ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά εκλογές, στηρίζει «μομφή», ετοιμάζει σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για Τέμπη, προσωπικά δεδομένα και υποκλοπές

Έντονο προβλέπεται το πολιτικό σκηνικό τις επόμενες μέρες, με την σφοδρή αντιπαράθεση για τα Τέμπη να μεταφέρεται στη Βουλή, καθώς επίκειται τριήμερη διαδικασία μετά την πρόταση δυσπιστίας που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης και αναμένεται να περάσει καθώς στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. Θρυαλλίδα

των νέων εξελίξεων αποτέλεσε δημοσίευμα του κυριακάτικου «Βήματος» για παραποίηση ηχητικού της επικοινωνίας μεταξύ του σταθμάρχη και της μοιραίας αμαξοστοιχίας, που είχε δοθεί στην δημοσιότητα, λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Δημοσίευμα, που ήρθε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη υπό πίεση, με τους βουλευτές να «αδειάζουν» ο ένας μετά τον άλλον τον Κώστα Καραμανλή και τις δημοσκοπήσεις να αποκαλύπτουν ότι είναι διάχυτη στην κοινωνία η αίσθηση περί συγκάλυψης των ευθυνών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Στέφανος Κασσελάκης χθες ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη και συντεταγμένη προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε και η εκπρόσωπός του Βούλα Κεχαγιά θα στηρίξει και την πρόταση δυσπιστίας – «είναι αυτονόητο» σημείωσε, «για το καλό της κοινωνίας και της χώρας».

Χθες, με φόντο τις εξελίξεις, ο «εξοδούχος» Στέφανος Κασσελάκης, επικοινώνησε με στελέχη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πριν την ανάρτησή του με το αίτημα για εκλογές. Η κίνηση αυτή στις συζητήσεις που έγιναν, κρίθηκε πως πάει ένα βήμα παραπέρα από την πρόταση δυσπιστίας – το δια ταύτα έτσι κι αλλιώς είναι να φύγει η κυβέρνηση – και θα επέτρεπε στην αξιωματική αντιπολίτευση να διαχειριστεί τις εντυπώσεις και να διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, όπως λένε από την Κουμουνδούρου, δε θα μπορούσε να μην στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, καθώς αυτό που θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ζημιώνει τη χώρα, με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Επισημαίνουν, πάντως, ότι εκ των πραγμάτων η πρόταση δυσπιστίας που θα κατατεθεί την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η Χαριλάου Τρικούπη, δεδομένου ότι θα συνυπογράφεται από τα κόμματα που θα την στηρίξουν, εκ των πραγμάτων θα αποτελεί και προϊόν συνδιαμόρφωσης, «δεν θα είναι πρόταση Ανδρουλάκη» όπου απλώς οι βουλευτές των άλλων κομμάτων βάζουν την υπογραφή τους.

«Εκλογές με διεθνείς παρατηρητές»

Στο μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ζήτησε απλώς παραίτηση Μητσοτάκη, αλλά έθεσε και ζήτημα για το αδιάβλητο των εκλογών, κάνοντας λόγο για κάλπες με διεθνείς παρατηρητές.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές.

Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ χωρίς αμφιβολία». Αυτά έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του, βάζοντας στο κάδρο όλα τα ζητήματα που πιέζουν την κυβέρνηση.

Η αντίδραση της κυβέρνησης διά του Παύλου Μαρινάκη ήταν έντονη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποκαλεί τον Στέφανο Κασσελάκη «υπονομευτή του Πολιτεύματος». Κάτι στο οποίο από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησαν, με το σκεπτικό πως δεν ήθελαν να δώσουν πάτημα η κυβέρνηση να εκτρέψει αλλού την συζήτηση από το αίτημα Κασσελάκη για εκλογές, μέσα από έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης.

Σημειώνεται, πως η Κουμουνδούρου, είχε ήδη αποφασίσει από την Πολιτική Γραμματεία της Παρασκευής να συντηρήσει και το θέμα της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, με ό,τι προεκτάσεις έχει αυτή η υπόθεση και στην εφαρμογή – για πρώτη φορά – της επιστολικής ψήφου. Είχε επιπλέον αποφασιστεί ότι θα προχωρήσει και σε σύσταση ομάδας Task Force που θα παρακολουθεί το θέμα της χρήσης των προσωπικών δεδομένων εν όψει των ευρωεκλογών.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι το κλίμα είναι ήδη πολύ βαρύ στην κοινωνία για τα Τέμπη, ενώ το θέμα των προσωπικών δεδομένων που ανασύρει και το θέμα των υποκλοπών και του Predator λειτουργούν σωρευτικά σε βάρος της κυβέρνησης. Κοινώς η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία που αναμένεται να ακολουθήσει, αλλά και εκτός αυτής, θα «απλώσει όλο τον τραχανά» και θα ανοίξει όλη την βεντάλια των θεμάτων που βαραίνουν το Μαξίμου, για τα οποία θα επιχειρήσει σφυροκόπημα στην κυβέρνηση.

Βλέπουν «τοξικό κλίμα» εκ μέρους της κυβέρνησης και μετατροπή της μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης

Πολλά στελέχη, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, ωστόσο  εκτιμούν ταυτόχρονα πως η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, και πως θα πιεστούν ιδιαιτέρως καθώς το ζήτημα των Τεμπών έχει προκαλέσει εσωτερικό πρόβλημα.

Επίσης, πολλοί θεωρούν, βλέποντας και τις μέχρι στιγμής κυβερνητικές αντιδράσεις περί «αποσταθεροποίησης της χώρας», κλπ, ότι το τοξικό κλίμα «θα χτυπήσει κόκκινο» τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση είναι κοινοβουλευτικά απομονωμένη και κοινωνικά στριμωγμένη.

Κάποιοι δεν αποκλείουν γρήγορες εξελίξεις όπως το ενδεχόμενο να στηθούν διπλές κάλπες (εθνικές μαζί με τις ευρωεκλογές) ώστε να υπάρξει μέγιστη συσπείρωση και να αποτραπεί η καταγραφή της φθοράς στη χαλαρή κάλπη των ευρωεκλογών. Κορυφαίo στέλεχος πάντως εκτίμησε, μιλώντας στο topontiki.gr, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» ο πρωθυπουργός να πάει σε  εθνικές κάλπες άμεσα, δηλαδή τη στιγμή που πιέζεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Την Τρίτη ξεκινά η συζήτηση της πρότασης μομφής – Ο Μητσοτάκης αποφασίζει αν τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο καναδικό δίκτυο CTV: «Έχουμε βάλει σε τάξη τα οικονομικά μας – Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»

Πηγές ΝΔ για το ρεπορτάζ του «Βήματος»: «Πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Λαμπρόπουλος; Τότε ή τώρα;»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Ζητά, Τέμπη,syriza, zita, tebi