Βαρουφάκης: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων και σε ανέφικτο πρωτογενές πλεόνασμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

(Αναδημοσίευση από dw.de)

Σε συζήτηση που διοργάνωσε το Hans Böckler Stiftung ο Έλληνας υπ. Οικονομικών ανέπτυξε τις ελληνικές προτάσεις σε μια προσπάθεια να πείσει για την εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων. Κριτική από φίλους και αντιπάλους

Μετά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με τον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με σειρά κοινοβουλευτικών παραγόντων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος «Η Αριστερά» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συμμετείχε αργά

το απόγευμα σε εκδήλωση του ιδρύματος των γερμανικών συνδικάτων Hans-Böckler-Stiftung. Το θέμα της ήταν «Το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ». Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Οι 500 θέσεις που διαθέτει η κεντρική αίθουσα του κτηρίου της Γαλλικής Μητρόπολης είχαν κλεισθεί από καιρό, πολλοί έπρεπε να μείνουν απέξω.

Κατανόηση για τις θέσεις Βαρουφάκη

Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του και των παρεμβάσεών του στη συζήτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης αφιέρωσε στο να πείσει τους παρευρισκόμενους ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη θέληση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις: «Προσφέρουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις χωρίς διαφθορά. Δηλαδή, όλα αυτά για τα οποία όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε το ρόλο μας ακόμη σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό ενός ορθού, βιώσιμου προγράμματος ανακύκλωσης (recycling scheme) για την ευρωζώνη. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας και να τηρήσουμε τους κανόνες τους οποίους θα συντάξουμε με τους άλλους Ευρωπαίους, με τους Γερμανούς. Για να εφαρμόσουμε όμως επιτυχώς αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι Έλληνες έχουν ανάγκη από ένα συστατικό που λείπει, την ελπίδα.»

Την ελπίδα ο κ. Βαρουφάκης τη συνέδεσε με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτή δεν πρόκειται να επιτευχθεί όμως στη βάση των προτάσεων, στις οποίες επιμένουν οι δανειστές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια περεταίρω μείωση των συντάξεων, αύξηση των φόρων και σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που δεν είναι εφικτό. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις είναι βιώσιμες λύσεις. Πχ., με το να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ αλλά και με επενδυτικό πρόγραμμα.

Κατανόηση για αυτές αλλά και μια σειρά άλλες θέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη έδειξε ο Μίχαελ Χύτερ, πρόεδρος του ερευνητικού Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας, το οποίο πρόσκειται στους εργοδότες. Μεγαλύτερη ταύτιση με τις απόψεις Βαρουφάκη εκφράστηκε από τον πρόεδρο των Γερμανικών Συνδικάτων, Ράινερ Χόφμαν: «Έχουμε ανάγκη από μια αλλαγή πορείας για την Ευρώπη. Στόχος θα πρέπει να είναι η έξοδος από την πολιτική της λιτότητας. Αυτό θα αναδείξει στους ευρωπαίους πολίτες μια νέα προοπτική. Συγκεκριμένα έχουμε ανάγκη από επενδύσεις, από μια πολιτική που θα οδηγήσει ξανά την Ελλάδα και την Ευρώπη στο σύνολό της σε αναπτυξιακή ρότα.»

Κριτική από φίλους και αντιπάλους

Μάλλον απροσδόκητα για τον Γιάνη Βαρουφάκη, την πιο ουσιαστική κριτική στην ελληνική κυβέρνηση άσκησε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων για δημοσιονομικά θέματα, Γκέρχαρντ Σικ. Ο κ. Σικ, ο οποίος θεωρείται στη Γερμανία ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα επέκρινε μεταξύ άλλων τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ότι δεν έχει καταφέρει να καταθέσει μεταρρυθμιστικές προτάσεις για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας και για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και ανέδειξε τον κίνδυνο ότι αυτή η ολιγωρία θα οδηγήσει στην αναβίωση του πελατειακού κράτους. Επισήμανε ακόμη ότι οι οπαδοί ενός Grexit δεν υπάρχουν μόνο στη Γερμανία αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της ίδιας της κυβέρνησης και ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ως εξής:

«Οι τράπεζες έχασαν 25% των καταθέσεων από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχει αποσυρθεί ένα δισ. ευρώ. Κανείς δεν επενδύει επειδή δεν ξέρει τι θα προκύψει στο άμεσο μέλλον. Το κόστος αυτών των διαπραγματεύσεων, όπου συνεχώς γίνεται λόγος για GREXIT, είναι πάρα πολύ υψηλό. Η ερώτηση μου προς όλους εδώ από το βήμα είναι: πώς μπορεί κανείς να δικαιολογήσει αυτό το πόκερ της διαπραγμάτευσης που καταστρέφει κατ' αυτό τον τρόπο μια χώρα;». Αυτή η ερώτηση έμεινε αναπάντητη.

Ένας «λόγος ελπίδας» προς τους Έλληνες

Στην εκδήλωση τη Δευτέρας το βράδυ παραβρέθηκε και ο χριστανοδημοκράτης βουλευτής, Κλαους-Πέτερ Βιλς, ο οποίος από την αρχή ψηφίζει κατά των δανειακών πακέτων βοήθειας προς την Ελλάδα. Ερωτηθείς από τη Deutsche Welle για την παρουσία του κ. Βαρουφάκη απάντησε: «Ξέρει να μεταχειρίζεται τα ΜΜΕ, το κάνει καλά. Είναι επίσης ρητορικά καλός και σου δίνει ωραίες εικόνες. Για να τον ξεσκεπάσει κανείς θα πρέπει να γνωρίζει τι κρύβεται από πίσω. Σήμερα το βράδυ είχαν έρθει πολλοί που ήθελαν να τα ακούσουν έτσι όπως τα έλεγε και το βρήκαν μια χαρά που κάποιος λέει στους κακούς καπιταλιστές και στους κακούς Γερμανούς για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν όλα σωστά.»

Σε αυτό το σημείο ο κ. Βιλς αδικεί τον κ. Βαρουφάκη, τουλάχιστον μερικώς. Ναι μεν ο έλληνας υπουργός άσκησε κριτική και ανέδειξε δικές του προτάσεις για μια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, ουδέποτε όμως μίλησε απαξιωτικά για τους Γερμανούς. Τουναντίον, εξέφρασε επανειλημμένως την αναγνώρισή του για τη Γερμανία και επανέλαβε την πρόταση του προς την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να εκφωνήσει ένα «Λόγο Ελπίδας» προς τους Έλληνες κατά το πρότυπο της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπερνς το 1946 στη Στουτγάρδη, η οποία αποτέλεσε το προοίμιο του Σχεδίου Μάρσαλ.

Βαρουφάκηςομιλία ΒαρουφάκηΒαρουφάκης ΓερμανίαδιαπραγματεύσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα