Το Πόρισμα της Επιτροπής για την Κεντροαριστερά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την αισιόδοξη πρόβλεψη του Γιάννη Τούντα, ότι το φθινόπωρο θα έχουν συμφωνηθεί οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 μη πολιτικά στελέχη και ειδικοί επιστήμονες από τον χώρο, που κατέθεσαν αναλυτικά τις απόψεις τους. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε αρχές Μαΐου, μετά τη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο

Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και οι επικεφαλής της Επιτροπής παρουσίασαν τη προγραμματική συμφωνία σε 10 τομείς (Σύνταγμα-Πολιτικοί Θεσμοί-Δικαιοσύνη, Οικονομία-Ανάπτυξη, Παιδεία και Πολιτισμός, Υγεία-Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής). Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής και τις βασικές θέσεις παρουσίασαν τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας: Γιάννης Δατσέρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιάννης Τούντας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και Νίκος Διακουλάκης. Ουσιαστικά το κοινό πόρισμα περιλαμβάνει μια σύνθεση προτάσεων και απόψεων για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα.

Ο Δ. Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού ανέφερε ότι η συνεργασία ήταν άψογη και πως όλοι κατέθεσαν τις απόψεις τους με διάθεση όλων να βρεθεί κοινή συνισταμένη, συμπληρώνοντας πως το πόρισμα αποτελεί καλή βάση για την πορεία προς τη συγκρότησης ενός ενιαίου φορέα. Αντίστοιχα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Δατσέρης, χαρακτήρισε το πόρισμα «σημείο αναφοράς» για τα κόμματα και τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο κρίνεται η στρατηγική διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τη δομή και το ρόλο του σύγχρονου κράτους.

Η απόρριψη της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και η επαναφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων του, που αφαιρέθηκαν με την Αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, η ενίσχυση της λειτουργίας και του ρόλου της Βουλής, η πλήρης και διαφανής αξιολόγηση σ’ όλο το Δημόσιο υπό την ευθύνη και εποπτεία του ΑΣΕΠ ήταν μερικές από τις επισημάνσεις - προτάσεις που τέθηκαν. Περιλαμβάνονται ακόμη τοποθετήσεις για τη δημιουργία προϋποθέσεων ενός σχεδίου ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάλογο με τις εργατικές ενώσεις και προβάλλεται η διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους με χαμηλότερα πλεονάσματα κι αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα μέλη της Επιτροπής δεν αποσιώπησαν τις ανυπέρβλητες διαφωνίες, λέγοντας πως προτείνουν να παραπεμφθούν σε ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Καυτά ζητήματα αποδείχθηκαν ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η προοδευτική φορολόγηση των φυσικών προσώπων ή η καθιέρωση ενός εφάπαξ συντελεστή, ο τρόπος ίδρυσης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων κ.ά.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι το πόρισμά τους θα αξιολογηθεί από τα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν για να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη για τη εκλογή ηγεσίας, το φθινόπωρο, από τη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες κι εγγυήσεις, και στη συνέχεια τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα.

κεντροαριστεράΦώφη ΓεννηματάΣταύρος ΘεοδωράκηςΕπιτροπή Διαλόγου και ΘέσεωνπόρισμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα