Το χαλί κάτω από τα πόδια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «αυθεντική» ευρωπαϊκή ερμηνεία για το ερώτημα του ελληνικού δημοψηφίσματος είναι «ευρώ ή δραχμή», μας είπαν σήμερα Ολάντ, Γιούνκερ και πολλοί άλλοι.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν, ως συνήθως, πολύ παραστατικός λέγοντας ότι, εξ άλλου, οι Ευρωπαίοι δεν διαβάζουν ελληνικές εφημερίδες και καταλαβαίνουν το «ευρώ ή δραχμή» ως μόνο πραγματικό ερώτημα. Άρα, θα μπορούσε να συμπληρώσει, «ο πλανήτης όλος θα ακούει μόνο εμένα, τη Μέρκελ,

τον Ολάντ και τη Λαγκάρντ».

Η σύμπνοια των ανωτέρω όλη τη μέρα ήταν απόλυτη. Η ίδια ερμηνεία, η ίδια πίεση, το ίδιο τελεσίγραφο από όλους:

Ψηφίζετε «Ναι» και μένετε Ευρώπη. Ψηφίζετε «Όχι» και λέτε «ορβουάρ».

Από την αρχή της διαπραγμάτευσης, η στρατηγική των δανειστών ήταν σαφής: Πετάμε την μπάλα στην εξέδρα για να κυλάει ο καιρός και σφίγγουμε τη ρευστότητα μέχρι να γονατίσετε. Όταν τελειώσουν οι επιλογές σας, θα υπογράψετε αυτό που θέλουμε και... game over.

Η παγίδα λειτούργησε και φτάσαμε στο στέγνωμα. Μόλις η κυβέρνηση ανήγγειλε το δημοψήφισμα, τα λεφτά ήταν δραματικά λίγα και αρκούσε ένα πάγωμα του ELA για να διαρρεύσουν και οι τελευταίες σταγόνες. Στόχος να γίνει δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο Τσίπρας, πέρα από το δίκαιο των αιτημάτων του, έναντι ενός πανίσχυρου και χωρίς ρωγμές ευρωπαϊκού στρατοπέδου, είχε να αντιτάξει κυρίως τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου και τη λαϊκή στήριξη που συνεχιζόταν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Αφού ο Τσίπρας δεν είχε διάθεση να κάνει πίσω σε μια πολύ σκληρή πρόταση κι αφού το Grexit ήταν εκτός της ευρωπαϊκής ατζέντας, το μόνο που έμενε στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ ως επιλογή ήταν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του. Έπρεπε το παιχνίδι να φύγει από το πεδίο «Ελλάδα - δανειστές» και να μετατοπιστεί στο γήπεδο «κυβέρνηση - κοινωνία».

Εκεί βρίσκεται τώρα. Και μένει να φανεί αν η κυβέρνηση μπορεί να το διαχειριστεί...

πρότασηθεσμοίΓιούνκερΟλάντΜέρκελΤσίπραςΛαγκάρντHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα