Τα επόμενα κρίσιμα βήματα θέτει ο Α. Τσίπρας σε σύσκεψη στο Μαξίμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο προεδρεύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άρτι αφιχθείς από τη μίνι «απόδραση» του.

Όλα τα σενάρια για το τι μέλλει γεννέσθαι θα «πέσουν» στο τραπέζι, με επικρατέστερο αυτό των εκλογών, το οποίο φαίνεται και το επικρατέστερο, αν και κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως ακόμα ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, στην σύσκεψη θα εξεταστούν τα εξής σενάρια:

Είτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

να αποφασίσει την άμεση προσφυγή στις κάλπες (μέσα στον Σεπτέμβριο) επικαλούμενος την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα από τη στιγμή που οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο, είτε να κλείσει η Βουλή και να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία των θερινών τμημάτων (μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου) έτσι ώστε να ψηφιστούν κάποια από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Αφού γίνει αυτό, η κυβέρνηση θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, το πρωί δήλωσε πως η ψήφος εμπιστοσύνης έχει πέσει στο τραπέζι, ενώ για το ενδεχόμενο οι διαφωνούντες να απέχουν από την ψηφοφορία τόνισε πως αυτό δε μπορεί να βαφτιστεί στήριξη.

«Δεν υπάρχει πια το ό,τι μας βολεύει αλλά τί εξυπηρετεί τη χώρα", επεσήμανε προσθέτοντας παράλληλα πως από την υπάρχουσα σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση, η οποία πρέπει να προκύπτει από λαϊκή εντολή.

Το ίδιο στην ουσία είπε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος με ανάρτηση του στο Twitter τόνισε πως «Όχι σε νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή,με στήριξη της αντιπολίτευσης. Δεν θα ξαναμπούν απ' το παράθυρο, αυτοί που ο λαός έδιωξε απ’ την πόρτα».

Όχι σε νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή,με στήριξη της αντιπολίτευσης. Δεν θα ξαναμπούν απ'το παράθυρο,αυτοί που ο λαός έδιωξε απ την πόρτα.

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) August 18, 2015

Ωστόσο, έντονη σεναριολογία «παίζει» και για τις ημερομηνίες διεξαγωγής εκλογών με πιθανότερη ημερομηνία την 20ή Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πάντως, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως θα ήταν προτιμότερες οι κάλπες μετά την 5η αξιολόγηση και αφού ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τη θέση αυτή εξέφρασε στην εφημερίδα Real News, την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας και Υποδομών Γιώργος Σταθάκης, ενώ σύμφωνα με το real.gr φέρεται να τη συμμερίζεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο δε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, έχει δεσμευτεί στο Eurogroup ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου.

Α. Τσίπραςεκλογέςψήφος εμπιστοσύνηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα