Τσακαλώτος: Όταν έχεις πάθει μια τόσο μεγάλη ήττα δε μπορείς να αλλάξεις γρήγορα τα πράγματα

Μιλώντας στο δελτίο του Kontra Channel και τον Γιώργο Μελιγγώνη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα εσωκομματικά ζητήματα, στο πλαίσιο και της διαδικασίας διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, όπου ο ίδιος είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και σε ζητήματα της επικαιρότητας όπως οι πυρκαγιές.

Ερωτηθείς για το αν έχει αλλάξει ο τρόπος

που συζητάμε για τις φωτιές κάθε καλοκαίρι μετά το Μάτι, σημείωσε πως δε βλέπει να γίνεται σοβαρός διάλογος και ανέφερε πως αν ο ίδιος γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα φέρει νόμο με δύο προτάσεις. Η μία πρόταση είναι «η εκάστοτε κυβέρνηση να παρουσιάζει κάθε Μάρτη – Απρίλη το επιχειρησιακό σχέδιο για το καλοκαίρι, τι θα κάνει με τα δάση, με την πυροσβεστική την ανάλυση τι πήγε ή δεν πήγε καλά το προηγούμενο καλοκαίρι, ένα υπηρεσιακό σχέδιο που θα το συζητήσουμε στη Βουλή, θα κάνουμε μια σύνθεση αλλά θα έχουμε ένα εθνικό σχέδιο».

Και «το δεύτερο πράγμα που θα πρότεινα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να επανέλθουν οι αποκεντρωμένοι φορείς διαχείρισης που είχαμε εμείς και που το επιτελικό κράτος τους πήρε πίσω στο υπουργείο».

Μετά, συνέχισε, «μπορούμε να κάνουμε την πολύ μεγάλη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, τι σημαίνει να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρές πολιτικές. Ένα μέρος της υποψηφιότητάς μου είναι να προκαλέσω συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή».

Στην παρατήρηση ότι η συζήτηση στο πλαίσιο της «κούρσας διαδοχής» πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν απάντησε «όταν έχεις έναν ηγέτη σαν τον Αλέξη που φεύγει ξαφνικά, ο κίνδυνος είναι να υπάρχει μια μεγάλη περίοδος αμηχανίας, προβληματισμού, προφανώς είχαμε και αμηχανία και προβληματισμό αλλά νομίζω πολύ γρήγορα βάλαμε κάποια πράγματα σε ράγες και προχωράμε. Η συζήτηση είναι και για τα προτάγματα, τα οράματα και τις νέες θεματικές που πρέπει να συζητήσουμε αλλά και πως θα λειτουργήσει το κόμμα πιο συλλογικά, πιο δημοκρατικά».

Η ταυτότητα δεν είναι γραμμένη σε πέτρα αλλά πρέπει να υπάρχει

Σε σχέση με τη δική του συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, διευκρίνισε πως «η υποψηφιότητά μου θέλει να μιλήσει σε πολύ ευρύ κοινό και εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη άνθρωποι που με υποστηρίζουν είναι άνθρωποι που δεν έχουν ουδεμία σχέση, ούτε με τους 53 ούτε με την Ομπρέλα».

Παραπέμποντας σε αναλύσεις των κ. Μαύρου και Μοσχονά, συμμερίστηκε την άποψή του τους ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πρόβλημα ταυτότητας, και εξέφρασε την γνώμη ότι «η σύγχυση που υπάρχει είναι ότι είναι άλλο το σε ποιους απευθύνεσαι – δηλαδή εγώ δεν μπορώ να φανταστώ αριστερό ή αριστερή που δεν θέλει να απευθυνθεί σε πολλούς – και άλλο ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι».

«Εγώ το άκουσα πολλές φορές», σημείωσε « “Eσείς τι είσαστε; Είστε ο Παπανδρέου του 80, είσαστε η κεντροαριστερά του Σημίτη του 90, είσαστε η ριζοσπαστική αριστερά του 2012”; Εγώ δε λέω ότι η ταυτότητα πρέπει να είναι γραμμένη στην πέτρα και δε θα εξελίσσεται αλλά πρέπει να υπάρχει ταυτότητα, πρέπει να υπάρχει κάποια άγκυρα, πρέπει να πας σε έναν κόσμο, για παράδειγμα στις λαϊκές γειτονιές που χάσαμε στη Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω, τη Β’ Πειραιά, αλλά και στις λαϊκές γειτονιές της Θεσσαλονίκης, πας σε αυτόν τον κόσμο λες αυτό είμαστε λες θέλουμε να σας ακούσουμε».

Να πάμε στην εκλογή προέδρου με την προηγούμενη διαδικασία

Ερωτηθείς για το αν θα έλεγε ναι σε μια διαδικασία που έρχονται να ψηφίσουν για πρόεδρο εκτός από μέλη και οι «φίλοι», σημείωσε πως «το πιο δίκαιο μέχρι το Έκτακτο Συνέδριο που θα γίνει προς το τέλος του χρόνου, πρέπει να κρατήσουμε τους ίδιους κανόνες στην εκλογική διαδικασία», με τους οποίους έγινε η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, (δηλαδή από τα μέλη).

Βέβαια, είπε, «δε θα πάω και στα χαρακώματα αν οι πιο πολλοί υποψήφιοι θέλουν κάτι άλλο». Ωστόσο, σημείωσε, «η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει αλλά όχι με εντυπωσιακές κινήσεις, θα έρθει με δουλειά μυρμηγκιού για τις θέσεις, για την ταυτότητά μας για το πως λειτουργεί το κόμμα μας». «Όταν έχεις πάθει μια τόσο μεγάλη ήττα», τόνισε «δε μπορείς να τα αλλάξεις τόσο γρήγορα τα πράγματα. Δεν είναι ότι θα πάμε καλά επειδή θα ‘ρθουν 60.000 (να ψηφίσουν) αντί για 50.000, το σημαντικό είναι να έχουμε σχέδιο μεσομακροπρόθεσμο».

Διαβάστε επίσης:

Corriere della Sera: O Μπορέλ είχε υποδείξει στην Καϊλή την πολιτική γραμμή για το Κατάρ

Υποκλοπές: Απαντήσεις ζητά η αντιπολίτευση για τους 92 αριθμούς που «παγιδεύτηκαν»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακυρώνει την επίσκεψή του στη Μεσσηνία και το ταξίδι του στη Ρώμη λόγω πυρκαγιών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσακαλώτος, Όταν,tsakalotos, otan