Τι περιμένουν στην κυβέρνηση από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη

Στις 10 το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποδεχθεί στο γραφείο του στη Βουλή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, για μια συνάντηση που ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών για το νέο ηγέτη του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους για τη συνάντηση αυτή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο

Μαρινάκη, να δηλώνει σχετικά ότι «είχε προαναγγελθεί μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη. Έχει και θεσμικό, προφανώς, χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα για οτιδήποτε προκύψει μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχει και σχετική ανακοίνωση», ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξουν δηλώσεις των δύο ανδρών.

Οι λόγοι για αυτή τη στάση είναι και προφανείς, αλλά και όχι… τόσο προφανείς: Μητσοτάκης και Κασσελάκης ουσιαστικά θα πραγματοποιήσουν μια συνάντηση, ας πούμε, γνωριμίας, στη διάρκεια της οποίας είναι μάλλον δύσκολο ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν σε θέματα ουσίας. Θα είναι, για να το πούμε πιο σχηματικά, μια «ανιχνευτική» συνάντηση, όπου το περισσότερο που μπορεί να βγει είναι μια ιδέα για τις προθέσεις του καθενός.

Από την άλλη, και με δεδομένη την αναταραχή που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και η ΝΔ τηρούν σαφείς αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ελάχιστα μέλη της κυβέρνησης έχουν κάνει κάποια τοποθέτηση για το θέμα), προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι εμπλέκονται στα εσωτερικά άλλου κόμματος, πολλώ δε μάλλον, σε μια στιγμή ιδιαίτερα ταραγμένη για το κόμμα αυτό.

Σε τρίτο επίπεδο, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη σχηματοποιήσει «γραμμή» για την αντιμετώπιση του Σ. Κασσελάκη, ο οποίος με κάθε ευκαιρία εξαπολύει επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, γραμμή που συμπυκνώνεται στα κάτωθι σημεία:

· Ο Σ. Κασσελάκης εντάσσεται από τη ΝΔ στον λεγόμενο «πολακισμό» και χαίρει της υποστήριξης του Νίκου Παππά, ο οποίος είχε καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

· Η όποια κριτική γίνεται στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται στη βάση της απάντησης σε όσα λέει και κάνει και σε καμία περίπτωση δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα, ούτε αποτελεί ανάμειξη στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.

· Η ΝΔ μετά από μια δύσκολη τετραετία κέρδισε καθαρά δύο εκλογικές αναμετρήσεις και μοιάζει να κυριαρχεί πλήρως στο πολιτικό σκηνικό, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιπολίτευση να γίνεται με θεσμικό τρόπο και να αποφεύγεται η τοξικότητα, ιδίως για ζητήματα που άπτονται των εθνικών θεμάτων ή είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα σε κοινωνικό επίπεδο.

Από την άλλη, πάντως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η «γραμμή» που προαναφέρθηκε δεν θα αλλάξει. Αντιθέτως, ενδεχομένως να ενταθεί, αν ο Σ. Κασσελάκης επιτείνει την «επιθετικότητά» του απέναντι στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Ακόμα περιμένουμε να σπάσει η επταήμερη αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκαλύψεις Σκουρλέτη

Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Να χαμηλώσουμε τους τόνους στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, να τους σηκώσουμε απέναντι σε κάθε μέτρο που εντείνει την κοινωνική αδικία

«Τελεσίγραφο» Κωνσταντοπούλου: Καλεί τον Χουρδάκη και τη μητέρα του να παραδώσουν τις έδρες σε 2 ημέρες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη – Κασσελάκη,mitsotaki – kasselaki