Τζανακόπουλος: Βήματα προς «οριστική λύση» με συνολική συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνολική συμφωνία παραμένει κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Πέμπτη.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις τελευταίες εβδομάδες στη σημερινή του τοποθέτηση αποτυπώθηκε το κλίμα προόδου που καταγράφεται τα τελευταία 48ωρα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε όχι μόνο για «οριστική λύση» που δε θα μεταθέτει το πρόβλημα – όπως θα συνέβαινε αν έκλεινε τη συμφωνία άρον άρον όπως πίεζε η ΝΔ» αλλά αναφέρθηκε εκ νέου στον περίφημο οδικό χάρτη που

έχεις ως «ευτυχή» κατάληξη την έξοδο στις αγορές.

Ειδικότερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι όχι μόνο η τεχνική συμφωνία αλλά συνολική συμφωνία. Η συνολική λύση, συνέχισε, είναι αυτή που θα επιτρέψει την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών και την εμπιστοσύνη, θα επιτρέψει την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές χρήματος. Είμαστε κοντά, είπε, σε μια οριστική λύση που δε θα μεταθέτει το πρόβλημα.

Για ΝΔ

Σε αυτό το σημείο έστρεψε τα βέλη προς την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως η τακτική της ΝΔ αποδεικνύεται κοντόφθαλμη καθώς «μας ζητούσε να αποδεχθούμε τα μέτρα και να ολοκληρώσουμε χωρίς συνολική λύση». Η θέση της είπε είναι λανθασμένη και οικονομικά και κοινωνικά καταστροφική. Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι μετά την επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ στο Βερολίνο έχει ενταθεί το στρατηγικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποσύρει το αίτημα για εκλογές και μιλά αορίστως για πολιτική αλλαγή. Αναζητά είπε να βρει τις εσωτερικές του ισορροπίες κι ένα νέο αφήγημα. Απομένει να δούμε, κατέληξε, αν θα ψηφίσει τη συμφωνία με τις ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνει ή θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου (όταν δεν ψήφισε το επίδομα προς τους συνταξιούχους). Εκτίμησε, τέλος, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επαναφέρει το αίτημα για εκλογές.

Στόχος να κλείσουν το 2018 και το 2019 ως τις 20 Μάρτη

Σε ό,τι αφορά πιο ειδικά τη συμφωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί ως το Eurogroup της 20ης Μάρτη να επιτύχει την ολοκλήρωση του Staff Level Agreement με τα ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος ως τον Αύγουστο του 2018 που αυτό λήγει (εργασιακά, ενεργειακά, εξωδικαστικός συμβιβασμός, αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, κλπ). Καθώς επίσης στόχος είναι- ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία - η γεφύρωση των διαφορών αναφορικά με την αλλαγή στο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2019 και μετά και η συμφωνία για τα αντίμετρα. Η συζήτηση αυτή τη στιγμή αφορά το σκέλος των δημοσιονομικών επιβαρύνσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι τα αντίμετρα που θα ληφθούν θα έχουν ως αποτέλεσμα μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι τηρείται το βασικό σενάριο, δηλαδή η επίτευξη στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Από εκεί και πέρα τη συνολική συμφωνία συμπληρώνει το σκέλος του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των συνδεδεμένων με αυτό πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019 (ύψος και διάρκεια).

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η νομοθέτηση των μέτρων θα έρθει εφόσον επιτευχθεί η συνολική συμφωνία.

ΟΙ συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται σήμερα με νέο διαπραγματευτικό γύρο στην Αθήνα ενώ η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euroworking Group θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αναμένεται να έχει κάποιο τετ α τετ με αξιωματούχο η ευρωπαίο ηγέτη (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα), ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Για στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

Να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση των συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα οποία επιχείρησε να καθησυχάσει.

Όπως είπε ο βασικός δείκτης που απασχολεί τις τεχνικές συζητήσεις είναι ο δείκτης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σημείωσε ότι τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν οριακή διαφορά που δεν επηρεάζει το δείκτη ούτε για το 2016 ούτε για τα επόμενα έτη. Επομένως, οι προβλέψεις δεν αναθεωρούνται προς τα κάτω και η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης παραμένει εξαιρετικά ισχυρή. Παρέπεμψε δε στις αρχικές προβλέψεις της Κομισιόν: η αρχική πρόβλεψη της Κομισιόν ήταν ύφεση 0,4%, αλλά ακόμη και δεδομένων των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ υπερβαίνουμε τις προβλέψεις και αντί για 0,4% πηγαίνουμε σε 0%.

ΤζανακόπουλοςδιαπραγματεύσειςθεσμοίHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα