Βενιζέλος: Τέταρτο μνημόνιο θα υπάρξει - Ερώτημα αν θα υπάρξει και τέταρτο δάνειο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τέταρτο μνημόνιο θα υπάρξει ούτως ή άλλως αφού η χώρα θα αναλάβει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το τρέχον πρόγραμμα. Το ερώτημα πλέον είναι αν θα υπάρξει και τέταρτο δάνειο» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση στερείται

δημοκρατικής νομιμοποίησης για να αναλάβει δεσμεύσεις για τη χώρα μετά το τέλος του προγράμματος που «τρέχει».

Για ακόμη μια φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για εκλογές που θα έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας από τα κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού και στην οποία «θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ αφού όμως προηγουμένως ηττηθεί στις εκλογές».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι μία κυβέρνηση η οποία αλλάζει την κατάσταση συνολικά. Δηλαδή αν πρόκειται η επόμενη κυβέρνηση να είναι μία ακόμη εναλλαγή κυβέρνησης υπό συνθήκες κρίσης και υπό συνθήκες τεχνητής τυφλότητας, δεν θα κάνει τίποτα. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο. Πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές, πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, να κληθεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, ο ηττημένος μετά τις εκλογές να μας πει αν θέλει να μετάσχει». Ειδικότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «η διαπραγμάτευση αφορά τον χρόνο μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος και οι δεσμεύσεις, όπως βλέπετε, αφορούν το μετά. Το “μετά” και οικονομικά και πολιτικά, δηλαδή τι θα γίνει από τις κυβερνήσεις μετά το 2019, αν εξαντληθεί η τετραετία, που δεν είναι εύκολο φυσικά να εξαντληθεί, ποια είναι η μακροπρόθεσμη δέσμευση της χώρας η οποία είναι προκαταβολική πολιτικά και βεβαίως τι θα γίνει, ως προς την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος». Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «έχουμε συμφωνήσει στο τέταρτο μνημόνιο, έχουμε συμφωνήσει στους όρους αλλά όχι στο δάνειο, γιατί δεν υπάρχει τέταρτο δάνειο, δεν έχουμε συμφωνήσει στο μνημόνιο 3+, δηλαδή στο τρίτο μνημόνιο δεν εντάχθηκε ποτέ ως δανειστής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άρα υπάρχει μία περίεργη εικόνα. Αλλού είμαστε πιο μπροστά και αλλού είμαστε πιο πίσω. Όμως, ο κοινός παρονομαστής είναι ότι δεσμεύουμε τη χώρα μακροπροθέσμως χωρίς επίγνωση. Δεν έχουμε καμία επίγνωση».

Μιλώντας για την αξιολόγηση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση καθώς και οι Θεσμοί μπορεί να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις. Ωστόσο σημείωσε ότι «αυτό όμως έχει πολύ μικρή σημασία. Η πραγματική διαπραγμάτευση αφορά στον χρόνο μετά το 2019 και το τι θα κάνουν οι επόμενες κυβερνήσεις».

Ειδικότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «η διαπραγμάτευση αφορά τον χρόνο μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος και οι δεσμεύσεις, όπως βλέπετε, αφορούν το μετά. Το “μετά” και οικονομικά και πολιτικά, δηλαδή τι θα γίνει από τις κυβερνήσεις μετά το 2019, αν εξαντληθεί η τετραετία, που δεν είναι εύκολο φυσικά να εξαντληθεί, ποια είναι η μακροπρόθεσμη δέσμευση της χώρας η οποία είναι προκαταβολική πολιτικά και βεβαίως τι θα γίνει, ως προς την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «έχουμε συμφωνήσει στο τέταρτο μνημόνιο, έχουμε συμφωνήσει στους όρους αλλά όχι στο δάνειο, γιατί δεν υπάρχει τέταρτο δάνειο, δεν έχουμε συμφωνήσει στο μνημόνιο 3+, δηλαδή στο τρίτο μνημόνιο δεν εντάχθηκε ποτέ ως δανειστής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άρα υπάρχει μία περίεργη εικόνα. Αλλού είμαστε πιο μπροστά και αλλού είμαστε πιο πίσω. Όμως, ο κοινός παρονομαστής είναι ότι δεσμεύουμε τη χώρα μακροπροθέσμως χωρίς επίγνωση. Δεν έχουμε καμία επίγνωση».

μνημόνιοΕυάγγελος ΒενιζέλοςΔελφοίοικονομικό φόρουμδάνειοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα