Ζήτημα δεδηλωμένης έθεσε ο Τσίπρας στους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας

«Δεν θα γίνω Παπαδήμος»ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα δεδηλωμένης έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους διαφοροποιούμενους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι ενδεχόμενη καταψήφιση της συμφωνίας οδηγεί σε πτώση της κυβέρνησης.

«Δεν θα ανεχτώ να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δευτερολογία του, στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανάμεσα

σε μια κακή και μια καταστροφική προοπτική, η επιλογή μας είναι προφανής», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος πως ευθύνη της Αριστεράς είναι να μην υπάρξει Grexit».

«Ο καθένας θα αναμετρηθεί με το μπόι του και τη ιστορία του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη μαραθώνια κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 15:30, εν μέσω έντονων αντιδράσεων συζητήθηκε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία με τους θεσμούς.

Έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί η Αριστερή Πλατφόρμα, με κείμενο που φέρει τις υπογραφές των Κώστα Λαπαβίτσα, Θανάση Πετράκου, Στάθη Λεουτσάκου, Αντώνη Νταβανέλου και Σόφης Παπαδόγιαννη.

Στο κείμενο καλείται ο πρωθυπουργός να απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών και επισημαίνεται ότι θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί συστηματικά η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι: «Η κυβέρνηση έστω και τώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των θεσμών με το δίλημμα πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους» και να εφαρμοστεί πρόγραμμα-γέφυρα για μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.

«Το δημοψήφισμα κατέδειξε τη βούληση του λαού για την οριστική απόρριψη της λιτότητας ανεξάρτητα από τα διλήμματα που του έθεσε το ξένο και το εγχώριο κατεστημένο», συμπληρώνουν οι πέντε.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από το βήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε την αντίθεσή του με την πρόταση της κυβέρνησης στους εταίρους, δείχνοντας τον... τόνο των αντιδράσεων εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κρατά σαφείς αποστάσεις από την κυβερνητική πρόταση προς τους δανειστές. «Η ελληνική πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα και θετική προοπτική στη χώρα», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έχει υπογράψει το κείμενο που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Λίγο αργότερα, εξερχόμενος της συνεδρίασης της ΚΟ και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα πράξει, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε «Η θέση μου είναι σαφής και έχει καταγραφεί στην Κ.Ο. και στην κυβερνητική σύσκεψη, αλλά δεν γίνεται εδώ ψηφοφορία, ψηφοφορία θα γίνει στη Βουλή»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν στις ομιλίες τους και οι Κώστας Λαπαβίτσας, Θανάσης Πετράκος και Αλέξης Μητρόπουλος, που έδειξαν την έντονη αντίδρση τους στο περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης.

Κώστας Λαπαβίτσας: «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα Grexit»

Στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας επέμεινε στις απόψεις του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιβεβαιώθηκαν όσα έλεγα. Προφανώς όμως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα Grexit. Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε γι' αυτό το επόμενο διάστημα γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».

Θανάσης Πετράκος: Μόνη λύση η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ

Στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας στη Βουλή
ο Θανάσης Πετράκος της Αριστερής Πλατφόρμας είπε πως «το όχι ήταν ριζοσπαστικό και ταξικό».

«Κακώς πρωτοκλασάτοι σύντροφοι επιμένουν στο μονόδρομο. Θα έπρεπε να προετοιμάσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και να το πούμε καθαρά στο λαό. Η Αριστερά έχει μέλλον όταν προτιμάει να ανοίγει φτερά στο άγνωστο και όχι στο πουθενά. Οσοι επιμένουν στο ευρώ πάση θυσία να ξέρουν ότι είναι καταστροφικό. Αρα μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι. Πρώτα βήματα, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος και το χτύπημα της διαπλοκής».

Μητρόπουλος: Αποτύχαμε, χάσαμε, κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αριστερή παρωδία

«Μύδρους» εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, κατά την ομιλία του.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση πήγε στη διαπραγμάτευση «χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς τους καλύτερους».
«Αποτύχαμε, χάσαμε» συνέχισε, για να παρατηρήσει, αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μεταλλασσόμαστε σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, που καλείται να υλοποιήσει το πιο ασφυκτικό, αντικοινωνικό πρόγραμμα».
«Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αριστερή παρωδία και όχι αριστερή παρένθεση» εκτίμησε, για να προσθέσει, αναφορικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Δεν πρέπει να πάμε σε ένα Grexit, γιατί είμαστε ανίκανοι να το διαχειριστούμε και δεν πρέπει να προκαλέσουμε άλλο κακό στο λαό μας».

μνημόνιοΣΥΡΙΖΑΚυβέρνησηδεδηλωμένηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα