Ξαναρχίζουν με το νέο χρόνο οι εργασίες για το Μετρό Θεσσαλονίκης

ΕΛΛAΔΑ

Στην προφορική συμφωνία ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την κατασκευάστρια κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης ότι θα γίνουν αμοιβαία σεβαστές οι αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων και θα γίνει άρση της αίτησης διάλυσης της κοινοπραξίας και άρση των διεκδικήσεων του δημοσίου, στηρίζεται η συμφωνία για επανεκκίνηση των εργασιών του Μετρό το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, στη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή

εκπροσώπων φορέων της πόλης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει υπογραφή από κανένα μέρος γιατί δεν αλλάζουμε τη σύμβαση κατασκευής του έργου. Πολύ απλά. Αποφασίστηκε από κοινού με τον εργολάβο ότι θα υπάρξει η ίδια σύμβαση η οποία θα τηρηθεί και οι όποιες διεκδικήσεις θα γίνουν σεβαστές από τις αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων. Μόλις τελειώσουν τα διαιτητικά δικαστήρια, μέσα στο τετράμηνο του 2016, θα υπάρχει αμοιβαία υποχώρηση του εργολάβου για τη διάλυση της σύμβασης και του ελληνικού δημοσίου για τις αγωγές αποζημίωσης", εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Η εγγύηση ότι θα τηρηθεί η σύμβαση και θα ολοκληρωθεί το έργο είναι ότι ο εργολάβος επαναπροσλαμβάνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου το προσωπικό και ξεκινάει τις εργασίες. Μέχρι 1η Φεβρουαρίου ξεκινάνε τα έργα σε όλη τους την εξέλιξη και βέβαια από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου βγαίνει η συμπληρωματική σύμβαση για τις αρχαιολογικές εργασίες".

"Η συμφωνία που έχει γίνει είναι η καλύτερη δυνατή", είπε ο κ. Σπίρτζης και μίλησε για μια "χαρούμενη μέρα" για τη Θεσσαλονίκη, λόγω της ανακοίνωσης της συμφωνίας για επανεκκίνηση των εργασιών του Μετρό και την επαναπρόσληψη εργαζομένων. Ειδικά για τους μισθούς των εργαζομένων που θα επαναπροσληφθούν τόνισε πως δεν θα είναι στο επίπεδο των διαλυμένων εργασιακών σχέσεων, ούτε και "ακραία" υψηλοί.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είπε ότι οι ημερομηνίες είναι δεσμευτικές, καθώς προκύπτουν από την ίδια τη σύμβαση, είναι η 31η Μαρτίου 2017 για την πρώτη φάση και το α΄εξάμηνο του 2020 για τη δεύτερη φάση, και αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί σε αυτές θα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ.

Αρνήθηκε, όμως, να δεσμευτεί για άλλες ημερομηνίες και είπε χαρακτηριστικά: "Εγώ δεν θα γίνω Σουφλιάς. Δεν θα λέω ημερομηνίες στο γάμο του Καραγκιόζη".

Αυτή η φράση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ. και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Σταύρου Καλαφάτη που κατηγόρησε τον κ. Σπίρτζη ότι κακώς επιτίθεται σε πρώην υπουργούς και προηγούμενες κυβερνήσεις, αδικώντας και τις όποιες καλές προθέσεις του. Δεν συμμερίστηκε τη χαρά του υπουργού για την επανεκκίνηση του Μετρό και μίλησε για "απογοήτευση".

Εντονη ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης και προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου που έδειξε την ενόχληση του από αυτή την αναφορά του υπουργού στον Γιώργο Σουφλιά, ενώ εξέφρασε αγωνία και επιφυλάξεις για την τύχη του Μετρό.

Την απόλυτη ικανοποίηση του για τη συμφωνία επανεκκίνησης των εργασιών του Μετρό εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σχολίασε πως αρκετοί τοποθετούνται για το ζήτημα των αρχαίων ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου, χωρίς να έχουν κάνει τον κόπο να πάνε να τα δουν.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Πάρις Μπίλλιας έθεσε θέμα θεσμικής λειτουργίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και το πως παίρνει αποφάσεις που αφορούν τεχνικά θέματα.

Εκπρόσωποι φορέων έθεσαν το ζήτημα της μεγάλης οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί επαγγελματίες στις περιοχές στις οποίες έχουν εγκατασταθεί εργοτάξια του Μετρό και ο κ. Σπίρζτης είπε πως έχουν απόλυτο δίκιο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το έργο για να τελειώσει και η ταλαιπωρία τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, πρόεδροι Επιμελητηρίων κ.α.

προφορική συμφωνίαΕλληνικό ΔημόσιοΜετρό ΘεσσαλονίκηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα