«Σκληρό ροκ» από το ΠΑΣΟΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Οδηγούμαστε σε μια τυφλή σύγκρουση με θύμα τη χώρα σε ένα κρεσέντο άγριου ρεβανσισμού από την αντιπολίτευση απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό; Αυτά και άλλα ερωτήματα προκύπτουν μετά τη σκληρή αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση Τσίπρα για συμφωνία πάνω σε μείζονα θέματα.

Τόσο από το ΠΑΣΟΚ / Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και από το Ποτάμι, που έμοιαζαν μέχρι πρότινος ως οι πιο «λογικοί»

κυβερνητικοί εταίροι, αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ πέσει σε ύφαλο, δείχνουν τώρα τα... δόντια τους. Η στάση τους στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήταν ενδεικτική της πολιτικής έντασης που υπάρχει.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται προ αδιεξόδου, αφού του έχει διαμηνυθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι εύκολο να ψηφίσουν μείωση συντάξεων, γι’ αυτό επιχειρεί να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα παραπέμποντας ακόμη μια φορά σε ευθύνες των παλαιότερων κυβερνήσεων. Εκτιμούν ότι συντόμως η Βουλή θα κληθεί να δώσει νέα κυβέρνηση με σταθερότερη πλειοψηφία. «Αν δεν μπορεί, αν δεν έχει τη δεδηλωμένη, αυτό είναι άλλης τάξης πρόβλημα. Να βγει δημόσια και να μας το πει» είπε με νόημα, μιλώντας στο Mega το βράδυ της Κυριακής, η Φώφη Γεννηματά.

Αντίστοιχα, στο Ποτάμι εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να μπει στη βάσανο μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης για πολυκομματική κυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θεωρώντας ότι μπορεί να πάει μακριά με τον Καμμένο, τον Νικολόπουλο και την Ξουλίδου, και τώρα βρίσκεται μπροστά στην πραγματικότητα.

Θράσος

Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι έχουν αναλάβει δημοσίως την ευθύνη για τις κυβερνητικές τους επιλογές, έχουν στο παρελθόν προβεί σε περικοπή συντάξεων και μισθών και ότι το πλήρωσαν αδρά με απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις κατρακυλώντας από το 40% στο 5%. Την ίδια ώρα, ο Τσίπρας έταζε επαναφορά της 13ης σύνταξης και αυξήσεις. «Ξέχασε το άκρως επιθετικό σύνθημά του “ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν” του Σεπτεμβρίου, είκοσι μόλις μέρες αφού είχαμε βάλει πλάτη ψηφίζοντας και το τρίτο μνημόνιο προκειμένου να σωθεί η χώρα» επισημαίνουν.

Γι’ αυτό στις δημόσιες τοποθετήσεις τους κάνουν λόγο για θράσος. «Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος, όταν έχεις γυρίσει την πλάτη στη συνεννόηση, να κουνάς το δάχτυλο στους άλλους» είπε η Γεννηματά. «Του έλεγα να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη, να μη γίνουν εκλογές, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, να αλλάξουμε το μνημόνιο που έφερε γιατί είναι πολύ βαρύ και δεν βγαίνει... Επέλεξε να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις μου και την πλειοψηφία των 220 βουλευτών που είχε σχηματιστεί» συμπλήρωσε αιτιολογώντας το γιατί δεν σκοπεύει να συναινέσει στην παρούσα φάση.

Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας μελετήσει το τρίτο μνημόνιο, έβαλε και προεκλογικά κόκκινη γραμμή ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλες μειώσεις συντάξεων, θεωρώντας ότι ούτε οι μειώσεις που έκανε το ίδιο ως κυβέρνηση έφεραν αποτελέσματα, αφού βουλιάζουν την οικονομία στην ύφεση και τους συνταξιούχους στην απόγνωση. Η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δείχνει, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι η κυβέρνηση είναι μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο επειδή χειρίστηκε με μείζονα επιπολαιότητα τόσο τους θεσμούς της χώρας όσο και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Οι «λαγοί»

Στην ανακοίνωση που ακολούθησε τη σύσκεψη επισημαίνουν ότι «εάν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν μπορούν πια να διαχειριστούν τα προβλήματα της χώρας, δεν έχουν παρά να το δηλώσουν ανοιχτά. Και ας αναζητήσουν “πρόθυμα” στηρίγματα στους “λαγούς” που ήδη χρησιμοποιούν».

Είναι η πρώτη φορά που έστω εμμέσως το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να «δείξει» ότι ο Τσίπρας φλερτάρει με την Ένωση Κεντρώων, ενώ προεκλογικά είχε ανοιχτεί προς το Ποτάμι. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί συστηματικά να διαχωρίσει το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., ως κόμματα «τοξικά» λόγω κυβερνητικού παρελθόντος, αλλά στους Αμπελόκηπους, διαπιστώνοντας ότι επιβίωσαν χάρη στην αντισυριζική ψήφο, έχουν από καιρό στρίψει το καράβι.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ - Ένωσης Κεντρώων μετά και την «προφητεία» της Όλγας Γεροβασίλη τη Δευτέρα ότι είναι πιθανόν η κυβέρνηση να διευρύνει την πλειοψηφία της. Εκτιμούν ότι ο Λεβέντης είναι ο... λαγός του πρωθυπουργού.

Όμως, τονίζοντας ότι ο Λεβέντης ουδεμία σταθερότητα αποπνέει σε θέσεις, απόψεις και εκτιμήσεις, αφού μέσα σε μια ώρα από πούρος υποστηρικτής του Τσίπρα μπορεί να γίνει ορκισμένος εχθρός του, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αντιληφθεί πού πάει να μπλέξει.

Με δεδομένη την άρνηση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να στηρίξουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση, ο Λεβέντης είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει κυβερνητική πλειοψηφία σε περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, όμως, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε οικουμενική και δεν πρόκειται να στηρίξει την παρούσα κυβέρνηση αν χάσει βουλευτές λόγω της σκληρής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός τού είπε πως θα τον φωνάξει να τα πουν κολακεύοντάς τον πως οι συνεργάτες του μελετούν τις περίφημες 10 προτάσεις του και υπάρχει σύγκλιση σε αρκετές.

Εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι περιμένουν εξελίξεις και εκτιμούν ότι, αν η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη, παρά τη σχετική φημολογία, αν ο Λεβέντης δεν θέλει να γίνει Καρατζαφέρης, αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε οικουμενική κυβέρνηση ορισμένου χρόνου. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν σκοπεύει σε μια τέτοια περίπτωση να προτείνει πολιτικά στελέχη του και θα κινηθεί σε μια χαλαρή και κριτική στήριξη με στόχο την ανάκαμψη της χώρας. Όπως εκτιμούν πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι πολύ δύσκολο να επιλέξει ο Τσίπρας να παραμείνει πρωθυπουργός.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί συμμετοχή στην κυβέρνηση, οδηγούμαστε μαθηματικά σε εκλογές και θα είναι η τέταρτη προσφυγή στην κάλπη μέσα σε δώδεκα μήνες με ευθύνη του Τσίπρα, δεν νομίζουμε ότι θα το αποτολμήσει» επισημαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που απομένει, συμπληρώνουν, είναι να στηρίξει με βαριά καρδιά μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις.

Το ζητούμενο βέβαια είναι η απάντηση των πολιτών στη σκλήρυνση της στάσης τους, δεδομένου ότι ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός εμφανίζεται συναινετικός και έτοιμος για διάλογο. Αν κατορθώσει να ξεπεράσει τον κοινοβουλευτικό σκόπελο στην ψήφιση του ασφαλιστικού, θα αλλάξουν δραματικά οι όροι του παιχνιδιού...

ΠΑΣΟΚΚυβέρνησηΤσίπραςΛεβέντης¨Ενωση ΚεντρώωνIssue: 1893Issue date: 02-12-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα