Ισραήλ: Σε πέντε στάδια η απελευθέρωση των ομήρων – Ο οδικός χάρτης της συμφωνίας

Βάσει μιας καθορισμένης διαδικασίας θα γίνει η απελευθέρωση και η μεταφορά στο Ισραήλ, των ομήρων εν μέσω μιας αναμενόμενης συμφωνίας με τη Χαμάς.

Αρχικά, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στους εκπροσώπους των IDF. Στη συνέχεια, οι όμηροι θα υποβληθούν σε αρχικό ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και μετά θα οδηγηθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.

Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από

κοινού εάν τουλάχιστον ορισμένοι από τους ομήρους μπορούν να ενημερωθούν.

Στο τελικό στάδιο του μηχανισμού, οι όμηροι θα υποβληθούν σε ερωτήσεις από τους αξιωματούχους ασφαλείας.

Οι πρώτοι όμηροι ενδέχεται να απελευθερωθούν ήδη από την Πέμπτη

Οι υπουργοί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενημερώθηκαν ότι η πρώτη ομάδα ομήρων στη Γάζα μπορεί να απελευθερωθεί ακόμη και την Πέμπτη, αναφέρει το Channel 12.

Σύμφωνα με ορισμένες από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι —γυναίκες και παιδιά— θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα 4-5 ημέρες προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, την απελευθέρωση περίπου 150 έως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων, γυναικών και ανήλικων κρατουμένων και την είσοδο καυσίμων και άλλων αγαθών στη Γάζα.

Η απελευθέρωση αναμένεται να γίνει σταδιακά με περίπου 12 ομήρους να απελευθερώνονται την ημέρα.

Εάν, όπως αναμένεται, η συμφωνία εγκριθεί από το πλήρες υπουργικό συμβούλιο, το Ισραήλ θα δημοσιεύσει στη συνέχεια τα στοιχεία των Παλαιστινίων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν, δήλωσε νωρίτερα κυβερνητική πηγή.

Νετανιάχου: Η συμφωνία δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, λέγοντας ότι οποιαδήποτε προσωρινή απελευθέρωση αιχμαλώτων με κατάπαυση του πυρός δεν θα σήμαινε το τέλος των μαχών.

«Λέγονται ανοησίες έξω ότι μετά την επιστροφή των ομήρων μας θα σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε ο Νετανιάχου πριν από την αναμενόμενη ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο.

«Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα επιστρέψουμε όλους τους ομήρους και τους αγνοούμενους μας και θα διασφαλίσουμε ότι στη Γάζα δεν θα υπάρξει κανένα κόμμα που να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ», είπε.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε παύση θα επιτρέψει στον στρατό του Ισραήλ «εκ νέου να προετοιμαστεί» για μάχες.

H συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η συμφωνία προβλέπει πως κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού θα έχει πρόσβαση στους ομήρους που θα παραμείνουν στα χέρια της Χαμάς, φροντίζοντας να έχουν φαρμακευτικές προμήθειες. Παραδέχθηκε πως η απόφαση που κλήθηκε να πάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι «δύσκολη» αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μετά από χωριστές συνεδριάσεις τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου όσο και του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι «δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός».

Ο υπουργός Μπένι Γκαντς μίλησε επίσης στην έναρξη της συνεδρίασης, λέγοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας «είναι δύσκολο και επώδυνο από ανθρώπινη άποψη, αλλά είναι η σωστή συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι η συμφωνία αποτελεί το «πρώτο βήμα» για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατά ομήρους η Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι οι επιτυχίες της στρατιωτικής επιχείρησης έφεραν πιο κοντά την επίτευξη συμφωνίας.

«Όχι» από τους ακροδεξιούς – Έχει την πλειοψηφία ο Νετανιάχου

Ο ακροδεξιός πολιτικός συνασπισμός Θρησκευτικός Σιωνισμός, με επικεφαλής τον Μπέζαλελ Σμότριτς, υποστήριξε ότι η προτεινόμενη συμφωνία «είναι κακή και δεν πρέπει να κλείσει». Πρόσθεσαν ότι το κόμμα θα σταθεί σαν τείχος για τη συνέχιση του πολέμου μέχρι την πλήρη καταστροφή της Χαμάς, την επιστροφή όλων των ομήρων και την άρση των απειλών που θέτει η λωρίδα.

Σύμφωνα με το κόμμα, η Χαμάς και ο ηγέτης της Γιάχια Σινγουάρ πρότειναν τη συμφωνία επειδή είναι απελπισμένοι «για μέρες εκεχειρίας προκειμένου να οργανωθούν για συνεχείς μάχες».

Το ακροδεξιό κόμμα της κυβέρνησης Otzma Yehudit, από την πλευρά του, είπε ότι είναι αντίθετο» στην συμφωνία, πιέζοντας αντ ‘αυτού τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους επιχείρηση κατά της Χαμάς.

«Η συμφωνία που θέλει η Χαμάς δείχνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποιεί ένα αποτελεσματικό χτύπημα, είναι απαραίτητο να συνεχίσει να χτυπά τον εχθρό και να τον φέρει σε συμφωνία υπό συνθήκες που υπαγορεύει το Ισραήλ και όχι υπό τις πολύ προβληματικές συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού», ανέφερε ανακοίνωση του κόμματος.

Πριν αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων για 50 ζωντανούς ομήρους, ο ηγέτης του κόμματος Itamar Ben Gvir δήλωσε ότι μια συμφωνία ομήρων θα μπορούσε να φέρει «μια καταστροφή πάνω μας».

Το κόμμα του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας πρόσθετε ότι η συμφωνία, η οποία απαιτεί επίσης εξάωρο καθημερινό μπλακ άουτ, «θα έθετε σε κίνδυνο τις χερσαίες δυνάμεις που πολεμούν στη Γάζα και θα υπονόμευε την πολεμική προσπάθεια».

Μια συμφωνία,υποστήριξε το κόμμα, «θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής των υπόλοιπων απαχθέντων που κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών μας».

Αντίθετα, το κόμμα δήλωσε ότι θέλει μια συμφωνία που θα απελευθερώσει και τους 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Τραγικό τέλος για 4 εφήβους στην Ουαλία – Πήγαν για κάμπινγκ και βρέθηκαν νεκροί

Λευκός Οίκος: Η Βάγκνερ θα παραδώσει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν

Τρύπα του όζοντος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μάλλον δεν «κλείνει» αλλά μεγαλώνει

Keywords
Τυχαία Θέματα