντονα webOS.

Ο browser του λειτουργικού υποστηρίζει πλέον έως και 16 καρτέλες ταυτόχρονα με live preview καθεμιάς από αυτές και σελιδοδείκτες που συγχρονίζονται αυτόματα με τους Chrome browsers σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που χρησιμοποιείς. Ανανεωμένες και πιο εύχρηστες είναι επίσης οι εφαρμογές Gmail και Calendar. Παράλληλα, ο ενσωματωμένος μετρητής δεδομένων του Ice Cream Sandwich σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις τα δεδομένα που έχεις καταναλώσει και μπορεί να ρυθμιστεί ακόμα και να διακόπτει τη ροή δεδομένων από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, όταν φτάσει κάποιο συγκεκριμένο όριο.

Όσο για τα widgets, διαθέτουν πλέον τη δική τους ξεχωριστή καρτέλα στην οθόνη των εφαρμογών και είναι πιο ευέλικτα στην τοποθέτησή τους στις αρχικές οθόνες, με δυνατότητα άμεσης προσαρμογής των διαστάσεών τους. Ακόμα ένα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό είναι το Face Unlock, που σου δίνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσεις τη συσκευή με την εικόνα του προσώπου σου από την κάμερα της πρόσοψης.

Μιλώντας για κάμερα, η Google υπόσχεται με το Ice Cream Sandwich μηδενικό shutter lag κατά τη λήψη φωτογραφιών, συνεχή αυτόματη εστίαση, δυνατότητα zoom κατά τη λήψη βίντεο, λήψη time lapse βίντεο, λήψη πανοραμικών φωτογραφιών και βελτιωμένη Gallery με ενσωματωμένη εφαρμογή βασικής επεξεργασίας φωτογραφιών.

Περνώντας στο Android Beam, πρόκειται για μια νέα εφαρμογή που επιτρέπει την άμεση ανταλλαγή αρχείων και πολλών ακόμα πληροφοριών (ιστοσελίδες, διαδρομές στο Google Maps κ.α.), σε συσκευές με NFC. Το μόνο που χρειάζεται θα είναι να φέρεις κοντά τις δύο συσκευές. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τη δυνατότητα λήψης screenshot χωρίς να χρειάζεται να κάνεις root τη συσκευή σου αλά iPhone (επιτέλους), καθώς και το βελτιωμένο πληκτρολόγιο. Δες παρακάτω το σχετικό βίντεο με το Ice Cream Sandwich στο Samsung Nexus Galaxy.

Keywords
Τυχαία Θέματα