Τόσο κοντά, τόσο μακριά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Στη ρύθμιση του χρέους επενδύει πολιτικά για την επιβίωση και μακροημέρευσή της η κυβέρνηση απέναντι στα σενάρια που τη θέλουν αποσταθεροποιημένη λόγω της μείωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας από 155 σε 153 βουλευτές πριν ακόμη ολοκληρωθεί αυτή η δύσκολη «εμπροσθοβαρής» φάση που στην κορυφή της έχει την ψήφιση του ασφαλιστικού.

Το ασφαλιστικό, αλλά και το φορολογικό που περιέχει τη φορολογία των αγροτών, δεν περιλαμβάνονται στο επερχόμενο πακέτο προαπαιτούμενων που πρέπει να ψηφιστεί έως τις γιορτές, ωστόσο είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης, επομένως θα

πρέπει να έχουν κλείσει στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Από την άλλη, οι δανειστές αξίωσαν και τα εργασιακά να μπουν στη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων.

Η κυβέρνηση, λίγο πριν φέρει το ασφαλιστικό, «χρυσώνει το χάπι» ενώπιον των βουλευτών της με το «τυράκι» της ρύθμισης του χρέους, για το οποίο η συζήτηση φαίνεται να έχει προχωρήσει και στο στρατόπεδο των δανειστών.

«Η κυβέρνηση φτάνει στον στόχο της» υπογράμμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς απομένει περίπου ένας μήνας, το πολύ ενάμισης, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό, μέχρι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης του χρέους.

Το πράγμα δεν είναι βέβαια τόσο απλό, καθώς όλο αυτό το διάστημα που μεσολαβεί ώς τότε είναι ολόκληρος Γολγοθάς για την κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να περάσει ολόκληρο οδοστρωτήρα από μέτρα. Με άλλα λόγια, η συζήτηση για το χρέος δείχνει να βρίσκεται τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά...

«Φτάνουμε στον στόχο»

Παρά ταύτα το κυβερνητικό επιτελείο ελπίζει ότι, αν «σφίξει λίγο τα δόντια» (βασικά, αν οι βουλευτές σφίξουν τα δόντια, κλείσουν τα μάτια και ψηφίσουν το ασφαλιστικό), τότε θα ανοίξει ο δρόμος για το «ξέφωτο» της ρύθμισης του χρέους, το οποίο, κατά την κυβέρνηση, ισούται με την ελάφρυνση των βαρών της οικονομίας και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θεωρείται ότι ήταν ένα πρώτο βήμα σ’ αυτήν την κατεύθυνση – αν και μένει να κλείσει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που θα σημάνει το ξεσκαρτάρισμα των τραπεζών από το «κακό» ενεργητικό και την επιστροφή στην κανονικότητα της χορήγησης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω δανεισμού σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

«Ο καιρός γαρ εγγύς» είναι λοιπόν το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση και τον χρονικό ορίζοντα προσδιόρισε προχθές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Τοποθέτησε στον Μάρτιο του 2016 το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το χρέος, ώστε στη συνέχεια να υπάρξουν αποφάσεις για τις επενδύσεις και γενικώς ν’ αρχίσουν να δρομολογούνται εξελίξεις με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, που να είναι όμως αισθητός και στην κοινωνία.

Με αυτόν τον σχεδιασμό κουμπώνουν και τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ύφεση (μηδενική για το 2015 και στο 0,7% με πτωτική τάση για το 2016) που επιτρέπουν, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, «να τολμήσει κανείς την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο, θα σταθεροποιήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, καθώς θα στείλει θετικά σήματα στην κοινωνία και θα ανακόψει τις όποιες αντιδράσεις για τις συνέπειες από την εφαρμογή των όσων θα έχουν ψηφιστεί κατά την πρώτη, εμπροσθοβαρή φάση του μνημονίου. Η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί τότε ότι πέτυχε τους στόχους της και καταφέρνει να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία των δανειστών - κάτι σαν συριζικό «success story», το οποίο πάντως, αν κάπως ευοδωθεί, αναμένεται να φρενάρει για καιρό τις ελπίδες επανόδου της ΝΔ. και σωτηρίας του ΠΑΣΟΚ ενώ θα ισχυροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη κι αν όλα αυτά ακούγονται πολύ ευθύγραμμα και αισιόδοξα, δεν παύουν να αποτελούν το βασικό πολιτικό χαρτί σήμερα της κυβέρνησης, το οποίο φαίνεται να πηγαίνει πακέτο με τη σύγκρουση με το μιντιακό σύστημα και τη διαπλοκή που επιχειρούν να ναρκοθετήσουν την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου.

Ελάφρυνση του χρέους

Στο μεταξύ, θετικά θεωρούνται τα μηνύματα που έρχονται και από το μέτωπο των δανειστών. Σαφώς οι τελευταίοι, εδώ και καιρό, έχουν αποκλείσει κάθε συζήτηση για κούρεμα, όμως συζητούν τρόπους ελάφρυνσης, πάντα βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα τηρείται απαρέγκλιτα.

Το σήμα ότι οι τρόποι αυτοί θα συζητηθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, κι εφόσον αυτή είναι επιτυχής, έδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ύφεση για το 2016 μπορεί να χρειαστεί αναθεώρηση, καθώς μπορεί να προσεγγίσει μηδενικό ποσοστό.

Οι διεργασίες για την προετοιμασία αυτής της συζήτησης φαίνεται να είναι αμφίπλευρες. Από την πλευρά της κυβέρνησης, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση Τσακαλώτου για τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για την αναδιάρθρωση του χρέους (υπό τον ίδιο), η οποία θα αναλάβει την τεχνική προετοιμασία, την αξιολόγηση προτάσεων ειδικών επιστημονικών φορέων, κ.λπ.

ΚυβέρνησηΑσφαλιστικόχρέοςφορολογικόIssue: 1893Issue date: 02-12-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα