Πτήση Λονδίνο – Νέα Υόρκη με καύσιμα από μαγειρικά έλαια και καλαμπόκι

Η πρώτη υπερατλαντική πτήση με την χρήση εναλλακτικών καυσίμων απογειώνεται σήμερα (28/11) στις 11.30 το πρωί (GMT) από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, με προορισμό το JFK της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για πτήση της Virgin Atlantic, που επιδοτείται από την κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αποδειχτεί ότι υπάρχει πιο «πράσινος» τρόπος για να γίνονται οι εμπορικές αεροπορικές πτήσεις.

Τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται αποκαλούνται «βιώσιμα καύσιμα αεροσκαφών (SAF)» και παρασκευάζονται

από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων από καλαμπόκι, οικιακά απορρίμματα και μαγειρικά έλαια. Για την συγκεκριμένη πτήση το αεροσκάφος Boeing 787 θα γεμίσει τις δεξαμενές με 50 τόνους «βιώσιμων καυσίμων». Χρησιμοποιούνται δύο τύποι καυσίμων, με το 88% να προέρχεται από λίπη και το υπόλοιπο από απόβλητα που προέρχονται από παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ.

Η πραγματοποίηση της πτήσης εγκρίθηκε από την αρμόδια Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας. Στο πρόγραμμα αυτό εμπλέκονται διάφορες εταιρίες, μεταξύ αυτών η Rolls-Royce, που κατασκευάζει τους κινητήρες του αεροσκάφους και ο ενεργειακός γίγαντας ΒΡ.

Η αεροπορική βιομηχανία είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να αποδεσμευτεί από την παραγωγή επιβλαβών αερίων, αλλά στελέχη του κλάδου θεωρούν ότι με την χρησιμοποίηση «βιώσιμων καυσίμων» μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων.

Τα αεροσκάφη ωστόσο ακόμα και με τα «βιώσιμα καύσιμα» προκαλούν εκπομπές αερίων, αλλά στελέχη της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι «ο κύκλος ζωής» των εκπομπών από τα συγκεκριμένα καύσιμα μπορεί να είναι μειωμένος κατά 70%.

Βιώσιμα καύσιμα χρησιμοποιούνται ήδη σε μικρές ποσότητες, αναμειγνυόμενα με τα παραδοσιακά αεροπορικά καύσιμα, αλλά αντιστοιχούν μόλις στο 0,1% των καυσίμων που καταναλώνονται από την αεροπορική βιομηχανία στον κόσμο. Τα καύσιμα αυτά στοιχίζουν σήμερα περισσότερο από την κηροζίνη. Ένα πρόβλημα που παραμένει ανεπίλυτο είναι η έλλειψη επάρκειας τέτοιων καυσίμων για να καλυφθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας.

Ωστόσο οι αεροπορικές εταιρίες θεωρούν ότι η πραγματοποίηση της πρώτης υπερατλαντικής πτήσης αποκλειστικά με «βιώσιμα καύσιμα» είναι ένα σημείο καμπής, χωρίς να θεωρείται ότι έχει ανακαλυφθεί η «μαγική σφαίρα».

Διαβάστε επίσης:

«Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ταραχθεί»: Δηκτική η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Γιατί ο Τραμπ είναι σχεδόν απίθανο να παραστεί στην ορκωμοσία Μιλέι

Λεξικό Merriam-Webster: Αυτή είναι λέξη της χρονιάς για το 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτήση Λονδίνο –, Υόρκη,ptisi londino –, yorki