Τέσσερεις εμβληματικοί οίκοι υψηλής ραπτικής που έφτασαν κοντά στη χρεοκοπία

Η high fashion βιομηχανία φαίνεται να στέκει δυνατή κι αλώβητη μπροστά σε κάθε κρίση. Ακόμα και στα χρόνια του κορωνοϊού, οι οίκοι σχεδόν δεν επηρεάστηκαν όπως συνέβη στην υπόλοιποι αγορά. Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι… Πίσω από τα κομψοτεχνήματα και τις δημιουργίες υψηλών προδιαγραφών που όσοι αγαπάμε τη μόδα θέλουμε να συμπεριλαμβάνουμε στην ντουλάπα μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Οίκοι Υψηλής Ραπτικής είναι κατά βάση επιχειρήσεις. Μερικοί οίκοι μόδας έφτασαν πολύ κοντά στο κλείσιμο και χρειάστηκε ουσιαστικά να χτίσουν

εκ νέου τα brand names τους. Μετά τις σοβαρές επιχειρηματικές κρίσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι, αυτά τα brands επέστρεψαν πιο δυνατά από ποτέ.

Ακολουθούν τέσσερεις ιστορίες για τους Dior, Gucci, Salvatore Ferragamo και Tommy Hilfiger που έφτασαν κοντά στην χρεοκοπία.

Dior

Η χρεοκοπία είναι η τελευταία λέξη που σκέφτεται κανείς όταν ακούει το όνομα «Dior», ωστόσο, τα οικονομικά δεινά της πρώην μητρικής εταιρείας του οίκου μόδας από το 1978 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, θα μπορούσαν να είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του θρυλικού γαλλικού οίκου που αποτελεί σύμβολο της πολυτελούς κομψότητας. Ευτυχώς, ο επιχειρηματίας Bernard Arnault αγόρασε την εταιρεία το 1984. Σήμερα ο οίκος Dior είναι μέρος του πολυτελούς ομίλου Arnault, που έχει επίσης τη Moet Hennessy και τον οίκο Louis Vuitton (LVMH). Ο οίκος Dior είναι ένας ακμάζων οίκος μόδας και μεγάλο μέρος της οικονομικής επιτυχίας που οδήγησε στην εδραίωση και την ισχυροποίηση του brand οφείλεται  στην τεράστια επένδυση του ομίλου Arnault για να επανατοποθετήσει τον Dior στην κορυφή.

Gucci

Ο κραταιός ιταλικός οίκος μόδας Gucci αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δέρμα και άλλα εισαγόμενα υλικά το 1935, λόγω του ιταλικού εμπάργκο της Κοινωνίας των Εθνών. Αυτό ήταν τεράστιο πλήγμα για τον οίκο όμως βρέθηκε άλλος τρόπος. Ανέπτυξαν ένα φυτικό ύφασμα που είχε την υπογραφή τους και αντικατέστησαν το δέρμα. Μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1940, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Gucci μπόρεσε να παράγει ξανά δερμάτινα είδη. Μπορεί ο οίκος να είναι από τους μακροβιότερους, αλλά σχεδόν χρεοκόπησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 λόγω οικογενειακών επιχειρηματικών διαφωνιών που σοβούσαν για δεκαετίες. Χρωστούν πολλά στον Tom Ford, καθώς μέσα σε μια δεκαετία (1990-2000) ως  διευθυντής του οίκου έδωσε στις κολεξιόν νέα ταυτότητα και  νέον αέρα αναδημιουργώντας και επαναπροσδιορίζοντας το brand. Με το ταλέντο του Ford και με μια σοφή πώληση στην PPR (το PPR είναι τώρα Kering), ο οίκος κατάφερε να σωθεί. Η Gucci είναι μια από τις πιο επιτυχημένες μάρκες μόδας στον κόσμο και από τις πρώτες που έρχονται στο μυαλό κάποιου όταν μιλάει για μόδα πολυτελείας. Το 2019, τα έσοδα της εταιρείας έσπασαν ρεκόρ με  9,63 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις.

Salvatore Ferragamo

Ο εμβληματικός ιταλικός οίκος πολυτελών υποδημάτων, ένδυσης και αξεσουάρ, Salvatore Ferragamo, κατάφερε όχι απλώς να επιβιώσει αλλά και να ευδοκιμήσει, αφού κήρυξε πτώχευση το 1933, μετά την εξάντληση των παραγγελιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα υλικά ήταν σπάνια και η χρήση του δέρματος περιοριζόταν από το νόμο μόνο για την υποστήριξη των αναγκών του στρατιωτικού εφοδιασμού. Η εταιρεία της Φλωρεντίας που ιδρύθηκε το 1927 έπρεπε να βρει άλλον δημιουργικό τρόπο. Έτσι ξεκίνησε να χρησιμοποιεί υλικά όπως σελοφάν και νήματα raffia. Ο Ferragamo χτυπήθηκε ξανά οικονομικά εξαιτίας της Μεγάλης Ύφεσης. Το τρίτο οικονομικό χτύπημα για την εταιρεία ήρθε το 2008 όταν 20 από τα νέα καταστήματα που ήταν προγραμματισμένα να ανοίξουν, δεν άνοιξαν τελικά με αποτέλεσμα τα έσοδα να πάρουν την κατιούσα. Τα ετήσια έσοδα του Salvatore Ferragamo για το 2019 ανήλθαν συνολικά σε 1,38 δισεκατομμύρια ευρώ.

Tommy Hilfiger

Ο Hilfiger λάνσαρε την εταιρεία του τη δεκαετία του 1980, επιτυγχάνοντας άμεση εμπορική επιτυχία. Το 2000, το brand πέρασε μια κρίση εξαιτίας διαφόρων απόψεων που εξέφρασε ο δημιουργός του με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να γυρίσουν την πλάτη τους στα ρούχα Hilfiger. Με ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων να χάνεται, ο Hilfiger δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα όχι μόνο στην εταιρεία του αλλά και στην προσωπική του περιουσία. Παρόλα αυτά, με επιμονή και τα έσοδα από διάφορες πωλήσεις προσωπικών του περιουσιακών στοιχείων, κατάφερε να κρατήσει την επωνυμία του και να την κάνει κερδοφόρα. Πούλησε το brand Tommy Hilfiger έξι χρόνια μετά για 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.  

Διαβάστε επίσης:

«Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ταραχθεί»: Δηκτική η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Γιατί ο Τραμπ είναι σχεδόν απίθανο να παραστεί στην ορκωμοσία Μιλέι

Λεξικό Merriam-Webster: Αυτή είναι λέξη της χρονιάς για το 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέσσερεις,tessereis