Την Πέμπτη «θα βουλιάξει η Αθήνα» – Αιφνιδιαστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα και χειροπέδες σε φοιτητές που άνοιξαν πανό

Αναβρασμός επικρατεί στις σχολές με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να απαντούν με πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλευρό τους στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια οι μαθητές, εργαζόμενοι και καθηγητές στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί, γονείς.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησαν εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων το βράδυ της Τετάρτης αναρτώντας πανό για λίγα λεπτά μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ανάβοντας πυρσούς,

Το πανό των φοιτητών

που καλούσε στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έγραφε «Αύριο θα βουλιάξει η Αθήνα» και υπογράφονταν από τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας που έχουν πάρει αποφάσεις για καταλήψεις.

Αιφνιδιαστική δράση των φοιτητών μπροστά στη Βουλή.
Ανάρτησαν πανό που γράφει "θα βουλιάξει η Αθήνα" και άναψαν πυρσούς#antireport #καταληψεις pic.twitter.com/7GdLiMIkTl

— Chris Avramidis (@chris_avramidis) February 7, 2024

Πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους φοιτητές και μετά από ένταση πέρασαν απροκάλυπτα χειροπέδες σε φοιτήτρια που κρατούσε το πανό.

Συμβαίνει τώρα: ΜΑΤ περνούν χειροπέδες σε φοιτήτρια επειδή κράτησε πανό.#antireport #καταληψεις pic.twitter.com/faYczcRQGb

— Chris Avramidis (@chris_avramidis) February 7, 2024

Όσοι φοιτητές δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν προσήχθησαν με βανάκι της Αστυνομίας στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης.

φοιτήτριες & φοιτητές παρότι κρατούνται απ'την αστυνομία χαμογελούν και υψώνουν τη γροθιά τους στον αέρα #antireport #καταληψεις pic.twitter.com/pvA0vzb7lv

— Chris Avramidis (@chris_avramidis) February 7, 2024

Νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων πραγματοποιήθηκε αυτήν τη εβδομάδα με μαζική συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών, απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που δηλώνει ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί μέσα στον Φλεβάρη.

Χιλιάδες φοιτητές και περισσότεροι από 150 σύλλογοι αποφάσισαν καταλήψεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στις Σχολές Επιστημών Αγωγής ΕΚΠΑ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Μετά την πορεία, προγραμματίζεται συντονισμός στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα.

Οι φοιτητές καταδικάζουν τον αυταρχισμό που εκφράστηκε και με την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική του ΔΠΘ και επισημαίνουν σε ανακοίνωση ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί – Απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!»

«Ο υπουργός ετοιμάζεται να θέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές μίλησαν: “Απορρίπτεται! Να μην κατατεθεί!” ας ακούσουν επιτέλους την πλειοψηφία! Το αγωνιστικό ποτάμι των φοιτητών που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο δυναμώνει και δεν γυρίζει πίσω!

Στη συκοφαντία και την καταστολή της κυβέρνησης, στην πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης απαντάμε με ακόμα πιο αποφασιστικό αγώνα. Η καταστολή δεν μας τρομοκρατεί, μας πεισμώνει!»

Νωρίτερα, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας έδωσαν απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που παρουσιαζόταν από τον υπουργό Κ. Πιερρακάκη το νομοσχέδιο.

Οι φοιτητές στη διαμαρτυρία τους, απαίτησαν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Αντιπροσωπεία ζήτησε να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, αύριο Πέμπτη 8 Φλεβάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια, με την κυβέρνηση να στέλνει την αστυνομία με κάμερες ενσωματωμένες στις στολές τους, τις γνωστές και ως bodyworn cameras. Την εγκατάσταση και λειτουργία φορητών συστημάτων επιτήρησης σε στολές αστυνομικών είχε ήδη ανακοινώσει η ΕΛΑΣ προ ημερών.

Σε δελτίο Τύπου, οι φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν ότι «ο υπουργός (σ.σ. Πιερρακάκης) ετοιμάζεται να θέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές μίλησαν: ‘Απορρίπτεται! Να μην κατατεθεί!’ ας ακούσουν επιτέλους την πλειοψηφία! Το αγωνιστικό ποτάμι των φοιτητών που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο δυναμώνει και δεν γυρίζει πίσω! Στη συκοφαντία και την καταστολή της κυβέρνησης, στην πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης απαντάμε με ακόμα πιο αποφασιστικό αγώνα. Η καταστολή δεν μας τρομοκρατεί, μας πεισμώνει!»

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι οι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στα ιδιωτικά παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων θα περνούν αποκλειστικά μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή φοιτητών. «Οι υποψήφιοι που καλύπτουν αυτήν την ελάχιστη προϋπόθεση θα μπορούν να εγγράφονται στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ αφού, βεβαίως, πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε επίσης, ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει.

Αυτή όμως ταυτίζεται με τον χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου, όχι αυτόν που έχει θέσει η ίδια η σχολή, επί συντελεστή 0,8, που σημαίνει ότι ο υποψήφιος αρκεί να τον ξεπεράσει, προκειμένου να εισαχθεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ. Ο υπουργός όμως δεν διευκρίνησε το «ισότιμο» ανοίγοντας τον δρόμο για το λεγόμενο εθνικό απολυτήριο, το οποίο, σύμφωνα με όσα είπε, «είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα». 

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια Πανεπιστήμια ανακοίνωσε ότι δίνεται έγκριση για την επιβολή διδάκτρων για όσους αλλοδαπούς θέλουν να φοιτήσουν στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, μέτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τα αγγλόφωνα προγράμματα, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία» ως προς τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη «σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης». Παράλληλα, ο υπουργός έκανε λόγο για κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένων πανεπιστήμια, ενώ όπως είπε, θα δημιουργηθεί μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.

«Θα βουλιάξει η Αθήνα»

Mε αποφάσεις συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την χώρα:

Από Αθήνα: Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Γεωλογικού ΕΚΠΑ, Βιολογικού ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Ναυπηγών ΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, Χημικοί Μηχανικών ΕΜΠ, Παντείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ, Σχολή Επιστημών Τροφίμων του ΠαΔΑ, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠαΔΑ, Σχολή Διοικητικών οικονομικών και κοινωνικών Επιστημών ΠαΔΑ, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ΠαΔΑ, Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ, Χημικού ΕΚΠΑ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Φυσικού ΕΚΠΑ.

Από Θεσσαλονίκη: Χημικό, Φαρμακευτική, ΠΤΔΕ, ΦΠ, Αγγλικό, Φιλολογικό, Ψυχολογικό, ΜΜΕ, Αρχιτεκτονική, Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Χωροταξία, Τοπογράφοι, Ιατρική, ΣΜΗ ΔΙΠΑΕ, ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ, Γεωπονία, Κτηνιατρική, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Πληροφορική, Κινηματογράφου, ΤΕΦΑΑ, Γαλλικό, ΣΟΦΕΘ, Οδοντιατρική.

Από Πάτρα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτονικής, Φυσικού, Μαθηματικο, ΤΕΠΕΚΕ, Θεατρικών Σπουδών, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Σχολής Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Βιολογικού, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΟΦΕΠ.

Από Γιάννενα: Οικονομικό, ΣΕΥΠ, Φιλοσοφία, Φιλολογία, ΠΤΔΕ, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Ιατρικής, μηχανικοί Η/Υ και Πληροφορικής, Χημικό, Μαθηματικό, Φυσικό, ΜΕΥ, ΒΕΤ.

Από Ιόνιο: Πληροφορικής, Τεχνών ήχου και εικόνας, Μουσικών σπουδών.

Από Θεσσαλία: Προσχολικής αγωγής Βόλου, Γλωσσικών σπουδών Βόλου, ΣΤΕΦ Λάρισας, Ζωικής Παραγωγής Λάρισας, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Από Δυτική Μακεδονία: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Κοζάνης, ΗΜΜΥ Κοζάνης, Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης, Χημικών Μηχανικών Κοζάνης, ΠΤΔΕ Φλώρινας, ΤΕΑΠΗ Φλώρινας.

Από Στερεά Ελλάδα και Εύβοια: Κινηματογράφου Εύβοιας, Φυσικοθεραπείας Λαμίας, ΔΙΓΕΣΕ Θήβας.

Από την υπόλοιπη Πελοπόννησο: Σχολή Διοίκησης και οικονομίας Καλαμάτας, Σχολή Τεχνολογίας και Γεωπονίας Καλαμάτας, Σχολή Επιστημών Υγείας Καλαμάτας, Ιστορικό Καλαμάτας, Φιλολογίας Καλαμάτας, Φυσικοθεραπεία Σπάρτης, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Σπάρτης, Ψηφιακών Συστημάτων Σπάρτης, Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Κορίνθου

Από Κρήτη: Ενιαίος Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, Φιλοσοφικής, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιατρικής, Βιολογικού, ΤΕΤΥ, Φυσικού, Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικό, ΣΕΥ ΕΛΜΕΠΑ.

Από ΔΠΘ: Νομική Κομοτηνής, Παιδαγωγικό Αλεξανδρούπολης, Πολυτεχνείο Ξάνθης, Φιλολογίας Κομοτηνής, Σύλλογος Οικοτρόφων Ξάνθης.

Από ΔΙΠΑΕ Καβάλας: Πληροφορικής, Λογιστικής, ΔΕΤ, Χημικού, Φυσικού.

Από Αιγαίο: Παιδαγωγικό Ρόδου, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Σάμου.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αριστερά για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: Κράτος που παραβιάζει το κράτος δικαίου η Ελλάδα

Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγροτών, για «διάλογο με ανοιχτούς δρόμους» μιλά η κυβέρνηση πριν την «απόβαση» στην Αθήνα

Κασσελάκης για ψήφισμα – καταπέλτη του ΕΚ: Οι πρακτικές της ΝΔ οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας

Keywords
αθηνα, συνταγμα, πεμπτη, χειροπεδες, υπουργείο παιδείας, δραση, βουλη, twitter, february, ματ, συμμετοχή, εκπα, πειραιας, δπθ, ελασ, πανελλαδικες 2012, αει, εβε, σημαίνει, εμπ, θεσσαλονικη, πτδε, μμε, τεφαα, πατρα, βετ, κοζανη, ελλαδα, φυσικοθεραπεια, κρητη, αιγαιο, νέα, νεα δημοκρατια, κινηση στους δρομους, μετρο, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, αστυνομικο τμημα, μιλα, φιλοσοφικη, πολυτεχνειο, πτδε, καταληψεις, δημοκριτειο, χημικων μηχανικων, αστυνομια, γνωμη, δπθ, εκπα, εμπ, ευβοια, ηγεσια, ιατρικη, ιονιο, μμε, μνημειο, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, σχολες, τεφαα, υπουργείο παιδείας, ωρα, αει, ανωτατη σχολη καλων τεχνων, αρχιτεκτονικη, βετ, βραδυ, γιαννενα, γονεις, γροθια, γυρος, δυτικη μακεδονια, δυτικη, εβε, ειπε, υπαρχει, ελασ, εβδομαδα, εξετασεις, ιδια, ιδρυση, θεσσαλια, ιδιωτικα πανεπιστημια, ιστορικο, καμερες, κυβερνηση, κινηση, κτηνιατρικη, λειτουργια, λογο, μακεδονια, ματ, νηπιαγωγων, νομικη, οδοντιατρικη, παντειο, πανεπιστημιο αθηνων, πληροφορικη, προγραμματα, προπυλαια, ραντεβου, συμμετοχή, συλλογοι, σχολη καλων τεχνων, τμημα, υπουργος παιδειας, φοιτητρια, φυσικο, εθνικο, february, χωρα, υπουργειο, εισβολη, μπροστα, σημαίνει, υγειας, θηβας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
Πέμπτη, Αθήνα, 150 Φοιτητικούς Συλλόγους – Αιφνιδιαστική, Άγνωστο Στρατιώτη,pebti, athina, 150 foititikous syllogous – aifnidiastiki, agnosto stratioti