Θετικό πολιτικό "σινιάλο" από Μέρκελ - Η σκυτάτλη στο σκληρό γήπεδο του Eurogroup - Τι αναμένει η Αθήνα σήμερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικά ήταν τα μηνύματα από την χθεσινή συνάντηση ΤσίπραΜέρκελ στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, με τη Μέρκελ να δηλώνει πως θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να μην ξεμείνει η Ελλάδα

από ρευστό και τον πρωθυπουργό να δηλώνει αισιόδοξος και ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης προκειμένου να επιβεβαιωθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες ποντάρει σε έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα το οποίο θα επισφραγίζει την ενδιάμεση συμφωνία που ζήτησε η ελληνική πλευρά, και θα «ξεκλειδώνει» τη χρηματοδότηση.

Ωστόσο, σήμερα τα αυστηρά μηνύματα – κυρίως ως προς τα χρονικά περιθώρια - προς την Ελλάδα ανέλαβαν να στείλουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, από την οποία μπορεί να προκύψει κάποια ένδειξη για το αν θα ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για άμεση επικύρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας ως το τέλος Απριλίου, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη, με εκταμίευση κάποιου ποσού.

Άλλωστε, συμφωνία για την Ελλάδα δεν αναμενόταν ούτως ή άλλως, καθώς αυτό είχε αποκλειστεί εδώ και μέρες, και τονίστηκε και σήμερα από τους υπουργούς των Οικονομικών κατά την προσέλευσή τουςι στη συνεδρίαση. Ωστόσο, εξαιρουμένου του σταθερά αρνητικού Σόιμπλε που επιχειρεί να παρουσιάζει το ποτήρι μισοάδειο, από άλλους επισημαίνεται αυτή τη φορά το ζήτημα της «προόδου» που έχει συντελεστεί στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως διαπιστώνει «αποφασιστικότητα» από την πλευρά των Ελλήνων, ο γάλλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως «τα πράγματα κινούνται», ενώ ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ Χανς Γεργκ Σέλλινγκ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος ενώ σημείωσε με νόημα πως δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη αλλά μόνο από την ΕΕ.

Η Αυγή για τις ομαδικές απολύσεις

Όλοι όμως επισημαίνουν τον παράγοντα «χρόνο», ο οποίος τελειώνει: από τη μία οι εκπρόσωποι των δανειστών που επιρρίπτουν την ευθύνη των καθυστερήσεων στην Αθήνα, και από την άλλη η ελληνική πλευρά που βλέπει ευθύνες στην πλευρά των τεχνικών κλιμακίων και στις εμμονές τους, πχ στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο σημερινό κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Αυγή» αναρωτιέται για λογαριασμό ποιων υπάρχει αυτή η επιμονή στο θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων:

«Υπάρχουν, άραγε, μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που πρόκειται να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις στο επόμενο διάστημα; Είναι έτσι ή πρόκειται για ιδεολογική εμμονή των τεχνικών κλιμακίων; Αν υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις, γιατί να μη μάθει ο ελληνικός λαός ποιες είναι αυτές για χάρη των οποίων η χώρα βρίσκεται στη μέγγενη; Οι φήμες οργιάζουν για αξιώσεις του γνωστού "τριγώνου της αμαρτίας". Αν, όμως, είναι μόνο φήμες, τότε καλό θα ήταν να μάθουμε γιατί επιμένουν τα τεχνικά κλιμάκια. Για χάρη -ίσως- εγχώριων επιχειρήσεων που βρίσκονται, ή πρόκειται να βρεθούν, υπό τον έλεγχο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών»;

Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες από την χθεσινή συνάντηση ΤσίπραΜέρκελ ( η δεύτερη ανέφερε ότι συμφωνήθηκε το περιεχόμενο της συζήτησης να παραμείνει εμπιστευτικό) σύγκλιση καταγράφηκε στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος γύρω στο 1,5%, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων (η κυβέρνηση ζητά να υπάρχει συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου) στην μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή και στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Παραμένει το αγκάθι του ασφαλιστικού και των εργασιακών, καθώς αν και η κυβέρνηση συμφωνεί να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι δανειστές επιμένουν στη μείωση των επικουρικών, φαίνεται να μην αποδέχονται την καταβολή της 13ης σύνταξης που έχει προαναγγελθεί , επιμένουν δε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Πάντως, σύμφωνα μα δημοσιεύματα, διαφωνίες φαίνετια να υπάρχουν στο στρατόπεδο των δανειστών ως προς το αν η συμφωνία με την Αθήνα πρέπει να κλείσει εντός του Μαΐου ή να φτάσει ως το τέλος Ιουνίου, που λήγει ο χρόνος της τετράμηνης παράτασης.

ΜέρκελΤσίπραςEurogroupσυνάντηση Τσίπρα ΜέρκελΒαρουφάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα