Θεσσαλία: Δύο ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης (Video/Photo)

Σε υγιειονομική βόμβα έχει μετατραπεί η Θεσσαλία μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel και τη ανικανότητα – όπως αποδείχτηκε – του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επόμενη ημέρα της θεομηνίας.

Ήδη εξετάζονται τα δείγματα από δύο ύποπτα κρούσματα που αφορούν λεπτοσπείρωση, προκειμένου να ταυτοποιηθεί μοριακά η προέλευσή τους, όπως περιέγραψε στο Action24 ο διοικητής της 5ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης.

Tι είναι
η λεπτοσπείρωση

Η Λεπτοσπείρωση (επίσης γνωστή ως πυρετός των αγρών νόσος των ποντικών και πυρετός των βάλτων μεταξύ άλλων ονομασιών) είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ορατά ή ήπιας μορφής, όπως πονοκέφαλοι, μυικοί πόνοι και πυρετός, ή βαριάς μορφής με πνευμονική αιμορραγία, αίμα από τους πνεύμονες ή μηνιγγίτιδα. Αν λόγω της λοίμωξης προκαλούνται ίκτερος, νεφρική ανεπάρκεια και αιμορραγία, πρόκειται για τη νόσο του Weil. Αν προκαλείται ακατάσχετη αιμορραγία στους πνεύμονες, πρόκειται για το σύνδρομο πνευμονικής αιμορραγίας βαρέας μορφής.

Το αίτιο της λεπτοσπείρωσης είναι το βακτηρίδιο leptospira interrogans. Η ασθένεια μεταδίδεται τόσο από άγρια όσο και από οικόσιτα ζώα. Τα πιο συνηθισμένα ζώα που μεταδίδουν την αρρώστια είναι τα τρωκτικά. Συνήθως μεταδίδεται από τα ούρα ή από νερό ή χώμα με ούρα ζώων σε περίπτωση επαφής, όταν υπάρχουν σκασίματα στο ανθρώπινο δέρμα, στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη

«Αυτή την στιγμή έχουμε 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 104 κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού … υπάρχει επιπέδωση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας και μικρή αύξηση των λοιμώξεων … αυτό σχετίζεται με την πανελλαδική αύξηση στα κρούσματα SARS-CoV-2 (σ.τ.σ. δηλαδή κορωνοϊού)».

«Έχουμε 8 νοσηλείες για κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 14 νοσηλείες για λοιμώξεις του αναπνευστικού», προσέθεσε σε άλλο σημείο.

Κουνούπια, ποντίκια και ασθένειες…

Για τα υπό διερεύνηση κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ο κ. Σερέτης επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν δύο ύποπτα κρούσματα μέχρι σήμερα … οι ασθενείς είναι σε πολύ καλή κατάσταση … παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά πρέπει να γίνει εργαστηριακή μοριακή ταυτοποίηση, να δούμε από πού ακριβώς προέρχονται». 

Για τα ύποπτα συμπτώματα που θα έπρεπε να οδηγήσουν κάποιον να απευθυνθεί σε γιατρό, ο ίδιος είπε ότι είναι «οτιδήποτε διαφορετικό από την καθημερινότητα, εξανθήματα, πυρετός κτλ. … προειδοποιεί, όχι μόνο για την λεπτοσπείρωση, αλλά και για την γαστρεντερίτιδα και άλλα, θα πρέπει να προσφύγει άμεσα για ιατρική εξέταση».

Για τα κουνούπια και την μετάδοση ασθενειών, ο κ. Σερέτης ανέφερε ότι υπάρχει δίκτυο που επιτηρεί και ελέγχει τις περιοχές με λιμνάζοντα νερά και κουνούπια.

Εκεί έχουν στηθεί 31 “παγίδες”, έχουν ληφθεί δείγματα και έχουν σταλεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε ειδικά εργαστήρια για να διευκρινιστεί ποιο είδος κουνουπιού είναι.

Αυτή τη στιγμή, ο συγκεκριμένος τύπος που υπάρχει είναι ο “ενοχλητικός”, δεν υπάρχει ο ξενιστής για τον ιό του Δυτικού Νείλου».

«Από την στιγμή που γίνεται η ταυτοποίηση, θα γίνουν οι παρεμβάσεις, είτε στο στάδιο των προνυμφών είτε σε αυτό των ακμαίων κουνουπιών».

Διαβάστε επίσης

Αμφιλοχία: Τραγικό τέλος στην εξαφάνιση – Νεκρός ο 40χρονος κτηνοτρόφος, τον βρήκε ο αδελφός του

Κάρπαθος: Αγνοείται Γερμανός τουρίστας – Τον ψάχνουν Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική

Ζάκυνθος: Συνελήφθη ο 65χρονος που αναζητούνταν για ξυλοδαρμό και απόπειρα βιασμού της συντρόφου του

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεσσαλία, Δύο, VideoPhoto,thessalia, dyo, VideoPhoto