Market Watch: Η Ευρώπη είναι διαρκώς σε κίνδυνο εξαιτίας των ερασιτεχνισμών της ελληνικής κυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας υπουργός οικονομικών που φωτογραφίζεται για το Paris Match, όταν δεν γράφει στο μπλόγκ του ή όταν δεν τουιτάρει. Ένας πρωθυπουργός που ζητάει αγριεμένος αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των Ναζί και χλευάζει τους Γερμανούς για το παρελθόν. Οι ενέργειες των δύο αυτών ανδρών που χειρίζονται την ελληνική οικονομία, του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη συνεχίζουν να διασκεδάζουν τα διεθνή media.

Όποιος τους ακολουθεί στο twitter θα απολαμβάνει τις αντιφάσεις τους, γράφει ο Mattew Lynn, αρθρογράφος στο Market Watch.

Αλλά όσο διασκεδαστικοί και αν είναι, προσθέτει ο αρθρογράφος, κανείς δεν θα ήθελε να κρατούν στα χέρια τους την σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει να ανακάμπτει, αλλά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η Ελλάδα.

Η Ευρώπη είναι διαρκώς σε κίνδυνο εξαιτίας των ερασιτεχνισμών της ελληνικής κυβέρνησης. Κανένας από την ανώτερη διοίκηση δεν έχει κάποια εμπειρία στη διοίκηση ή είχε κάποια στιγμή κάποιου είδους σοβαρή δουλειά», αναφέρει ο Lynn.

Ένα Grexident, γίνεται όλο και περισσότερο πιθανό. Και θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο Γ. Βαρουφάκης δεν είναι καλή ψυχαγωγία» αναφέρει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στο ντύσιμο του Έλληνα υπουργού. «Με τα πρότυπα των ΥΠΟΙΚ, ο Γ. Βαρουφάκης είναι πνευματώδης, και έχει μια ικανότητα να πηγαίνει στο θέμα κατευθείαν. Με το δερμάτινο σακάκι του, δεν αποτελεί έκπληξη που τον ονομάζουν ροκ σταρ. Το πρόβλημα είναι πως έχει αρχίσει να φέρεται ως τέτοιος», αναφέρεται χαρακτηριστικά».

»Και ο Αλ. Τσίπρας κάθε άλλο παρά καλύτερος είναι», αναφέρει ο Matthew Lynn. Σε μια ομιλία του στις αρχές του μήνα, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν είχε ποτέ πληρώσει σωστά τις αποζημιώσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και χρησιμοποίησε τεχνάσματα για να γλιτώσει από την πληρωμή των ζημιών που έγιναν στη χώρα από τους ναζί. «Ήταν ένα παιδικό ξέσπασμα» λέει ο αρθρογράφος και επισημαίναι ότι την ίδια στιγμή, η Ελλάδα υποχωρεί όλο και πιο βαθιά σε μπελάδες. Η είσπραξη των φόρων έχει καταρρεύσει, οι τιμές υποχωρούν ακόμη περισσότερο, οι μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει και το καλύτερο που μπορεί να προτείνει η κυβέρνηση είναι σχέδια που περιλαμβάνουν τους τουρίστες να δρουν ως φορολογικοί ελεγκτές για να συλλάβουν τους bar tenders που αποφεύγουν τις πληρωμές στην κυβέρνηση.

Αλλά και πάλι, αυτοί δεν είναι άνθρωποι που είχαν ποτέ οποιαδήποτε εμπειρία διαχείρισης οτιδήποτε.

Ο Αλ. Τσίπρας από την φοιτητική πολιτική πέρασε στο να δουλεύει για ακροαριστερές πολιτικές ομάδες. Ποτέ δεν είχε μια πραγματική δουλειά, ποτέ δεν δούλεψε για ένα mainstream πολιτικό κόμμα. Ο Γ. Βαρουφάκης έχει υπάρξει ένας ακαδημαϊκός οικονομολόγος, ειδικευμένος στο game theory, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος. Γνωρίζει πολλά για τα διαγράμματα προσφοράς και ζήτησης, αλλά όπως ξέρει ο οποιοσδήποτε που έχει σπουδάσει οικονομικά, δεν θα ήθελε κανείς να βάλει τον παλιό του καθηγητή επικεφαλής σε οτιδήποτε εκτός από μια αίθουσα σεμιναρίου γεμάτη από μαθητές.

Και κανείς από τους δύο δεν συμβάλει στην αναζήτηση μιας εποικοδομητικής λύσης καταλήγει ο αρθρογράφος.

Market WatchΤσίπραςΒαρουφάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα