ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδοχή ξεκίνησε – Διεκδικητές της ηγεσίας, «φαβορί» και υποστηρικτές

Άνοιξε επίσημα πλέον η διαδικασία της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, και της νέας εποχής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με την κατάθεση στην Κεντρική Επιτροπή των τεσσάρων υποψηφιοτήτων και την απόφαση για εσωκομματικές κάλπες και εκλογή νέου προέδρου από τα μέλη στις 10 Σεπτέμβρη και στις 16 Σεπτεμβρίου.

Θα προηγηθεί Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου (με τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου του 2022), ενώ μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές

θα γίνει Έκτακτο Συνέδριο (εφ’ όλης της ύλης και με εκλογή νέων αντιπροσώπων).

Υποψήφιοι είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Τυπικά, με βάση το καταστατικό, μπορεί όποιος θέλει, να καταθέσει υποψηφιότητα μέχρι και το Διαρκές συνέδριο, κάτι που διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης. Επομένως, τις επόμενες 7 εβδομάδες περίπου, ως τις αρχές Σεπτέμβρη μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις.

Οι πρώτες στηρίξεις

Σε ό,τι αφορά τους διεκδικητές της ηγεσίας, «φαβορί» είναι η Έφη Αχτσιόγλου καθώς θεωρείται ότι εκφράζει πληρέστερα την «επιταγή» της ανανέωσης και την προτροπή Τσίπρα να έρθει το «νέο κύμα» του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο όπως είπε, «παραμερίζει» για να περάσει. Παράλληλα, όσον αφορά τα «ατού» που φαίνεται να της δίνουν προβάδισμα, είναι το ότι θεωρείται ικανή, εργατική, δυναμική, είναι γυναίκα και ανήκει στην νέα γενιά στελεχών. Επιπλέον θεωρείται πως έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και να απευθυνθεί στο ευρύ ακροατήριο από τη ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Από εκεί και πέρα, όλοι πιστεύουν πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερις υποψηφιότητες για λόγους δημοκρατικής λειτουργίας και πιο ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων. Καθένας από τους τέσσερις υποψηφίους θα παρουσιάσει μια πλατφόρμα θέσεων για την χώρα, για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, και για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έφη Αχτσιόγλου, συγκεντρώνει ευρεία και διατασική στήριξη και ήδη δείχνει να διαμορφώνεται ένας «αέρας νίκης» και κατά συνέπεια ένα ρεύμα που «συμπαρασύρει» υποστηρικτές από όλες σχεδόν τις «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής υπέρ της υποψηφιότητάς της έχουν τοποθετηθεί οι Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Καραμέρος, Λούκα Κατσέλη, Διάνα Βουτυράκου, Κατερίνα Παπανάτσιου, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θεανώ Φωτίου. Πρόσωπα που επίσης φαίνεται πως την στηρίζουν αν και ακόμη δεν έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις είναι πρόσωπα προερχόμενα από την ομάδα των «πασοκογενών» όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, στελέχη από τη διεύρυνση όπωςο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Νίκος Μπίστης και αλλά και από μερίδα της Κίνησης Μελών όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Στήριξη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει ο Δημήτρης Βίτσας, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Νίκος Φίλης, και η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ενώ χθες στην Κεντρική Επιτροπή κυκλοφόρησε και κείμενο στήριξής του από την Ομπρέλα με υπογραφές. Στελέχη που τον στηρίζουν εκτός Ομπρέλας είναι ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Γιώργος Σταθάκης

Υπέρ του Νίκου Παππά δεν υπάρχουν ακόμη δημόσιες στηρίξεις – και όπως λένε συνεργάτες του είναι νωρίς ακόμη, καθώς η επισημοποίηση είναι ακόμη «φρέσκια» αλλά τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται σιγά σιγά να αρχίσουν να εκδηλώνονται. Τον Νίκο Παππά φαίνεται πάντως να στηρίζουν στελέχη όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο Γιώργος Τσίπρας.

Αντιστοίχως, και για τον Στέφανο Τζουμάκα, ο οποίος έκανε την έκπληξη με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του το Σάββατο, δεν έχει ακόμη καταγραφεί κάποια δημόσια στήριξη.

«Εκτός» Πολάκης και Τεμπονέρας

Εκτός κούρσας υπολογίζονται οριστικά πλέον ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας οι οποίοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι υπό τον όρο της μετάθεσης των εσωκομματικών διαδικασιών μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Ουσιαστικά συνέδεσαν την πιθανότητα να είναι υπόψηφιοι, με την διαδικασία προτείνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στην εκλογή νέου αρχηγού με πιο αργούς ρυθμούς, και με βάση το «γράμμα» και το πνεύμα του καταστατικού δηλαδή πρώτα διεξαγωγή συνεδρίου (Διαρκούς ή Έκτακτου) και στη συνέχεια εκλογή προέδρου ώστε, όπως έχει κατά κόρον ειπωθεί αυτές τις μέρες «η πολιτική να προσδιορίζει τα πρόσωπα και όχι το αντίστροφο». Η θέση αυτή σχηματοποιήθηκε στην πρόταση για Συνέδριο στα τέλη Οκτωβρίου και εκλογή αρχηγού στις 26 Νοεμβρίου και την στήριξαν στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Διονύσης, Τεμπονέρας, η Ρένα Δούρου, ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς. Ωστόσο η πρόταση αυτή μειοψήφησε έλαβε 88 ψήφους έναντι 160 (Σεπτέμβριος) με 2 «παρών» και 2 λευκα, σε σύνολο 252 ψηφισάντων. Πλέον το θέμα του «οδικού χάρτη» θεωρείται λήξαν.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Νίκος Παππάς ψήφισε την πρόταση για Νοέμβριο, αν και ο ίδιος κατέθεσε την υποψηφιότητά του, χωρίς προϋποθέσεις και ανεξαρτήτως διαδικασίας και χρόνου. Εξηγώντας αυτή την αντίφαση σε δημοσιογράφους χθες έξω από την αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής, είπε πως τήρησε αυτή τη στάση ώστε να μην αποκλείσει δύο δυνητικές υποψηφιότητες (Πολάκη, Τεμπονέρα) όπως θα συνέβαινε αν ψήφιζε το «σφιχτό χρονοδιάγραμμα».

Η απόφαση για κάλπη τον Σεπτέμβριο – Στη ΔΕΘ πέφτει ο δεύτερος γύρος

Αν και η αρχική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας μιλούσε για Διαρκές Συνέδριο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και εκλογές στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου, εκτιμήθηκε τελικώς ότι είναι προτιμότερο το χρονοδιάγραμμα αυτό να κυλήσει κατά μία εβδομάδα μπροστά ώστε να έχει επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές του, και να διασφαλιστεί μια μεγαλύτερη μαζικότητα στη συμμετοχή. Έτσι η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου, η οποία το Σάββατο στην ομιλία της είχε αναφερθεί σε εκλογή προέδρου στις «αρχές Σεπτεμβρίου» κατέθεσε τελικά την πρόταση για Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου και εκλογή προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου. Η πρόταση αυτή έλαβε ποσοστό 63% (160 ψήφοι έναντι 88) στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Κίνηση Μελών (η οποία κατά πλειοψηφία στήριξε την πρόταση για Νοέμβριο, όπως και η ΡΕΝΕ).

Αν υπάρξει πάντως δεύτερος γύρος, που αυτή τη στιγμή θεωρείται το πιθανότερο, λόγω των πολλών υποψηφιοτήτων, αυτός πέφτει στις 16 Σεπτεμβρίου, που είναι η μέρα που είθισται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απευθύνεται στους παραγωγικούς φορείς σε ομιλία στο Βελλίδειο. Η επίσκεψη στη ΔΕΘ ήταν ένα από τα ορόσημα που ήθελε να προλάβει η πρόταση για «γρήγορες» διαδικασίες, μένει να διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα διευθετηθεί αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαίες υποχωρήσεις στην Χάγη

Πολάκης: «Έκανα το καθήκον μου αλλά δυστυχώς μειοψήφησε η πρότασή μας»

Κωνσταντοπούλου: «Δεν ξεχνώ το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα