ΣΥΡΙΖΑ: Η ηγεσία πιέζει τους 6+6 να ξεκαθαρίσουν πότε αποχωρούν, εν μέσω αρνητικών δημοσκοπήσεων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το εσωκομματικό θρίλερ με την επικείμενη αποχώρηση των 6+6 οι οποίοι δεν ανοίγουν ακόμα τα χαρτιά τους για τον ακριβή χρόνο αποχώρησης, την ώρα που η ηγεσία ζητά επίμονα να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνουν.

Παράλληλα, περνά στο στάδιο διαχείρισης των εντυπώσεων από τις αποχωρήσεις (αυτές που έγιναν και αυτές που θα αναμένονται), επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «μαζικής εξόδου» και οργανωτικής συρρίκνωσης του κόμματος.

Αυτά ενώ μια νέα δημοσκόπηση,

αυτή της Prorata ήρθε χθες να χτυπήσει νέο ηχηρό καμπανάκι (έως καμπάνα) καθώς έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει κι άλλο και να έρχεται σε ισοπαλία με το ΚΚΕ στην τρίτη θέση με ποσοστό 10,5% (πρόθεση ψήφου), ύστερα από τρεις δημοσκοπήσεις τις προηγούμενες ημέρες που έδειχναν ότι βρίσκεται πλέον στην Τρίτη θέση με το ΠΑΣΟΚ να έχει περάσει μπροστά (Opinion Poll, GPO, Marc).

Σε αυτό το περιβάλλον φουντώνουν οι φήμες για επιτάχυνση των εξελίξεων όσον αφορά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου (ή αλλιώς 6+6)  και όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν να είναι ανοιχτά, από έξοδο στο τέλος της εβδομάδας έως τις αρχές της επόμενης. Τα στελέχη της τάσης αποφεύγουν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα και διαμηνύουν πώς όταν υπάρχουν νεότερα για το επόμενο βήμα τους θα υπάρξει ενημέρωση. Η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε κοινοβουλευτική ομάδα με 10 -12 βουλευτές ενέτεινε τις εντυπώσεις ότι οι βουλευτές που αναζητούνται για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν βρεθεί. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι θα φύγουν και οι 7 βουλευτές που πρόσκεινται στους 6+6.

Νέα μηνύματα προς τους 6+6 «να τελειώνουν»

Σε ό,τι αφορά, πιο αναλυτικά, τα μηνύματα που έστειλε χθες ηγεσίας, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2023 ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε όσα είπα τη Δευτέρα ότι δηλαδή «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ» κοινώς, όπως είπε προχθές, «αν έχουν αποφασίσει να κάνουν κάτι να το κάνουν τώρα».

Αν δεν ξεκαθαρίσουν τότε είπε αυτό θα το εκλάβει ως παραμονή: «Δεν έχω δει ανακοίνωση ή απόφαση που σημαίνει ότι παραμένουν στη Βουλή και συνεχίζουν να δουλεύουν για μας και για μένα αυτό είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη».

Πιο οξύς ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιώργος Τσίπρας είπε ότι το κόμμα «δεν είναι ξενοδοχείο» για να ισχύει το «μένω μέχρι να φύγω». Πιθανότατα πάντως να επιχειρηθεί από την πλευρά της ηγεσίας η επίσπευση του ξεκαθαρίσματος του τοπίου για παράδειγμα με σύγκληση της συνεδρίασης της ΚΟ. Ο Πάνος Ρήγας, προανήγγειλε χθες πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν να αποσαφηνιστεί να «πάμε μαζί ή δεν πάμε μαζί», χωρίς πάντως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Κασσελάκης: Υποβάθμισε το κόστος των αποχωρήσεων, παρέπεμψε σε «εφεδρείες»

Όσο για το αν η ηγεσία ανησυχεί για τις νέες αποχωρήσεις, και για το αν αυτές δημιουργούν και πρόβλημα αριθμητικό στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το ίδιο βήμα, την Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, υποβάθμισε κόστος που θα έχει στο κόμμα η έξοδος της τάσης των σαραντάρηδων λέγοντας ουσιαστικά ότι θα τους αντικαταστήσει με «νέο αίμα», και ανέφερε ότι προετοιμάζει νέα ομάδα με πρόσωπα που δεν είναι γνωστά. Έκανε λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμους και για εκατοντάδες βιογραφικά που έχουν φτάσει στην Κουμουνδούρου, λέγοντας επιπλέον ότι έχει υποχρέωση να τους προσφέρει ασπίδα προστασίας για να ενεργοποιηθούν. Εν ολίγοις, η απάντηση για την αποχώρηση της νέας γενιάς στελεχών είναι η ανανέωση, με την είσοδο στο προσκήνιο προσώπων «άφθαρτων».

Επίσης, τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Τσίπρας, σημείωσαν ότι δεν αποχώρησε ολόκληρη η Ομπρέλα αλλά στελέχη της, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους της τάσης λέγοντας προς όσους έδειξαν την εμπιστοσύνη τους με σταυρούς σε αυτά τα στελέχη ότι έχει ακόμη χώρο γι’ αυτούς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Τσίπρας – Π. Πολάκης: Ακραία fake news τα περί υπογραφών και «μαζικής φυγής»

Στο μεταξύ, οι Γιώργος Τσίπρας και Παύλος Πολάκης προέβησαν χθες σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος που τους εμφάνιζε ως «μπροστάρηδες» σε διακίνηση κειμένου συλλογής υπογραφών το οποίο καλεί όλους όσους το σκέφτονται να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνουν στο κόμμα.

Έκαναν λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» και «ακραία fake news». Το δημοσίευμα «μας εμφανίζει δήθεν να “μαζεύουμε υπογραφές” ώστε “να απομειώσουμε τον αντίκτυπο της μαζικής φυγής μελών και στελεχών που συντάσσονται με την ομάδα Αχτσιόγλου”. Περιττεύει ακόμη και η διάψευση». Μάλιστα εκτός από τα περί δικής τους ανάμιξης διέψευσαν και τα περί μαζικών αποχωρήσεων: «Η κακοβουλία των πηγών του δημοσιεύματος επιβεβαιώνεται από τα περί “μαζικής φυγής” που υπάρχει μόνο στη φαντασία των ευσεβών πόθων των πηγών».

Το κείμενο που διακινήθηκε στην οργάνωση Πειραιά υπογράφεται από την «Ενωτική Κίνηση Ανασυγκρότησης Πειραιά» και μεταξύ άλλων αναφέρει: «τείνουμε χείρα πολιτικής φιλίας και συντροφικότητας σε όλα τα στελέχη και κυρίως τα μέλη της βάσης του κόμματος, που είτε πιέζονται από την εσωκομματική αναστάτωση των τελευταίων ημερών, είτε προβληματίζονται και τείνουν να αδρανοποιηθούν, είτε σκέφτονται ακόμα και την αποχώρηση, και τους καλούμε σε μια πλατιά πολιτική ενότητα στη δράση και την κομματική ζωή. Θεωρούμε ότι αυτή η επιλογή είναι η μοναδική επιλογή που συντείνει προς τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και της κατίσχυσης της Αριστεράς στο πολιτικό πεδίο».

Διαβάστε επίσης:

Κύρτσος: Ζητεί να ερευνηθεί η εμπλοκή της Αλεξίας Μπακογιάννη στην εξαγορά ιταλικού διυλιστηρίου από τον Στάινμετζ

Μητσοτάκης: Ένα προσωπικό μου όραμα, ο θεσμός του προσωπικού βοηθού, έχει αρχίσει πια και ριζώνει

Ζαχαριάδης για ΣΥΡΙΖΑ: Μένω αποφασιστικά – Λάθος ο τεμαχισμός του χώρου (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, 6+6,syriza, 6+6