Τσίπρας: «Η ΕΕ δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λέγοντας ότι μετά από πέντε χρόνια, συζητείται επιτέλους στη Βουλή των Ελλήνων ένα σχέδιο νόμου που γράφτηκε και δεν μεταφράστηκε, άρχισε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Όπως είπε, είναι το πρώτο σχέδιο νόμου μετά από 5 χρόνια που δεν παίρνει από τους πολίτες, δεν χτυπά εργασιακά & κοινωνικά δικαιώματα των αδύναμων και η κυβέρνηση θα συνεχίσει με τις 100 δόσεις, την ανασυγκρότηση

του δημοσίου, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ΕΡΤ, τη Δικαιοσύνη.

Οι εταίροι, αν κάπου στο βάθος του μυαλού τους είχαν ότι θα ήμασταν η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, σίγουρα τους απογοητεύσαμε, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, οφειλόμενη σε ένα αποτυχημένο πρόγραμμα.

Άρχισε η Ευρώπη να συνηθίζει στην ιδέα ότι μπορούν να υπάρξουν κυβερνήσεις που πάνε κόντρα στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό, πρόσθεσε και υποστήριξε ότι στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου «πετύχαμε να μην υπάρχει καμία περικοπή σε μισθούς & συντάξεις, καμία νέα απόλυση.»

H χώρα μας απέκτησε τη δυνατότητα να σχεδιάζει & να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ίδια και όχι έτοιμα προαπαιτούμενα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι στην συνέχεια της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση υπέβαλλε στο Eurogroup το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Ορισμένοι από τους τεχνοκράτες που δεν έχουν προλάβει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν, προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα, τόνισε, για να προσθέσει : «Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα στη Βουλή το σ/ν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.»

«Κάποιοι που μας ζητάνε να παγώσουμε νομοσχέδια, ώστε να συνεχίζουν «ξεπαγιάζουν» χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα;

Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε ; Την Ευρώπη που με τις επιλογές της δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση σε ένα λαό;» αναρωτήθηκε.

Σήμερα- συνέχισε ο πρωθυπουργός- προχωράμε στη διασφάλιση βασικών αναγκών, όπως περιγράφονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε:Στέγαση, σίτιση, ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών, έχει θεσμούς και κανόνες που ελέγχονται από τους λαούς της, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η Ελλάδα έγινε για πέντε χρόνια οικονομικό πειραματόζωο και τώρα κάποιοι επιθυμούν να γίνει και πολιτικό πειραματόζωο.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε έναν αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, επέμεινε ο πρωθυπουργός.

Οι αλλαγές αυτές είναι στον αντίποδα των μνημονιακών μέτρων λιτότητας, απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων, εκθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους, τόνισε και συμπλήρωσε: «Tο μνημόνιο δεν ήταν μεταρρύθμιση. Οι περικοπές, οι απολύσεις, οι προγραφές & η απορρύθμιση της αγοράς είναι μεταρρύθμιση;»

Στον ΟΟΣΑ, συμφωνήσαμε σε μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό αλλά και δημοσιονομικό πρόσημο, που θα υλοποιηθούν, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το πρώτο, όπως είπε, νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας.

Τσίπραςανθρωπιστική κρίσηΕυρωπαϊκή Ένωση
Keywords
Τυχαία Θέματα