Τσίπρας: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει την Ευρώπη - Ριζικές τομές που ανατρέπουν το τοπίο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα, που θα αφήσει πίσω της την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έθεσε

ως προτεραιότητα να κλείσει γρήγορα η διαδικασία της αξιολόγησης για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, με πλήρη εξασφάλιση των καταθέσεων και εξυγίανση του πιστωτικού συστήματος από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση. Υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει την πόρτα για το χρέος και τόνισε ότι στόχο αποτελεί ηδημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για ριζικές τομές που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο με σημαντικότερες από αυτές όπως είπε:

τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό.τη στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές, η διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τις αλλαγές στην Υγεία με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας. Το μοντέλο, όπως είπε θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς και θα αποτελεί το θεμέλιο ενός νέου και λειτουργικού δημόσιου συστήματος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που θα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη.

Για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, είπε ότι σχεδιάζεται ο νέος χάρτης Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις προτεραιότητες συμπεριέλαβε και τη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία όπως είπε θα προστετεύει το επίπεδο των παροχών. «Για ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και θα το πετυχαίνει αυτό συλλαμβάνοντας τους διαφεύγοντες πόρους του και εξασφαλίζοντας νέους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο πρωθυπουργός στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι:

Ολοκληρώνουμε τις διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει το ΣΔΟΕ.Ήδη ελέγχονται εξονυχιστικά όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία.Όσοι αετονύχηδες οφείλουν στον ελληνικό λαό, θα εμφανισθούν ένας προς ένα στον γκισέ για να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Γιατί το πάρτι τελείωσε.Πατάσσουμε το λαθρεμπόριο των καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών και πετρελαιοειδών.Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων, αλλά και για να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας.Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία -επιτέλους σε αυτόν τον τόπο- αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και συχνοτήτων.Αφήνουμε ανεπηρέαστη την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής.Ενισχύουμε όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης.Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλους τους οικονομικούς ελέγχους στις αθλητικές ομοσπονδίες, που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μία δεκαετία.Εξυγιαίνουμε το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές αλλά κυρίως και άλλες υποθέσεις.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο λαός έδωσε «διπλή εντολή: από τη μια να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Και από την άλλη να προχωρήσουμε στις μεγάλες και αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεως που θα ξεριζώνουν το κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα οικοδομούν κράτος δικαιοσύνης και αξιοκρατίας στο τόπο μας» είπε και πρόσθεσε ότι οι εκλογές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές γιατί ήταν οι πρώτες που έγιναν «όχι πριν αλλά μετά μια δύσκολη συμφωνία. Ήταν η πρώτη φορά που ο λαός μας κλήθηκε να επιλέξει όχι με κρυφά χαρτιά, αλλά γνωρίζοντας τα πάντα. Ο λαός μας γνώριζε τις δυσκολίες της συμφωνίας. Γνώριζε όμως ταυτόχρονα και ποιος μπορεί να κερδίσει ότι καλύτερο, με αυτά τα δεδομένα, στις ανοιχτές μάχες που έχουμε ακόμα μπροστά μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως «προαπαιτούμενο» τη στήριξη του κόσμου για να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ τους πολιτικούς του στόχους. Το κόμμα οφείλει, όπως είπε, «να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος. Να λειτουργεί ως πραγματικό κύτταρο της κοινωνίας. Ως ιδεολογικός και στρατηγικός οργανωτής της κοινωνικής συμμαχίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας δυο φορές το 2015 - στις 25 Γενάρη και στις 20 Σεπτέμβρη. Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στο περιβάλλον του και τα κοινωνικά κινήματα γύρω του. Ένα κόμμα ανοιχτό στις νέες και τους νέους. Όχι ένα κόμμα, κλειστό γραφειοκρατικό οργανισμό αναπαραγωγής των στελεχών του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στόχος είναι να γκρεμιστεί το πελατειακό, κομματικό και ρουσφετολογικό κράτος των ημετέρων. «Η Αριστερά ήταν το θύμα του - δεν θα γίνει τώρα ο θύτης του. Και το διαφορετικό ήθος της Αριστεράς, που τόσα χρόνια διακηρύσσαμε, ήρθε η ώρα να το κάνουμε πράξη. Τελειώνοντας οριστικά με τις πρακτικές του παρελθόντος. Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανατροπή στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τους πρώτους καρπούς της στην Ευρώπη, η Αριστερά στην Πορτογαλία διπλασίασε τα ποσοστά της και «μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πήρε το μήνυμα. Σειρά έχει το Δεκέμβρη η Ισπανία, με τους Podemos. Και τους πρώτους μήνες του 2016 η Ιρλανδία, με το Sinn Fein. Με σταθερά βήματα θα γίνει πράξη η σταδιακή μετατόπιση των συσχετισμών σε βάρος των πολιτικών δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης λιτότητας στην Ευρώπη. Γι' αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι, την επόμενη χρονιά, η κυβέρνησή μας δεν θα είναι η μόνη κυβέρνηση της Αριστεράς στο νότο της Ευρώπης».

«Στην ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη λιτότητα συναντιούνται πλέον ευρύτερες προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «συναντιόμαστε εμείς, η ευρωπαϊκή Αριστερά, με τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας και τους πράσινους. Συναντιόμαστε, πια, και συγκλίνουμε με μεγάλα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα, που μέχρι σήμερα ηγεμονεύονταν πολιτικά από τη σοσιαλδημοκρατία. Αλλά και γιατί η Ευρώπη αποτελεί τον ελάχιστο γεωγραφικά πολιτικό χώρο όπου η Αριστερά οφείλει να δίνει τις μάχες της για να αλλάξει τους συσχετισμούς και να τιθασεύσει τα προτάγματα των αγορών».

Τσίπραςομιλία Τσίπραπροτεραιότητες ΤσίπραΣΥΡΙΖΑHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα