Εκκληση Κυβέρνησης προς Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων

Έκκληση προς την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί αποτελεσματικά για να δοθεί ένα ένα τέλος σε αυτό το δράμα συγγενών αγνοουμένων απηύθυνε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον επιμνημόσυνο λόγο του στην κηδεία της οικογένειας αγνοουμένων Θεμιστοκλέους Κυριακού μεταξύ των οποίων και ο μικρότερος αγνοούμενος απο το 1974.

"Απευθύνουμε την έκκληση μας ιδιαίτερα προς την Τουρκία για να ανοίξει στην Διερευνητική Επιτροπή για

τους Αγνοούμενους τις στρατιωτικές ζώνες και τα αρχεία της για να εξασφαλισθεί επιτέλους μια αποτελεσματική έρευνα", επεσήμανε.

Από την πατρίδα μας, ανέφερε, ποτέ δεν έλειψαν οι δοκιμασίες, ο πόνος και η πίκρα. "Χρόνια, δεκαετίες και αιώνες πληρώνουμε βαρύ το τίμημα της ιστορίας και της γεωγραφίας μας. Από τη μικρή, πικρή πατρίδα μας δεν έλειψαν ποτέ οι θυσίες προκειμένου να κρατήσουμε την ελευθερία μας. Είναι αλήθεια πως από το 1974 πληρώνουμε μέχρι σήμερα βαριές απώλειες. Είναι οι νεκροί μας, οι αγνοούμενοι, είναι η ίδια σχεδόν η μισή μας πατρίδα.

Αποτελεί, όμως, εξίσου αλήθεια πως σε αυτό τον τόπο ποτέ δεν πάψαμε να πιστεύουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε την ιστορική μας συνέχεια και την αποκατάσταση του κοινωνικού μας ιστού. Δεν πάψαμε ποτέ να πιστεύουμε πως μπορούμε με σύνεση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή να δημιουργήσουμε ξανά συνθήκες επανένωσης της πατρίδας μας και ειρηνικής συμβίωσης όλων των κατοίκων της".

Σήμερα, πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είμαστε όσο ποτέ ώριμοι και έτοιμοι να εργαστούμε για να μη χρειαστεί να υπάρξουν άλλες θυσίες αίματος σε αυτό τον τόπο. Ακριβώς επειδή ξέρουμε τον πόνο που προκαλούν, θέλουμε να οικοδομήσουμε μία πατρίδα που να δίνει ζωή και χαρά στους ανθρώπους της και όχι οι άνθρωποι να δίνουν τη ζωή και τη χαρά τους γι’ αυτήν. Οι ήρωες στα πεδία των μαχών, αλλά και οι ήρωες στα πεδία της ζωής και της ελπίδας που θα χρειαζόμαστε στο μέλλον, να είναι οι άνθρωποι της δουλειάς, του πνεύματος, της δημιουργίας.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ευχήθηκε στους οικείους της οικογένειας, όπως το τέλος της 40χρονης αγωνίας για την τύχη των δικών τους, να γαληνέψει την ψυχή τους και να απαλύνει τον πόνο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα